341
الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)

در مورد حدیث دیگری‏ نیز که بر این مطلب دلالت دارد که دو فرشته، مأمور حفاظت از جان هر انسانی هستند تا تقدیر الهى فرا رسد،۱ ظاهراً مقصود از «تقدیر» در آن، «تقدیرِ حتمى» است که با آن، هیچ تلاش و تدبیرى سودمند نیست، نه «تقدیر موقوف (معلّق)» که بَداپذیر است و انسان مى‏تواند با تدبیر و توکّل و دعا، سرنوشت خود را تغییر دهد. البته از آن جا که انسان از مقدّرات قطعى و غیر قطعى خود آگاهى ندارد، همیشه باید با تلاش و تدبیر در کنار استمداد از خداوند متعال، از مشکلات احتمالى زندگى پیشگیرى کند و سرنوشت بهترى را براى خود رقم زند.

خلاصه سخن این که پایه نظری رضامندی، خیر است. از آن جا که امور زندگی ما از یک منظر به دو بخش «تقدیر خدا» و «تلاش بشر» تقسیم می‏شود، رضامندی نیز دو بخش پیدا می‏کند: باور به خیر بودن تقدیر خداوند(خیرباوری)، و تلاش برای به وجود آوردن یک زندگی خوب در راستای تقدیر خداوند(خیرآوری). بنا بر این، فرمول رضامندی عبارت است از: خیرباوری به اضافه خیرآوری.

خلاصه فصل

پایه نظری رضامندی، بر «خیر» استوار است. اگر زندگی، بر خیر مبتنی باشد، رضایت به دست می‌آید. نقطه آغاز خیر، تقدیر خداوند متعال است؛ امّا در ادامه انسان نیز در تحقّق آن نقش دارد. از این رو، عملکرد درست انسان، شرط تحقّق خیر در زندگی است. بر همین اساس، دو امر، اساس رضامندی است: یکی باور به خیر بودن تقدیر (خیرباوری) و دیگری تلاش برای تحقّق خیر در محدوده‏ای که میدان عمل انسان است(خیرآوری). برای خیرباوری، به سه عامل نیاز است: باور به خیر بودن تقدیر (خیرشناسی تقدیر)؛ شناخت مصادیق خیر واقعی در زندگی(خیرشناسی عینی)؛ تنظیم نظام ارزیابی که موجب داوری درست در باره پدیده‏های زندگی می‏شود (خیر ارزیابی). برای خیرآوری نیز به تلاش فرد و تأمین مؤلّفه‏های زندگی خوب در راستای تقدیر خداوند نیازمندیم.

1.. امام علی علیه السلام: إنَّ مَعَ کُلِّ إنسانٍ مَلَکَینِ یَحفَظانِهِ، فَإِذا جاءَ القَدَرُ خَلَّیا بَینَهُ وبَینَهُ (همان، ج۹، ص۱۰۶، ح۶۲۴۷).


الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
340

مى‏گوید: توکّل، متمّم و مکمّل تدبیر است و بدون آن، چه بسا تدبیر، نتیجه نداشته باشد و یا خلاف آنچه تدبیر شده، نتیجه دهد.

در حدیث دیگری نیز آمده که امام على علیه السلام در کنار دیوارى که کج شده‏ بود و احتمال مى‏رفت فرو بریزد، نشسته بود و قضاوت مى‏کرد. هنگامى که به او گفتند از آن جا بلند شود، با این استدلال که اجَل، از انسانْ پاسدارى مى‏کند، به سخن آنان اعتنا نکرد و به کار خود ادامه داد و دیوار، پس از برخاستن ایشان فرو ریخت.۱

در کنار این حدیث، روایت دیگرى‏ آمده که امام على علیه السلام در حادثه‏اى مشابه، این گونه عمل نکرد؛ بلکه از کنار دیوارى که احتمال فرو ریختن آن بود، بلند شد و هنگامى که به اعتراض، به او گفته شد: «اى امیر مؤمنان! آیا از قضاى خدا مى‏گریزى؟»، فرمود: «از قضاى خدا به قَدَر خدا مى‏گریزم»؛۲ یعنى: هم صدمه دیدن کسى که در زیر دیوارِ کج مى‏نشیند، قضاى الهى است و هم مصدوم نشدن کسى که از آن مى‏گریزد، تقدیر اوست؛ ولى هیچ یک قضاى حتمى نیست و انسان، موظّف است براى حفظ جان خود، از یک قضا بگریزد و به قضایى دیگر پناه ببرد.

بنا بر این، بر فرض صحّتِ حدیث مخالفِ این حدیث، باید گفت که امام علیه السلام در آن حادثه خاص (همانند آنچه در حدیثی۳ آمده که امام علیه السلام در میدان جنگ، بدون زره و تنها با لباس معمولى حضور یافت)، به دلیل آن که مى‏دانسته مشکلى براى او پیش نخواهد آمد، براى حفظ جان خود، اقدام نکرده است.

1.. الکافی عن زید الشحّام عن الإمام الصادق علیه السلام: إنَّ أمیرَ المُؤمِنینَ صَلَواتُ اللّهِ عَلَیهِ جَلَسَ إلى حائِطٍ مائِلٍ یَقضی بَینَ النّاسِ، فَقالَ بَعضُهُم: لا تَقعُد تَحتَ هذَا الحائِطِ فَإِنَّهُ مُعوِرٌ. فَقالَ أمیرُ المُؤمِنینَ صَلَواتُ اللّهِ عَلَیهِ: حَرَسَ امرَءاً أجَلُهُ. فَلَمّا قامَ سَقَطَ الحائِطُ. قالَ: وکانَ أمیرُ المُؤمِنینَ علیه السلام مِمّا یَفعَلُ هذا و أشباهَهُ، وهذَا الیَقینُ (دانش‌نامۀ عقاید اسلامی، ج۹، ص۱۰۲، ح۶۲۴۵).

2.. التوحید عن الأصبغ بن نباتة: إنَّ أمیرَ المُؤمِنینَ عَدَلَ مِن عِندِ حائِطٍ مائِلٍ إلى حائِطٍ آخَرَ، فَقیلَ لَهُ: یا أمیرَ المُؤمِنینَ أتَفِرُّ مِن قَضاءِ اللّهِ؟ فَقالَ: أفِرُّ مِن قَضاءِ اللّهِ إلى قَدَرِ اللّهِ عزّ و جلّ (دانش‌نامۀ عقاید اسلامی، ج۹ ص۱۰۲، ح۶۲۴۲).

3.. الکافی عن سعید بن قیس الهمدانی: نَظَرتُ یَوما فِی الحَربِ إلى رَجُلٍ عَلَیهِ ثَوبانِ، فَحَرَّکتُ فَرَسی فَإِذا هُوَ أمیرُ المُؤمِنینَ علیه السلام فَقُلتُ: یا أمیرَ المُؤمِنینَ فی مِثلِ هذَا المَوضِعِ؟ فَقالَ: نَعَم یا سَعیدَ بنَ قَیسٍ، إنَّهُ لَیسَ مِن عَبدٍ إلّا ولَهُ مِنَ اللّهِ حافِظٌ وواقِیَةٌ، مَعَهُ مَلَکانِ یَحفَظانِهِ مِن أن یَسقُطَ مِن رَأسِ جَبَلٍ أو یَقَعَ فی بِئرٍ، فَإِذا نَزَل‏ القَضاءُ خَلَّیا بَینَهُ وبَینَ کُلِّ شَی‏ءٍ (همان، ج۹، ص۱۰۲، ح۶۲۴۶).

  • نام منبع :
    الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
    سایر پدیدآورندگان :
    عبّاس پسنديده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    سوم
تعداد بازدید : 68957
صفحه از 839
پرینت  ارسال به