401
الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)

چیزی ناراحت می‏شود که هرگز به آن دست نمی‏یافت.

به خوبی روشن است که «غیر منتظره دانستن» پدیده‏ها، موجب خرسندی یا ناخرسندی ما می‏شوند؛ چیزی که با واقعیت، سازگاری ندارد.

باور صحیح: تفکّر «خدااِسنادی»

واقعیتْ این است که همه چیز بر اساس تقدیر الهی رقم می‏خورد. تلخ و شیرین زندگی، تحت برنامه‏ای منظّم، هدفمند و حکیمانه قرار دارد. اگر انسان، زندگی را به جای این‏که یکپارچه شیرین بخواهد و یا یکپارچه تلخ ببیند، تحت برنامه‏ای هوشمند و حکمیانه بداند، واکنش متفاوتی به خوشایند و ناخوشایند زندگی ابراز می‏کند؛ دیگر نه از آن سرمستی‏ها خبری خواهد بود و نه از آن بی‏تابی‏های طاقت‏فرسا و مأیوس‏کننده. قرآن کریم در این باره تصریح می‏کند:

۰.(مَا أَصَابَ مِن مُّصِیبَةٍ فی الْأَرْضِ وَ لَا فی أَنفُسِکمْ إِلَّا فی کتَابٍ مِّن قَبْلِ أَن نَّبْرَأَهَا إِنَّ ذَالِک عَلی اللَّهِ یسِیرٌ * لِّکیلَا تَأْسَوْاْ عَلی‏ مَا فَاتَکمْ وَ لَا تَفْرَحُواْ بِمَا ءَاتاکُمْ وَ اللَّهُ لَا یحُببُّ کلَّ مُخْتَالٍ فَخُورٍ.۱

۰.هیچ مصیبتی [ناخواسته] در زمین و نه در وجود شما روی نمی‏دهد مگر این که همه آنها قبل از آن که زمین را بیافرینیم در لوح محفوظ ثبت است و این امر برای خدا آسان است! * این به خاطر آن است که برای آنچه از دست داده‏اید، تأسّف نخورید، و به آنچه به شما داده است، دل‏بسته و شادمان نباشید و خداوند، هیچ متکبّر فخرفروشی را دوست ندارد!).

حکمت و فایده دانستن ‏این که حوادث دنیا مکتوب و مقدّرند، این است که انسان در از دست دادن، اندوه نخورد و در به دست آوردن، شادی نکند. مرحوم علّامه طباطبایی با تکیه بر آیه دوم، در این باره می‏گوید: این جمله، بیانگر علّت مطلبی است که در آیه قبل بود. البته اشتباه نشود که در آیه قبل، دو چیز بود: یکی خبری که خدا می‏داد از نوشتن حوادث قبل از وقوع آن، و یکی هم خود حوادث، و آیه مورد بحث، بیانگر خبر دادن خداست، نه خود حوادث و معنایش این است که: ‏این که ما به شما خبر می‏دهیم که حوادث را قبل از ‏این که حادث شود نوشته‏ایم، برای این خبر می‏دهیم که از این به بعد، دیگر به خاطر نعمتی که از

1.. سورۀ حدید، آیۀ ۲۲ و ۲۳.


الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
400

یَبقی مُسلمٌ یَدعو بِدعوَةٍ إلّا استَجابَ اللُّه‏ عزّ و جلّ لُهُ....۱

۰.نیمه شب، درهای آسمان باز می‏شود و کسی ندا می‏دهد:... آیا گرفتاری هست که گره از او گشوده شود؟ هیچ مسلمانی نیست که دعایی کند، مگر این که خداوند عزّ و جلّ اجابتش می‏کند.

ز ـ اصلاح اِسناد

اِسناد (نسبت دادن)، یعنی تعیین این که منشأ امور، چه کسی است و چه کسی هدایت و برنامه‏ریزی کارها را در دست دارد. برای انسان، خیلی مهم است که بداند آنچه می‏بیند، از چه منبعی صادر شده و به چه کسی منسوب است. این که چه کسی مورد اسناد است، نقش زیادی در کاهش یا افزایش فشارهای روانی دارد. برای انسان، خیلی مهم نیست که چه اتفاقی افتاده است. مهم‏تر از آن، این است که بداند چه کسی این کار را انجام داده است. اگر منشأ فعل، کسی باشد که انسان به او اعتماد و اطمینان دارد، در برابر اقدامات او واکنش مثبت نشان خواهد داد. این، نشانگر نقش اِسناد در حوادث است.

باور غلط: توهّم «تصادف»

بر اساس آنچه گذشت، از علل مشترک و مهم واکنش منفی در هر دو موقعیت خوشایند و ناخوشایند، غیر منتظره دانستن و تصادفی پنداشتن خوشایند و ناخوشایند زندگی است. به همین جهت، دچار واکنش‏هایی می‏شویم که پیش‏تر از آن سخن گفتیم. امام علی‏علیه السلام نامه‏ای به ابن عبّاس می‏نویسد و در آن، جمله‏ای بیان می‏کند که ابن عبّاس می‏گوید: «بعد از سخن پیامبرصلی الله علیه و آله از هیچ سخنی به این اندازه، بهره‏مند نشدم!». جمله پیامبرصلی الله علیه و آله در توصیف همین حالت یاد شده انسان است. ایشان می‏فرماید:

۰.فَإنَّ المَرءَ قَد یسُرُّهُ دَرک ما لَم یکن لِیفوتَهُ ویسوءُهُ فَوتُ ما لَم یکن لِیدرِکهُ.۲

۰.آدمی‏گاه، از رسیدن به چیزی شادمان می‏شود که حتماً به او می‏رسیده است، و از نرسیدن به

1.. المعجم الأوسط، ج۳، ص۱۵۴، ح۲۷۶۹؛ المعجم الکبیر، ج۹، ص۵۹، ح۸۳۹۱؛ کنز العمّال، ج۲، ص۱۰۵، ح۳۳۵۷.

2.. نهج البلاغة، نامۀ ۲۲۹۵؛ تحف العقول، ص‏۲۰۰. نیز، ر.ک: الکافی، ج‏۸، ص‏۲۴۰، ح‏۳۲۷؛ عیون الحکم و المواعظ، ص‏۱۶۰؛ نهج البلاغة، نامۀ ۶۶.

  • نام منبع :
    الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
    سایر پدیدآورندگان :
    عبّاس پسنديده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    سوم
تعداد بازدید : 68817
صفحه از 839
پرینت  ارسال به