381
الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)

سرور و شادمانی برای فرد است.۱

گفتیم که وکالت و کفایت خداوند متعال بر همه امور و در همه کارها جریان دارد؛ امّا امور زندگی در مقام عمل، به دو بخش «خیر» و «شر/ ضُرّ» تقسیم می‏شوند. از این رو، اختیار خیر و شرّ عالم به دست خداوند متعال است (وکالت) و همو می‏تواند مطلوب انسان در هر دو موقعیت را تأمین کند(کفایت). این یک واقعیت در عالم آفرینش است. از طرف دیگر، انسان قرار دارد که خواستار کسب خیر و دفع شر است. بنا بر این، برای برطرف کردن شر و ناخوشایندی، و برای کسب خیر و خوشایندی، راهی جز توکّل بر خداوند متعال وجود ندارد. در آیه ۱۰۶ سوره یس، خداوند متعال به مسئله سود و زیان اشاره و تصریح می‏کند که نباید از منبعی که سود و زیان به دست او نیست، درخواست کمک نمود. سپس در آیه بعد، به دو ویژگیِ خداوند متعال اشاره می‏فرماید: یکی «کاشف الضر» و دیگری «مفضل».۲ در آیه دیگری نیز به این دو ویژگی اشاره شده است.۳

همین استدلال را نیز خداوند متعال در احتجاج با مشرکان بیان می‏فرماید.۴ در این آیات، حمله دیگری به مشرکان شده و بر یگانگی خدای تعالی در ربوبیت و عدم صلاحیت شرکا برای ربوبیت احتجاج شده است. در آیه نخست، شروع به اقامه حجّت شده و قبل از اقامه، مقدّمه‏ای آورده که حجّت مذکور مبتنی بر آن است؛ مقدّمه‏ای که خود خصم، آن را قبول دارد، و آن این است که خالق عالم، خدای سبحان است. چون خصم در این مسئله، هیچ نزاعی ندارد، او هم معتقد است که آفریننده، تنها خداست، و خدا در آفرینش شریک ندارد، و شرکای ایشان به زعم ایشان، شریک در تدبیر خلق اند، نه در آفرینش. وقتی خلقتْ مستند به خدا بود، پس آنچه در آسمان‏ها و زمین هست، چه عین آنها، و چه اثرشان، مستند

1.. امام علی علیه السلام: مَن وَثِقَ بِاللّهِ أراهُ السُّرورَ ومَن تَوَکَّلَ عَلیهِ کَفاهُ الاُمورَ (بحار الأنوار، ج۷۱، ص۱۵۱).

2.. (وَ لاَ تَدْعُ مِنْ دُونِ اللّهِ مَا لاَ ینْفَعُک وَ لاَ یضُرُّک فَإِنْ فَعَلْتَ فَإِنَّک إِذاً مِنَ الظَّالِمِینَ * وَإِنْ یمْسَسْک اللّهُ بِضُرٍّ فَلاَ کاشِفَ لَهُ إِلّا هُوَ وَإِنْ یرِدْک بِخَیرٍ فَلاَ رَادَّ لِفَضْلِهِ یصِیبُ بِهِ مَنْ یشَاءُ مِنْ عِبَادِهِ وَهُوَ الْغَفُورُ الرَّحِیمُ) (سورۀ یونس، آیۀ ۱۰۶ ـ ۱۰۷).

3.. (وَإِن یمْسَسْک اللّه بِضُرٍّ فَلاَ کاشِفَ لَهُ إلّا هُوَ وَإِن یمْسَسْک بِخَیرٍ فَهُوَ عَلَى کلِّ شَىْ ءٍ قَدِیرٌ) (سورۀ انعام، آیۀ ۱۷).

4.. (وَ لَئِنْ سَأَلْتَهُمْ مَنْ خَلَقَ السَّماواتِ وَالْأَرْضَ لَیقُولُنَّ اللَّهُ قُلْ أَ فَرَأَیتُمْ ما تَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ إِنْ أَرادَنِی اللَّهُ بِضُرٍّ هَلْ هُنَّ کاشِفاتُ ضُرِّهِ أَوْ أَرادَنی‏ بِرَحْمَةٍ هَلْ هُنَّ مُمْسِکاتُ رَحْمَتِهِ قُلْ حَسْبِی اللَّهُ عَلَیهِ یتَوَکلُ الْمُتَوَکِّلُونَ) (سورۀ زمر، آیۀ ۳۸).


الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
380

اگر شما چنان که باید، به خدا توکّل کنید، خداوند همان گونه که پرنده را روزی می‏دهد ـ‏ با شکم خالی می‏رود و با شکم پُر بر می‏گردد ـ‏، شما را نیز روزی می‏دهد.۱

امام علیعلیه السلام که تصمیم گرفته بود از کوفه به قصد جنگ خوارج بیرون رود، با توصیه منجّمی رو به رو شد که در این ساعت حرکت نکند. امامعلیه السلام فرمود: «بدانید که محمّدصلی الله علیه و آله منجّمی نداشت و بعد از او ما نیز نخواهیم داشت؛ امّا خداوند، سرزمین کسرا و قیصر را به روی ما گشود. ای مردم! بر خدا توکّل کنید و به او اعتماد نمایید؛ زیرا او از همه چیز، بی‌نیاز می‏سازد». ایشان با بی‏اعتنایی به توصیه منجّم حرکت کرد و بر خوارج پیروز گشت.۲ ایشان معتقد است توکّل، مایه کفایت امور هر کسی است که به خداوند اعتماد کند.۳ لقمان حکیم به فرزندش می‏گوید که چه کسی به خداوند توکّل نمود و خدا او را به غیر خود واگذار کرد۴ و امورش را کفایت ننمود؟!۵

نکته‏ای که نباید فراموش شود این که این بسندگی، هر دو موقعیتِ خوشایند و ناخوشایند را شامل می‏شود و نشان می‏دهد که توکّل، در هر دو موقعیت کارایی دارد. به همین جهت، معصومانعلیهم السلام در همه امور به خداوند متعال توکّل می‏کرده‏اند. امام علیعلیه السلام به فرزندش محمّد بن حنفیه سفارش می‏کند که در همه امور به خدا توکّل کند.۶ نتیجه این توکّل نیز

1.. پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: لَو أنَّکم تَتَوکلونَ علَى اللّهِ حَقَّ تَوَکلِهِ لَرَزقَکم کما یرزُقُ الطَّیرَ، تَغدو خِماصا و تَرُوحُ بِطانا (همان، ح۵۶۸۴).

2.. امام علی علیه السلام ـ لِمُنَجِّمٍ أشارَ علَیهِ بعَدَمِ السَّیرِ فی ساعَة عَزمِهِ الخُروجَ من الکوفَة إلَى الحَروریة، فسارَ و ظَفِرَ بِهِم فقالَ ـ : أما إنّهُ ما کانَ لمحمّدٍ صلی الله علیه و آله مُنَجِّمٌ، و لا لَنا مِن بَعدِهِ، حتّى فَتَحَ اللّهُ علَینا بِلادَ کسرى و قَیصَرَ. أیها النّاسُ، تَوَکلوا علَى اللّهِ وثِقُوا بهِ فإنّهُ یکفی مِمَّن سِواهُ (شرح نهج البلاغة، ‏ابن ابی الحدید، ج۲، ص۲۷۰).

3.. امام علی علیه السلام: التَّوَکلُ کفایة شَریفَة لِمَنِ اعتَمَدَ علَیهِ (غرر الحکم، ح۱۵۵۹).
امام علی علیه السلام: التَّوَکلُ کفایة (همان، ح۷۲).
امام علی علیه السلام: تَوَکلْ علَى اللّهِ سبحانَهُ، فإنَّهُ قَد تَکفَّلَ بکفایة المُتَوَکلینَ علَیهِ (همان، ح۴۵۰۴).
امام علی علیه السلام ـ فی الدُّعاءِ ـ : اللّهمّ إنّک آنَسُ الآنِسِینَ(المُؤانِسِینَ)لأولیائک، و أحضَرُهُم بِالکفایة لِلمُتَوَکلینَ علَیک... (نهج البلاغة، خطبۀ ۲۲۷).

4.. یا بُنَیَّ مَن ذَا الَّذی تَوَکَّلَ عَلَی اللّهِ فَوَکَلَهُ إلَی غَیرِهِ (الاختصاص، ص۲۳۷).

5.. پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: قال لقمان لابنه وهو یعظه: یا بُنَیَّ... مَن ذَا الَّذی تَوَکَّلَ عَلَی اللّهِ فَلَم یَکفِهِ؟ (بحار الأنوار، ج۱۳، ص۴۳۳، ح۲۵).

6.. امام علی علیه السلام ـ فی وَصِیتِهِ لِوَلَدِهِ مُحَمَّدِ بنِ الحَنَفِیة ـ : وألجِئ نَفسَک فِی الاُمورِ کلِّها إلَى اللّهِ الواحِدِ القَهّارِ؛ فَإِنَّک تُلجِئُها إلى کهفٍ حَصینٍ وحِرزٍ حَریزٍ ومانِعٍ عَزیزٍ. وأخلِصِ المَسأَلَة لِرَبِّک؛ فَإِنَّ بِیدِهِ الخَیرَ وَالشَّرَّ وَالإِعطاءَ وَالمَنعَ وَالصِّلَة وَالحِرمانَ (کتاب من لا یحضره الفقیه، ج۴، ص۳۸۶، ح۵۸۳۴؛ نهج البلاغة، نامۀ ۳۱).

  • نام منبع :
    الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
    سایر پدیدآورندگان :
    عبّاس پسنديده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    سوم
تعداد بازدید : 69185
صفحه از 839
پرینت  ارسال به