681
الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)

مذهب: وی در فصل یازدهم کتاب خود اختصاصاً به بحث مذهب می‏پردازد و تصریح می‏کند که مذهب، آثار مثبتی بر سلامت ذهنی، خصوصاً بر سلامت وجودی (رضامندی از زندگی) دارد. همچنین بر شادکامیِ کلّی و بهداشت جسم و روان نیز اثر دارد.

به اعتقاد وی بیشترین اثر مذهب، بر بهداشت جسم و روان است.۱ در ادامه به تفکیک در این باره سخن خواهیم گفت و نظریات آرگایل و دیگران در باره هر یک را بیان خواهیم کرد.

مذهب و شادی

اینگلهارت،۲ تعدادی از زمینه‏سنجی‏های مربوط به چهارده کشور اروپایی را ـ‏ که ۱۶۳ هزار نمونه در آن شرکت کرده بودند ـ‏ ترکیب کرد. وی دریافت که ۸۵ درصد کسانی که گفته بودند هفته‏ای یک‏بار یا بیشتر به کلیسا می‏روند، در مقایسه با ۸۲ درصدی که گاهی به کلیسا می‏روند و ۷۷ درصدی که اصلاً به کلیسا نمی‏رفتند، احساس رضایت بیشتری از زندگی دارند. آنان همچنین دریافتند که تأثیر مذهب بر شادی با فعّالیت‏های مذهبی، بیشتر از مذهبی بودن ارتباط داشت.

برای تبیین این تأثیر، سه محور مورد توجّه پژوهشگران قرار گرفته که عبارت اند از: حضور در کلیسا و گرفتن حمایت اجتماعی؛ داشتن رابطه خصوصی با خداوند؛ و برخورداری از ایمان استوار. در باره عنصر نخست، آرگایل معتقد است که مذهب از لحاظ شاد کردن، کسانی را که از لحاظ اجتماعی منزوی هستند، بیشتر متأثّر می‏سازد و به میزان حمایت کردن مؤسّسه‏های مذهبی مانند کلیسا مربوط می‏شود. این موضوع، نشان از آن است که دریافت حمایت اجتماعی از دیگر اعضای مراکز مذهبی، یکی از روش‏های منتفع شدن مردم از مذهب است. ویتر و همکاران، فرا‏تحلیلی مربوط به ۵۶ زمینه‏یابی در امریکا انجام دادند که نشان می‏داد همبستگی کلّی بین مذهب و سلامتی، شانزده درصد بود و با افزایش سن بیشتر می‏شد.

در باره عنصر دوم نیز می‏گوید که رابطه نزدیک با خدا بیش از حضور در کلیسا در

1.. همان، ص۲۷۵.

2.. Inglhart.


الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
680

بیش از دیگر آرمان‏های زندگی خود بها می‏دهند، از استانداردهای زندگی خود کمتر راضی اند. جالب این که وی در تبیین این مسئله می‏گوید: این ممکن است به این خاطر باشد که فرایند و بازده انباشت پول پس از برآورده شدن نیازهای جسمانی، به تأمین نیازهای اجتماعی و روانی ـ‏ که شادمانی را افزایش می‏دهد ـ‏ نمی‏انجامد. میزان این همبستگی منفی بین شادمانی و تلاش برای به دست آوردن پول در کشورهای محروم مطالعه نشد.۱

الکل و داروهای دیگر: این گونه مواد، از طریق فعّال شدن انتقال‌دهنده‏های عصبی در مغز، موجب ایجاد خُلق مثبت و از بین رفتن خُلق منفی می‏گردند. تا کنون پنجاه انتقال‌دهنده گوناگون شناسایی شده‏اند که مهم‏ترین آنها عبارت اند از: سروتونین، دوپامین، اندروفین‏ها۲ (مانند تریاک)، گابا،۳ نورآدرنالین، الکل، پروزاک، آمفتالین‏های موجود در بنزدرین۴ و قرص‏های نیروزا،۵ قهوه،۶ نیکوتین،۷ والیوم،۸ کوکائین،۹ هروئین،۱۰ توهم‏زاها۱۱ (مانند: ال.اس.دی،۱۲ اکستیسی،۱۳ سیلوسایبین،۱۴ مسکالین،۱۵ ماری جوانا۱۶).۱۷

1.. همان، ص۷۴.

2.. Endophinnes.

3.. GABA.

4.. Benzedrin.

5.. Peppills.

6.. Coffee.

7.. Nicotin.

8.. Valium.

9.. Cocain.

10.. Heroin.

11.. Hallucinogens.

12.. L.S.D.

13.. Exstasy.

14.. Psilocybin.

15.. Mescaline.

16.. Marijuna.

17.. آرگایل، ۱۳۸۲، ص۵۹ و ۶۳.

  • نام منبع :
    الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
    سایر پدیدآورندگان :
    عبّاس پسنديده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    سوم
تعداد بازدید : 68781
صفحه از 839
پرینت  ارسال به