پیشگفتار
متون دینی (قرآن و حدیث)، قابلیتهای فراوانی در علوم انسانی بویژه روانشناسی دارند. از ضرورتهای امروز ما، نظریهپردازی و تولید علم در علوم انسانی است که بارها مورد تأکید مقام معظّم رهبری(مدظله العالی) قرار گرفته است. تحقّق این امر، نیازمند انجام یافتن پژوهشهای روشمند و عمیق بر اساس منابع اسلامی است. از مأموریتهای «پژوهشکده اخلاق و روانشناسی اسلامیِ» پژوهشگاه قرآن و حدیث، انجام دادن بررسیهای علمیِ مبتنی بر متون اسلامی در حوزه روانشناسی است؛ بویژه رشته روانشناسی اسلامی، گرایش «روانشناسی مثبتگرا» که توسط این پژوهشکده، طرّاحی شده و پس از تصویب، هم اکنون در دانشکده علوم و معارف اسلامی دانشگاه قرآن و حدیث در حال اجراست. بر همین اساس، پروژه «بررسی روانشناختی شادکامی از دیدگاه اسلام» در گروه روانشناسی اسلامی این پژوهشکده، طراحی و انجام شد. این پژوهش، هر چند با رویکرد به روانشناسی مثبتگرا صورت گرفته است، امّا در کشف پایه نظری، طرّاحیِ الگو و تنظیم عوامل شادکامی، فقط منابع اسلامی مورد نظر بودهاند و سعی بر آن بوده که از هر گونه التقاط و تطبیق نادرست، پرهیز شود.
بدین وسیله از محقّق محترم جناب حجة الاسلام آقای دکتر عبّاس پسندیده که در این راه، تلاش فراوانی کردند، و اساتید محترمی که به ایشان راهنمایی (دکتر محمود گلزاری) و مشاوره (حجة الاسلام و المسلمین عبد الهادی مسعودی و دکتر فرید براتی سده) دادند، صمیمانه تشکّر میکنیم. همچنین از کلیه افرادی که در آمادهسازی و چاپ این اثر نقش داشتهاند، سپاسگزاریم.
از آن جا که بخشی از این پژوهش به عنوان رساله دکتری محقّق ارائه شده است، این اثر به عنوان کار مشترک پژوهشگاه و دانشگاه قرآن و حدیث به چاپ میرسد. از کلیه اساتید، دانشجویان و طلاب محترم درخواست میشود نظریات علمی و کارشناسی خود را با گروه روانشناسی اسلامی پژوهشکده در میان بگذارند تا در تکمیل این تحقیق، مورد استفاده قرار گیرد.
گروه روانشناسی اسلامی
پژوهشگاه و دانشگاه قرآن و حدیث