303
الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)

هست. پدیده‏هایى چون: انزواى پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در مکّه مکرّمه، حکومت ایشان در مدینه منوّره، خانه‌نشینىِ بیست و پنج ساله امام على علیه السلام، به خلافت رسیدن ایشان، صلح امام حسن علیه السلام، شهادت سید الشهداء علیه السلام، خانه‌نشینى ائمّه اطهار علیهم السلام، و غیبت و ظهور حضرت بقیة اللّه‏ الأعظم(عج)، همه در این راستا قابل تحلیل‌اند.

از آنچه گذشت، روشن می‌شوند که در مقام عمل و در صحنه اجتماع، این رأى، خواست و اراده مردم است که پیروز مى‏شود و به کرسى مى‏نشیند. اگر همه و یا بیشتر مردم چیزى را خواستند و براى به دست آوردن آن اقدام کردند، موفق می‌شوند و به خواست خود خواهند رسید. امّا یک نکته را باید روشن کرد و آن این که: آزادى بشر در انتخاب و حاکمیت او بر سرنوشت خود، به این معنا نیست که گزینش او مورد تأیید خداوند باشد و بشر هیچ مسئولیتى در برابر آن نداشته باشد. بین حق و واقعیت، تفاوت وجود دارد. الزاماً آنچه به وقوع می‏پیوندد، حق نیست.

حدود خواست مردم

براى جواب این سؤال که «حقوق و آزادى‏هاى مردم در درون حکومت دینى چیست؟» باید نخست مسائل جامعه را از دیدگاه تفکّر اسلامى مورد بررسى قرار داد. مسائل جامعه از دیدگاه اسلامى، به دو بخش «اصولى» و «فرعى» تقسیم مى‏شوند.

در مدنیّت اسلامى، برخى از مسائل، جزو اصول غیر قابل تغییر محسوب مى‏شوند و در این حوزه، هیچ نظرى و تغییرى پذیرفتى نیست. از دیدگاه قرآن، پیشوایان دو دسته‏اند: یک دسته «پیشوایان نور»اند که بر اساس خواست خدا مردم را هدایت مى‏کنند نه خواست مردم و لذا فرمان و حکم خدا را بر خواست و نظر مردم مقدّم مى‏دارند. دسته دوم «پیشوایان نار»اند که خواست و نظر مردم را بر فرمان و حکم خدا مقدّم مى‏دارند. اینان هواهاى نفسانى خویش را ملاک قرار مى‏دهند نه کتاب خدا را. پس در مسائل اصولى، هرگز نرمش و تغییرى رُخ نخواهد داد حتى اگر مردم بخواهند.۱ خداوند متعال در قرآن کریم، فلسفه و

1.. امام صادق علیه السلام: إنّ الأئمّة فی کتاب اللّه عزّ و جلّ امامان. قال اللّه‏ تبارک وتعالى:(وَجَعَلناهُم أئمَّةً یَهدونَ بِأمرِنا) لا بأمر الناس، یقدمون أمر اللّٰه‏ قبل أمرهم وحکم اللّه‏ قبل حکمهم، قال: (وَجَعَلناهم أئمَّةً یَدعونَ إلى النّارِ) یقدمون أمرهم قبل أمر اللّه‏ وحکمهم قبل حکم اللّه‏ ویأخذون بأهوائهم خلاف کتاب اللّه‏ عزّ و جلّ (الکافى، ج۱، ص۲۱۶، ح۲؛ بصائر الدرجات، ص۳۲، ح۲؛ الاختصاص، ص۲۱؛ تفسیر القمّى، ج۲، ص۷۱).


الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
302

امام رضا علیه السلام در مراسم ولایت‌عهدى خود به اصرار مأمون، لب به سخن گشودند و پس از حمد و ثناى خداوند متعال و تجلیل از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله تنها به گفتن این جمله اکتفا کردند که:

۰.ان لنا علیکم حقّاً برسول اللّه‏ ولکم علینا حقّاً به فاذا أنتم إلینا ذلک، وجب علینا الحقّ لکم.۱

۰.ما به خاطر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله حقى بر گردن شما داریم و شما نیز حقّى بر گردن ما دارید. هرگاه شما حقّ ما را دادید، ما نیز به وظیفه خود عمل خواهیم کرد.

پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله چه تشبیه زیبایی را بیان فرموده است:

۰.مثل الإمام مثل الکعبة إذ تؤتى ولایأتی.۲

۰.یعنى امام همانند کعبه است که باید به سراغ او رفت.

حقّ انتخاب

لازمه آنچه در بالا بیان شد، آزاد بودن و حقّ انتخاب داشتن بشر است. خداوند متعال، قدرت به حاکمیّت رساندن را به مردم داده است و بر همین اساس، «آزادى در انتخاب» را نیز به وى داده و به اصطلاح، او را بر سرنوشت خود حاکم کرده است، در غیر این صورت، قدرت انتخاب و حاکمیت بر سرنوشت، تعارفى بیش نمى‏بود. از دیدگاه اسلامى، خداوند، بشر را مختار آفریده و تکویناً به او «آزادى انتخاب» داده است. لذا دلیل این که مردم در پذیرش دین آزادند و دین هرگز خود را به فرد یا جامعه تحمیل نمى‏کند، باید در هدف آفرینش جستجو کرد. هدف آفرینش، هدایت و تکامل الهى انسان و رساندن او به سعادت ابدى است و هدایت و تربیت، با الزام و اجبار سازگار نیست. به همین دلیل نیز خداوند، انسان را آزاد قرار داده است تا خود انتخاب کند و برگزیند، و دقیقاً به دلیل همین آزادى است که تکلیف و ثواب و عقاب شکل مى‏گیرد.

بر این اساس، حکومت اسلامى نیز که به منظور فراهم‌سازى زمینه‏هاى هدایت و تکامل مردم تشکیل مى‏شود، از این اصل پیروی می‌کند و با الزام و اجبار، خود را بر مردم تحمیل نمى‏کند و همین امر است که ریشه پیدایش بسیارى از پدیده‏هاى تلخ و شیرین تاریخ بوده و

1.. الإرشاد، ص۳۱۱.

2.. کفایة الأثر، ص۱۹۹.

  • نام منبع :
    الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
    سایر پدیدآورندگان :
    عبّاس پسنديده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    سوم
تعداد بازدید : 68862
صفحه از 839
پرینت  ارسال به