625
الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)

کسی که مزه ‏‏لذّت حرام را بچشد و از آن خودداری نکند، ‏‏لذّت عبادت را نخواهد چشید.۱

پرهیز از ‏‏لذّت

بنا بر این، ‏‏لذّت و شادی باید در مجموعه شادکامی مورد توجّه قرار گیرد. لذا تا هنگامی شادی، نتیجه‏بخش و منطقی خواهد بود که به شادکامی پایدار، زیان نرساند. کسی که نَفْس خود را در اعمال شهوت آزاد بگذارد، بدبخت می‏شود و از سعادت، دور خواهد شد.۲ لذا از آن دسته از ‏‏لذّت‏ها و شادی‏های آنی که سعادت آتی را به مخاطره می‏اندازند، باید پرهیز کرد. خوش‏بخت‏ترین افراد، کسانی هستند که ‏‏لذّت فانیِ آنی را به خاطر ‏‏لذّت باقیِ آتی ترک می‏کنند.۳ لذا انسان‏های رشد‏یافته، با نعمت‏‏های فانی و ‏‏لذّت‏های ناپایدار دنیا کاری ندارند.۴ به همین جهت، پیامبر خدا صلی الله علیه و آله می‏فرماید:

۰.ألا وإنَّ اللّهَ خَلَقَ الدُّنیا دارَ بَلوی، وَالآخِرَةَ دارَ عُقبی، فَجَعَلَ بَلوَی الدُّنیا لِثَوابِ الآخِرَةِ سَبَباً، وثَوابَ الآخِرَةِ مِن بَلوَی الدُّنیا عِوَضاً، فَیأخُذُ لِیعطِی، ویبتَلی لِیجزِی، وإنَّها لَسَریعَةُ الذَّهابِ، ووَشیکةُ الاِنقِلابِ، فَاحذَروا حَلاوَةَ رِضاعِها لِمَرارَةِ فِطامِها.۵

۰.بدانید که خداوند، دنیا را سرای گرفتاری و آخرت را سرای مُجازات قرار داد. گرفتاری دنیا را سبب پاداش آخرت کرد و پاداش آخرت، به جایِ گرفتاری دنیاست. می‏گیرد تا بدهد و گرفتار می‏کند تا جزا دهد. دنیا، زوال شتابانی دارد و به سرعت، دگرگونی می‏پذیرد. از شیرینیِ شیر آن، به خاطر تلخی جدایی‏اش بر حذر باشید.

این پرهیز، نه به دلیل ‏‏لذّت‏ستیزی، که به خاطر تأمین سعادت و شادکامیِ پایدار است. ‏لذّت‏هایی که مورد نهی دین قرار گرفته‌اند، به همین قسم مربوط می‏شوند. ‏‏لذّت دنیا، ناپایدار و

1.. امام علی علیه السلام: کَیفَ یَجِدُ لَذَّةَ العِبادَةِ مَن لا یَصومُ عَنِ الهَوی (غرر الحکم، ح۶۹۸۵).
عیسی علیه السلام: بِحَقٍّ أقولُ لَکُم: کَما نَظَرَ المَرِیضُ إلَی الطَّعامِ فَلا یَتَلَذَّذُ بِهِ مِن شِدَّةِ الوَجَعِ کَذلِکَ صاحِبُ الدُّنیا لا یَتَلَذَّذُ بِالعِبادَةِ ولا یَجِدُ حَلاوَتَها مَعَ ما یَجدُهُ مِن حَلاوَةِ الدُّنیا (بحار الأنوار، ج۱۴، ص۳۲۵).

2.. امام علی علیه السلام: مَن أهمَلَ نَفسَهُ فی لَذّاتِها شَقِیَ وبَعدَ (غرر الحکم، ح۸۲۷۴).

3.. امام علی علیه السلام: أسعَدُ الناسِ مَن تَرَکَ لَذَّةً فانِیَةً لِلَذَّةٍ باقِیَةٍ (همان، ح۳۲۱۸).

4.. امام علی علیه السلام: إنَّ دُنیاکم عِندی لَأَهوَنُ مِن وَرَقَة فی فَمِ جَرادَة تَقضَمُها ما لِعَلِی ولِنَعیمٍ یفنى ولَذّة لا تَبقى؟! (نهج البلاغة، خطبۀ ۲۲۴؛ تنبیه الخواطر، ج۱، ص۵۶؛ إرشاد القلوب، ص۲۱۷).

5.. أعلام الدین، ص۳۴۴. نیز، ر.ک: تحف العقول، ص۴۸۳؛ بحار الأنوار، ج۷۷، ص۱۸۶؛ الفردوس، ج۵، ص۲۸۱، ح۸۱۸۶؛ کنز العمّال، ج۳، ص۲۱۱، ح۶۲۰۳.


الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
624

است. ‏‏لذّت‏هایی که پیامد منفی دارند، در حقیقت، «شر» اند و نارضایتی به دنبال می‏آورند. در مقابل، رنج‏هایی که پیامد مثبت دارند، در حقیقت، «خیر» اند و رضامندی به همراه خواهند آورد. امام علی علیه السلام در این باره می‏فرماید:

۰.ما شَرٌّ بِشَرٍّ بَعدَهُ الجَنَّةُ، وما خَیرٌ بِخَیرٍ بَعدَهُ النّارُ، وکلُّ نَعیمٍ دونَ الجَنَّةِ مَحقورٌ، وکلُّ بَلاءٍ دونَ النّارِ عافِیةٌ.۱

۰.آن بدی‏ای که بعد از آن بهشت است، بد نیست و آن نیکی‏ای که پس از آن، آتش است، نیک نیست. هر نعمتی در مقابل بهشت، ناچیز است و هر گرفتاری و رنجی در برابر آتش، عافیت و ایمنی است.

بنا بر این، در ‏‏لذّت‏های ناپایداری۲ که موجب پشیمانی می‏شوند۳ و شهواتی که درد و رنج به همراه می‏آورند، هیچ خیری نیست.۴ پس روشن است که دلیل برخی نارضایتی‏ها، ‏‏لذّت‏های نادرست است. این نکته مهمّی است که باید مورد توجّه قرار گیرد. چیزی که به دنبالش دوزخ بیاید، در واقع، خیر نیست۵ و فرد نیز نباید آن را خیر به شمار آوَرَد۶ و آنچه را که به وسیله آن، خیر به انسان می‏رسد نیز نباید شر به شمار آورد، هر چند تلخ باشد.۷

از سوی دیگر، ‏‏لذّت مادی، نباید موجب محرومیت از ‏‏لذّت معنوی گردد. ‏‏لذّت معنوی، جزئی از نشاط مربوط به شادکامی است که باید تحقّق یابد. لذا ‏‏لذّت مادّی نباید موجب محرومیت از ‏‏لذّت معنوی گردد وگرنه، شادکامی را به مخاطره می‏اندازد. برخی ‏‏لذّت‏های مادی، موجب محرومیت از ‏‏لذّت معنوی می‏شوند. حرام، با معنویت قابل جمع نیستند. لذا

1.. الکافی، ج۸، ص۲۴، ح۴؛ کتاب من لا یحضره الفقیه، ج۴، ص۴۰۷، ح۵۸۸۰؛ التوحید، ص۷۴، ح۲۷؛ نهج البلاغة، حکمت ۳۸۷؛ تحف العقول، ص۸۸.

2.. امام علی علیه السلام: لا خَیرَ فِی لَذَّةٍ لا تَبقَی (غرر الحکم، ح۱۰۷۰۷).

3.. لا خَیرَ فِی لَذَّةٍ تُعقِبُ ندماً (بحار الأنوار، ج۷۷، ص۲۱۲).

4.. امام علی علیه السلام: لا خَیرَ فِی لَذَّةٍ توجِبُ نَدَماً وشَهوَةٍ تُعقِبُ ألماً (غرر الحکم، ح۱۰۹۰۱).

5.. امام علی علیه السلام: ما خَیرٌ بَعدَهُ النّارُ بِخَیرٍ (همان، ح۹۴۹۶؛ عیون الحکم و المواعظ، ص۴۸۱، ح۸۸۴۳).

6.. امام علی علیه السلام: لا تَعُدَّنَّ خَیراً ما أدرَکتَ بِهِ شَرّاً (غرر الحکم، ح۱۰۱۸۶؛ عیون الحکم و المواعظ، ص۵۲۰، ح۹۴۵۸).

7.. امام علی علیه السلام: لا تَعُدَّنَّ شَرّاً ما أدرَکتَ بِهِ خَیراً (غرر الحکم، ح۱۰۱۸۵؛ عیون الحکم و المواعظ، ص۵۲۰، ح۹۴۵۷).

  • نام منبع :
    الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
    سایر پدیدآورندگان :
    عبّاس پسنديده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    سوم
تعداد بازدید : 69059
صفحه از 839
پرینت  ارسال به