695
الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)

و شادی موافق بوده و بر آن تأکید دارد؛ امّا در عین حال، با آن دسته از لذّت‏های آینده‏سوز که شادکامی پایدار را تهدید می‏کند نیز مخالف است و این جز به خاطر امنیت شادکامی نیست. این نکته را در فصل ششم این بخش (در بحث شروط شادی و هیجان) بررسی نمودیم و گفتیم که لذّت باید بدون پیامد منفی باشد. مشاهده کردید که برخی از روان‏شناسان (مانند آلان کار) نیز به صورت اصولی با این منطق موافق هستند، هر چند ممکن است در مصادیق آن اختلافاتی وجود داشته باشد که طبیعی است. بدیهی است مطمئن‏ترین منبع برای تعیین محدودیت‏های شادی و لذّت، دین است که بدون تأثیر از عوامل درونی و بیرونی، تنها به صلاح انسان می‏اندیشد.

همچنین شرط دیگری به نام «فراگیر بودن» در منابع اسلامی وجود داشت که بر لذّت‏های معنوی نیز تأکید داشت و ما آن را در همان بحث تبیین نمودیم. به نظر می‏رسد که بحث مذهب در عوامل لذّت را می‏توان ناظر به همین شرط دانست. البته بدیهی است که گاه ممکن است میان عمق و گستره آنچه در منابع اسلامی آمده با آنچه روان‏شناسی به آن پرداخته، تفاوت‏های زیادی وجود داشته باشد.

پنجم. در بحث رضامندی، به دو دسته از عوامل اشاره شد: یکی عوامل عینی و دیگری عوامل غیر عینی. وی در زمره عوامل عینی، مواردی را مطرح می‏کند که با آنچه در مطالعات اسلامی به دست آمده، هماهنگ است و ما از آنها به عنوان امکانات مادیِ زندگی یاد کردیم. در معارف اسلامی، عواملی برای سعادت نام برده شده‏اند که جزء امور مادی به شمار می‏روند؛ مانند: مسکن، وسیله نقلیه، کار و دیگر امکانات مادی زندگی. دقّت در مواردی که آرگایل و آلان کار مطرح کرده‏اند، نشان می‏دهد که تمام اینها از اموری هستند که در منابع اسلامی، ریشه و پیشینه طولانی دارند. تطبیق مواردی که این روان‏شناسان بیان نموده‏اند با آنها، بحث را طولانی می‏کند.

البته آرگایل چند بار تصریح می‏کند که رضامندی، بُعد شناختی شادکامی است. اگر چنین است، پس عوامل عینی نباید در آن نقش داشته باشند. به نظر، این یک تناقض و ناهماهنگی است.


الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
694

و در الگوهای این محقّقان، لذّت و هیجان مثبت. لازم به یادآوری است که محقّق، بر اساس مطالعات اوّلیه خود، در آغاز الگوی آرگایل را سه مؤلّفه‏ای می‏شناخت و پیش از بررسی‏های دقیق‏تر در الگوی وی و دست یافتن به الگوی دو مؤلّفه‏ایِ آلان کار، به این نتیجه رسیده بود که الگوی شادکامی در اسلام، دو مؤلّفه‏ای و مرکّب از نشاط و رضامندی (با تعریف اسلامی‏اش) است. از این رو، دستیابی به این الگو بدون سوگیری از الگوهای دیگران بوده است.

دوم. این نظریه، از یک سو لذّت نظریه لذّت‏گرایان را دارد و از سوی دیگر، از آن جا که وی لذّت را مربوط به بُعد هیجانی انسان می‏داند و بر تأمین هیجانات مثبت تأکید دارد، با نظریه هیجان‏های مثبت نیز هماهنگ است‏؛ امّا شادکامی را منحصر به آن نمی‏داند و بر این باور است که شادکامی، گذشته از لذّت، به عناصر دیگری هم نیاز دارد و این یک تغییر و پیشرفت به شمار می‏رود. وی در بُعد رضامندی، آن را یک مسئله شناختی می‏داند و هر چند عوامل عینی را در رضامندی بی‏تأثیر نمی‏داند، با این حال، بر عوامل غیر عینی، تأکید جدّی دارد که از این جهت نیز با نظریه بهزیستی روانی، همسوست.

سوم. مؤلّفه شادی و لذّت، با آن چیزی که بر اساس مطالعات اسلامی از آن به عنوان «نشاط» یاد کردیم، بسیار نزدیک است. البته نشاط، با لذّت متفاوت است. در بحث لذّت، این گروه از روان‏شناسان، بیشتر بر لذّت‏های حسّی تأکید دارند؛ امّا نشاط، امری غیر از لذّت حسّی است. همان گونه که پیش‏تر گذشت، آنچه در بُعد هیجانی، شادکامی به آن نیاز دارد، سرزندگی، فعّال بودن و برانگیختگی است که ضدّ خمودی و کسلی است. این حالت، با لذّت به دست می‏آید؛ امّا منحصر در لذّت‏های مادّی و حسّی نیست و لذّت‏های متعالی و معنوی را نیز شامل می‏شود. این موضوع را به صورت مفصّل در فصل ششم این بخش بحث کردیم. در این بحث، ممکن است که هماهنگی‏های زیادی بین این دو نظریه، وجود داشته باشد؛ امّا در باره حدّ و مرزهای آنها نیز ممکن است اختلافاتی وجود داشته باشد.

چهارم. در تأمین شادی و لذّت، گاه بر عواملی تأکید می‏کنند که جزء محدودیت‏های دین به شمار می‏روند؛ مانند مشروبات الکلی، روابط جنسی، رقص مختلط و.... بحث مربوط به این بخش، همان است که در بررسی نظریه لذّت‏گرایی بیان نمودیم. اسلام با لذّت

  • نام منبع :
    الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
    سایر پدیدآورندگان :
    عبّاس پسنديده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    سوم
تعداد بازدید : 69261
صفحه از 839
پرینت  ارسال به