یک. فراگیر بودن
فراگیر بودن به این معناست که همه ابعاد وجودیِ انسان را شامل شود. شادی و لذّتی که میخواهد نشاط را ـ به عنوان یکی از مؤلّفههای اساسی شادکامی ـ تأمین کند، باید همه ابعاد وجودیِ انسان را پوشش دهد. انسان، ابعاد گوناگونی دارد که در یک نگاه میتوان آن را به بُعد مادی و معنوی تقسیم نمود و هر کدام نیز مواردی را در برمیگیرند که هنگام برشمردن موارد شادی، مشخّص خواهند شد. بنا بر این، فراگیری بدین معناست که همه ابعاد انسان باید از لذّت و هیجان مخصوص خود برخوردار باشد. برخورداری برخی ابعاد از لذّت و محرومیت برخی دیگر از آن، موجب اختلال در نشاط میشود و تأثیر آن را دچار مشکل میکند.
دو. توازن
توازن به این معناست که هر کدام از ابعاد انسان، به تناسب نیاز و اهمیتش باید از لذّت و شادی، برخوردار باشد. فقدان توازن، موجب افراط در لذّت برخی ابعاد و تفریط در برخی دیگر میشود و همین امر، باز موجب اختلال در نظام نشاط میگردد. بنا بر این، در تأمین لذّت و شادیِ هر کدام از ابعاد باید توازن آنها نیز مورد توجّه قرار گیرد.
سه. نداشتن پیامد منفی
نداشتن پیامد منفی، به این معناست که لذّت و شادی امروز و اکنون، نباید موجب مشکل یا مسئله حادّی در آینده شوند. لذّتها، همواره مثبت نیستند و از این نگاه بر دو قسم اند: لذّتهایِ با پیامد منفی و لذّتهای بدون پیامد منفی. لذّتهایی که پیامد منفی دارند، در حقیقت، آفت زندگی اند۱ که هر چند شاید در لحظه حال، موجب خوشحالی فرد شوند، امّا در آینده، فرد را با مشکلات زیادی رو به رو میکنند و زندگی را به فساد و تباهی میکشند.۲ امام علی علیه السلام در این باره میفرماید:
۰.کَم مِن شَهوَةِ ساعَةٍ أورَثَت حُزناً طَویلاً.۳
۰.بسا لذّت آنی که حُزنی طولانی به ارمغان آورد.