583
الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)

برایشان نازل کنی، از موسی، بزرگ‏تر و عجیب‏تر از این را درخواست کردند و آن دیدن خدا بود!۱ و اگر به تو خیانت کردند، پیش از آن به خدا خیانت کرده‏اند!۲ بنا بر این، توجّه به این واقعیت، می‏تواند احساس نادرستِ «تنها بودن در مشکل داشتن» را از بین ببرد و تحمّل سختی را آسان سازد.

ط ـ‏ تنظیم فشار روانی

فشار روانی، از یک منظر، دو مؤلّفه دارد: یکی میزان فشار و دیگری زمان آن. معمولاً انسان، هر در‏صدی از فشار روانی را در یک دوره زمانی تجربه می‏کند. این موضوع، ابعادی دارد که در کاهش یا افزایش فشار روانی تأثیر دارد. از این رو، نیازمند بررسی است.

روش غلط: تجمیع رنج

هنگام ورود سختی و بلا، برخی افراد، ناخوشایندی حال را به گذشته و آینده خود نیز تعمیم می‏دهند. این افراد، از یک سو، تمام ناخوشایندی‏های گذشته را زنده می‏کنند و به هیچ نقطه مثبت آن نمی‏اندیشند و همه «گذشته» را با مقیاس «حال» می‏سنجند. از سوی دیگر، نسبت به آینده، هیچ افق روشنی تصوّر نمی‏کنند و همه آینده را پُر از رنج و بدبختی می‏پندارند. سپس اندوه همه گذشته و حال و آینده را بر زمان حال، بار می‏کنند. در این حالت، احساس تلخ گذشته تمام شده و آینده نیامده، بر زمان حال، بار می‏شود و بدیهی است که چنین فشار سنگین روانی‏ای، خردکننده خواهد بود.

روش صحیح: توزیع رنج

واقعیت این است که اندوه هر روز، مخصوص همان روز است. زندگی، جز لحظه حال نیست. زندگی، نه گذشته است و نه آینده؛ بلکه لحظه حال است.۳ اندوه گذشته، زمان آن به

1.. (یسْئَلُک أَهْلُ الْکتابِ أَنْ تُنَزِّلَ عَلَیهِمْ کتاباً مِنَ السَّماءِ فَقَدْ سَأَلُوا مُوسى‏ أَکبَرَ مِنْ ذلِک فَقالُوا أَرِنَا اللّه جَهْرَة فَأَخَذَتْهُمُ الصَّاعِقَة بِظُلْمِهِمْ ثُمَّ اتَّخَذُوا الْعِجْلَ مِنْ بَعْدِ ما جاءَتْهُمُ الْبَیناتُ فَعَفَوْنا عَنْ ذلِک وَ آتَینا مُوسى‏ سُلْطاناً مُبیناً) (سورۀ نساء، آیۀ ۱۵۳).

2.. (وَ إِنْ یریدُوا خِیانَتَک فَقَدْ خانُوا اللّه مِنْ قَبْلُ فَأَمْکنَ مِنْهُمْ وَ اللّه عَلیمٌ حَکیمٌ) (سورۀ انفال‏، آیۀ ۷۱).

3.. امام علی علیه السلام: أولا تَری‏ أنَّ الدُّنیا ساعَة بَینَ ساعَتَینِ؛ ساعَة مَضَت وساعَة بَقِیتَ وساعَة أنتَ فیها (التمحیص، ص‏۱۶).


الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
582

باور صحیح: فراگیریِ بلا

واقعیت این است که همه افراد در زندگی دچار مشکل می‏شوند؛ گاه هم‏زمان با او، و گاه پیش یا پس از او. توجّه به این واقعیت، فشار روانیِ نامتعارف را کاهش می‏دهد و زمینه را برای صبر و بردباری آماده می‏سازد. خداوند متعال از همین روش برای آرام و بردبار ساختن پیامبر خداصلی الله علیه و آله استفاده نموده است. یکی از مشکلات کسی همانند پیامبرصلی الله علیه و آله که وظیفه‏اش هدایت مردم است، تکذیب اوست. این امر بر ایشان گران می‏آمد. خداوند متعال برای کاستن از فشار روانی پیامبرصلی الله علیه و آله فرمود:

۰.وَ إِن یکذِّبُوک فَقَدْ کذِّبَتْ رُسُلٌ مِّن قَبْلِک وَ إِلی اللَّهِ تُرْجَعُ الْأُمُور.۱

۰.اگر تو را تکذیب کنند [غم مخور، موضوع تازه‏ای نیست]، پیامبران پیش از تو نیز تکذیب شدند و همه کارها به سوی خدا باز می‏گردد.

علّامه طباطبایی در تفسیر خود، تصریح می‏کند که این آیه شریف، پیامبر خداصلی الله علیه و آله را تسلیت می‏دهد که اگر مردم بعد از شنیدن این برهان‏های روشن، باز تو را تکذیب می‏کنند، غصّه مخور، که این رفتار مردم، چیز نوظهوری نیست؛ بلکه قبل از تو نیز چنین بوده که هر پیغمبری به سوی قومش مبعوث می‏شده، او را تکذیب می‏کردند. از این جا روشن می‏شود که جمله (فَقَدْ کذِّبَتْ رُسُلٌ مِنْ قَبْلِک) از باب به کار بردن سبب در جای مسبّب است؛ چون باید می‏فرمود: «و ان یکذبوک فلا تحزن» و جمله «لا تحزن» مسبّب از علم به این معنا‏ست که پیش از تو نیز چنین بوده است. مسبّب در آیه، حذف شده، و جمله «فَقَدْ کذِّبَتْ...» ـ‏ که سبب غصّه نخوردن است ـ‏،‏ به جای مسبّب نشسته است.۲ همان گونه که روشن است، ایشان غم نخوردن را معلول شناخت آن واقعیت می‏داند.

آیات دیگری نیز در باره تکذیب وجود دارد.۳ غیر از تکذیب، موارد دیگری نیز یافت می‌شوند. برای نمونه، به پیامبر اکرمصلی الله علیه و آله می‏فرماید که اگر از تو خواستند که کتابی از آسمان

1.. سورۀ فاطر،‏ آیۀ۴.

2.. ترجمۀ تفسیر المیزان، ج‏۱۷، ص۱۹.

3.. (فَإِنْ کذَّبُوک فَقَدْ کذِّبَ رُسُلٌ مِنْ قَبْلِک جاؤُ بِالْبَیناتِ وَ الزُّبُرِ وَ الْکتابِ الْمُنیرِ) (سورۀ آل عمران‏، آیۀ ۱۸۴).
(وَ إِنْ یکذِّبُوک فَقَدْ کذَّبَ الَّذینَ مِنْ قَبْلِهِمْ جاءَتْهُمْ رُسُلُهُمْ بِالْبَیناتِ وَ بِالزُّبُرِ وَ بِالْکتابِ الْمُنیرِ) (سورۀ فاطر، آیۀ ۲۵).
(وَ إِنْ یکذِّبُوک فَقَدْ کذَّبَتْ قَبْلَهُمْ قَوْمُ نُوحٍ وَ عادٌ وَ ثَمُودُ) (سورۀ حج، آیۀ ۴۲).

  • نام منبع :
    الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
    سایر پدیدآورندگان :
    عبّاس پسنديده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    سوم
تعداد بازدید : 68694
صفحه از 839
پرینت  ارسال به