463
الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)

که قابلیت جذب نعمت را دارد و به همین جهت، خداوند نعمتش را افزایش می‏دهد.

این سه مورد، مجموعاً احساس رضامندی را افزایش می‏دهند. وقتی نعمت موجود درک شود و احساس برخورداری افزایش یابد و وقتی خیر در زندگی فزونی یابد و سطح نعمت نسبت به گذشته، افزایش یابد، رضامندی نیز افزایش خواهد یافت.

۲. عوامل واکنش مثبت

شُکر، مبتنی بر داشته‏های زندگی و احساس برخورداری است. اگر انسان ببیند که در زندگی خود چیزهایی برای بالیدن وجود دارند، خرسند و سپاس‏گزار و راضی خواهد بود. ناسپاسی و نارضایتی هنگامی شکل خواهد گرفت که انسان احساس کند چیزی در زندگی ندارد. بنا بر این، احساس برخورداری، موجب سپاس‏گزاری و رضامندی می‏شود. از این رو، باید عوامل شکرگزاری را به دست آورد. آنچه مهم است این که به نظر می‏رسد کفران، ریشه در شناخت‏های نادرست و واکنش‏های نامناسب به خوشایندها دارد و در مقابل، همه عوامل شکر، ریشه در شناخت‏های درست و واکنش‏های مناسب دارند.

الف ـ اصلاح فهرست نعمت‏ها

برای رسیدن به سعادت و شادکامی در زندگی، به امکانات متعدّدی نیازمندیم؛ امّا این که این امکانات چه هستند، مسئله‏ای است که اشتباه در آن، موجب نارضایتی می‏گردد. فهرست نعمت‏ها، عنصری است که هم به وسیله آن، میزان برخورداری و نابرخورداری سنجیده می‏شود و هم جهتگیری تلاش و فعالیت انسان را تعیین می‏کند. از این رو، این مسئله را در ادامه بررسی خواهیم کرد.

باور غلط: توهّم «نعمت‏های مادی»

برخی افراد، داشته‏های زندگی را فقط در مادّیات منحصر می‏بینند و به همین جهت، معیار سنجش و ارزیابی آنان، داشتن یا نداشتن امکانات مادی است. از این رو، چنین افرادی، هنگام کاستی در امکانات مادی، امکانات غیر مادی را لحاظ نمی‏کنند و لذا خود را محروم به شمار می‏آورند. این در حالی است که وقتی موضوع امکانات، در


الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
462

دست بالا و برتری دارد.۱ از این رو، فرد شاکر، نسبت به دهنده نعمت، آگاه است و به لطف او اعتراف دارد و وی را بزرگ می‏دارد و به خاطر احسانی که در حق او داشته، خضوع قلبی و احساس فروتنی دارد.

۳. تکافئ؛ یعنی احسان فرد را با احسانْ پاسخ دادن. فرد شاکر نسبت به نعمت و نعمت دهنده، احساس دِین می‏کند و خود را موظّف می‏داند که به نوعی، احسان او را جبران کند. این جبران می‏تواند بر اساس توان فرد و موضوع احسان، متفاوت باشد.

مکانیزم تأثیر شُکر بر رضامندی

از مسائل مهم، چگونگی تأثیر شُکر بر رضامندی است. بر اساس آنچه گذشت، اکنون می‏توان در این باره سخن گفت. این تأثیر از سه جهت می‏تواند بررسی شود:

یکی «احساس برخورداری» است. موضوع شُکر، داشته‏‏های زندگی است. همان گونه که در تعریف گذشت، فرد شاکر کسی است که نعمت‏های موجود زندگی را می‏شناسد. وقتی فرد، داشته‏های زندگی خود را بیابد، احساس محرومیتْ کاهش و احساس برخورداری، افزایش می‏یابد. از مسائل مهم در این حوزه، موازنه نعمت و محرومیت است. اگر کفه ترازو به سمت محرومیتْ سنگین شود، احساس نارضایتی افزایش می‏یابد و هر چه کفه نعمت‏ها افزایش یابد، از میزان نارضایتی کاسته و بر رضامندی افزوده می‏شود. به عبارت دیگر، فرد «خیر»‏های زندگی خود را می‏بیند.

جهت دیگر، «تحقّق خیر» است. پیش‌تر گفتیم که تحقّق خیر مقدر در زندگی، بسته به واکنش مثبت است. از این رو، وقتی فرد، نعمت خداوند را دید و شُکر کرد، خداوند متعال، خیر آن را در زندگی وی جاری می‏سازد و همین امر، افزایش خیر در زندگی می‏شود و بدین سان بر رضامندی اثر می‏گذارد.

جهت سوم، «افزایش نعمت» است. بر اساس متون دینی، شُکر، موجب افزایش نعمت می‏گردد.۲ علّت آن نیز شاید در افزایش قابلیت فرد باشد؛ بدین معنا که فرد شاکر نشان می‏دهد

1.. إِذَا خَالَطْتَ النَّاسَ، فَإِنِ اسْتَطَعْتَ أَنْ لَاتُخَالِطَ أَحَداً مِنَ النَّاسِ إِلَّا كَانَتْ يَدُکَ‏ الْعُلْيَا عَلَيْهِ، فَافْعَل‏ (الکافی، ج۳، ص ۲۶۳).

2.. (لَئِن شَكَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّكُمْ وَلَئِن كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِى لَشَدِيدٌ) (سورۀ ابراهیم، آیۀ ۷).

  • نام منبع :
    الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
    سایر پدیدآورندگان :
    عبّاس پسنديده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    سوم
تعداد بازدید : 68718
صفحه از 839
پرینت  ارسال به