551
الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)

جمع‏بندی

از آنچه گذشت، روشن شد که محرومیت در متون دینی، با واژه‏های گوناگونی بیان شده است. برخی از این متون با واژه «حرمان» مطرح شده‏اند. بر اساس این روایات، محرومیت یعنی: استفاده نکردن از «خَیر مال» (نه خودِ مال)، کسب نکردن «بهره‏های آخرت» و «بهره‏های ماه مبارک رمضان و مغفرت در این ماه و شب‏های قدر»، «فقدان عقل»، «وصیت نکردن»، «فقدان رفق و مدارا در روابط اجتماعی» و «از دست دادن پاداش صبر».

برخی دیگر از مصادیق، در واژه «غبن» بیان شده‏اند. در این متون، از اموری مانند: «صَرف عمر در غیر طاعت خدا»، «سرگرم شدن به دنیا و غفلت از آخرت»، «فروختن بهشت به گناه»، «بازماندن از امور عبادی مانند نماز شب» و «از دست دادن دین» به عنوان مصادیق غبن، یاد شده است. بنا بر این، مغبون واقعی کسی است که دین خود را به دنیا بفروشد و از خداوند متعال و آخرت خود، غافل شود، نه کسی که دنیا را از دست داده باشد. علّت آن نیز این است که هستیِ انسان با خدا و دین او پیوند خورده است. لذا ترک خدا و دین، به معنای از دست دادنِ «خود» است.

معنا و مفهوم محرومیت را در آیات و روایات «خُسران» نیز می‏توان مشاهده نمود. در این متون، موارد گوناگونی بیان شده است. یکی از مهم‏ترین آنها «خود‏زیانی» است که در آن، انسان، نه مال و ثروت، و حتّی سلامتی و امنیت؛ بلکه همه هستیِ انسانیِ خود را از دست می‏دهد. دیگری «آخرت‏زیانی» است. واقعیت این است که فراوانیِ دنیا به کاستیِ آخرت و کاستیِ دنیا به فراوانیِ آخرت منجر می‏شود. این از قوانین زندگی دنیاست. بنا بر این، دو الگو در این باره خواهیم داشت: یکی «سود دنیا ـ‏ زیان آخرت» و دیگری «زیان دنیا ـ‏ سود آخرت» که زیان دنیا، سود آخرت را به دنبال دارد و زیان واقعی، زیان آخرت را.

بخش دیگر مصادیق، در روایات «مصیبت» وارد شده‏اند. در روایات، به عنوان یک قاعده، مطرح شده است که هر آنچه به مؤمن برسد و او از آن ناخرسند باشد، «مصیبت» است. از این رو، اموری همچون: ترس و ناامنی، فقر و گرسنگی، کاستیِ مال، جان و محصولات، وحتّی اموری همچون خاموش شدن چراغ در شب و پاره شدن بند کفش، مصیبت شمرده شده‏اند. از سوی دیگر، فقدان امور غیرمادی را نیز مصیبت دانسته‌‏اند. برخی


الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
550

حرص به دنیا۱ و نیازمندی در آخرت.۲ بنا بر این، فقدان امور غیر مادی نیز جزء مصیبت‏های زندگی است. لذا نمی‏توان تنها فقدان امور مادی را مصیبت دانست.

پنج. واژه شر

خیر و شر نیز از واژه‏های شناخته شده ادبیات دین هستند. در بخشی از متون مربوط به این بحث، به تعریف خیر و شر پرداخته شده است. در روایتی از امام علیعلیه السلام آمده است که هر ناخوشایندی که سرانجام آن بهشت باشد، شرّ نیست و هر بلایی کمتر از دوزخ، عافیت است.۳ اساساً خیر، جز با سختی و ناخوشایندی به دست نمی‏آید. این یک قانون است.۴

بنا بر این، هماره نمی‏توان خوشایند را نعمت دانست؛ گاه خوشایندهای زندگی، سرنوشتی بد دارند.۵ از این رو، باید با شناخت این واقعیت و توجّه جدّی به آن، از خوب دانستن هر خوشایندی که سرنوشت بد دارد، و از بد دانستن هر ناخوشایندی که سرنوشت خوب دارد، پرهیز نمود. بر همین اساس، امام علیعلیه السلام تصریح می‏فرماید که آنچه را به سبب آن به شر می‏رسی، خیر مشمار۶ و آنچه را به سبب آن به نیکی می‏رسی‏، بد مشمار.۷ بنا بر این، اگر مصیبت‏های زندگی، به سود و منفعت انسان اند، نباید آنها را نشانه محرومیت دانست.۸

1.. امام علی علیه السلام: اَعظَمُ المَصائِبِ والشَّقاءِ الوَلَهُ بِالدُّنیا (همان، ح۳۰۸۱).
نیز می‌فرماید: شَرُّ المِحَنِ حُبُّ الدُّنیا (همان، ح۵۷۲۱).

2.. امام علی علیه السلام:... ما أصغَرَ المُصیبَةَ مَعَ عِظَمِ الفاقَةِ غَداً (الکافی، ج۸ ص۲۴، ح۴؛ کتاب من لا یحضره الفقیه، ج۴، ص۴۰۷، ح۵۸۸۰).

3.. ما شَرٌّ بِشَرٍّ بَعدَهُ الجَنَّةُ‏، وما خَیرٌ بِخَیرٍ بَعدَهُ النّارُ‏، وکلُّ نَعیمٍ دونَ الجَنَّةِ مَحقورٌ‏، وکلُّ بَلاءٍ دونَ النّارِ عافِیةٌ (الکافی، ج۸، ص۲۴‏، ح۴؛ کتاب من لا یحضره الفقیه، ج۴‏، ص۴۰۷‏، ح۵۸۸۰؛ نهج البلاغة، حکمت ۳۸۷).

4.. ما خَیرُ خَیرٍ لا ینالُ إلّا بِشَرٍّ، ویسرٍ لا ینالُ إلّا بِعُسرٍ! (نهج البلاغة‏، نامۀ ‏۳۱‏؛ تحف العقول‏، ص۷۷‏؛ کشف المحجّة‏، ص۲۳۰‏؛ غرر الحکم‏، ح۱۰۳۷۱‏).

5.. امام علی علیه السلام: ما خَیرٌ بَعدَهُ النّارُ بِخَیرٍ (غرر الحکم، ح۹۴۹۶‏؛ عیون الحکم و المواعظ‏، ص۴۸۱‏، ح۸۸۴۳).

6.. امام علی علیه السلام: لا تَعُدَّنَّ خَیراً ما أدرَکتَ بِهِ شَرّاً (غرر الحکم، ح۱۰۱۸۶‏؛ عیون الحکم و المواعظ‏، ص۵۲۰‏، ح۹۴۵۸).

7.. امام علی علیه السلام: لا تَعُدَّنَّ شَرّا ما أدرَکتَ بِهِ خَیراً (غرر الحکم، ح۱۰۱۸۵‏؛ عیون الحکم و المواعظ‏، ص۵۲۰‏، ح۹۴۵۷).

8.. برای آگاهی بیشتر، ر.ک: ص۱۸۱، فصل ششم، «خیر بودن بلا».

  • نام منبع :
    الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
    سایر پدیدآورندگان :
    عبّاس پسنديده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    سوم
تعداد بازدید : 68717
صفحه از 839
پرینت  ارسال به