حال، یکی از نعمتهای فراموش شده است.۱ انسان، ارزش سلامت خود را درک نمیکند و پیوسته از نداشتن امکانات، نالان است، غافل از اینکه اگر نعمت سلامت نباشد، هیچ چیز برای انسان، لذّتبخش نخواهد بود.
۴. شهر خوب
شهر، یکی از عناصر تأثیرگذار در زندگی انسانهاست. بخشی از خوبی زندگی را باید در خوبی شهر جستجو کرد. قرآن کریم، شهر خوب را یکی از آیات الهی بر میشمرد.۲ سکونت در شهری خوب است که چند ویژگی داشته باشد: هواى خوش و پاک؛ آب فراوان و گوارا؛ زمین پُربار.۳ هوا و آب خوب، هم برای فرد لازم است و هم برای کشاورزی و خاک خوب نیز برای کشاورزی، نیاز است. وقتی انسان در چنین فضایی زندگی کند، احساس خوبی خواهد داشت.
ویژگی دیگر، «رفاه و فراوانی نعمت» است. به فرموده امام صادق علیه السلام رفاه و فراوانی نعمت، از چیزهایی است که همه مردم به آن نیاز دارند۴ و امام علی علیه السلام بیان میدارد شهری که رفاه و آبادانی در آن نباشد، خیری در آن نیست.۵ این نشان میدهد که وجود این شرایط، موجب خیر بودن زندگی خواهد شد و از این طریق میتواند به رضامندی کمک کند.
ویژگی دیگر شهر، وجود «طبیب حاذق» است. شهری که پزشک حاذق نداشته باشد، وقتی سلامت افراد به مخاطره میافتد، کسی نیست که آن را درمان کند و بهداشت را تضمین نماید. ویژگی دیگر، «حاکم خوب و مقبول» است که امور را سامان میدهد و
1.. پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: نعمتان مکفورتان: الأمن و العافیة (الخصال، ص۳۴؛ بحار الأنوار، ج۸۱، ص۱۷۰).
2.. (وَالْبَلَدُ الطَّیّبُ یَخْرُجُ نَبَاتُهُ بِإِذْنِ رَبّهِ وَالَّذِى خَبُثَ لَایَخْرُجُ إِلَّا نَکِدًا کَذَ لِکَ نُصَرّفُ الْآیتِ لِقَوْمٍ یَشْکُرُونَ) (سورۀ اعراف، آیۀ ۵۸).
3.. امام صادق علیه السلام: لا تَطیبُ السُّکنى إلّابِثَلاثٍ: الهَواءِ الطَّیِّبِ، وَالماءِ الغَزیرِ العَذبِ، وَالأَرضِ الخَوّارَة (تحف العقول، ص۳۲۰؛ بحار الأنوار، ج۷۵، ص۲۳۴، ح۴۶).
4.. امام صادق علیه السلام: ثَلاثَةُ أشیاءَ یَحتاجُ النّاسُ طُرّاً إلَیها: الأَمنُ، وَالعَدلُ، وَالخِصب (تحف العقول، ص۳۲۰؛ بحار الأنوار، ج۷۸، ص۲۳۴، ح۴۴).
5.. الإمام علی علیه السلام: شَرُّ البِلادِ بَلَدٌ لا أمنَ فیهِ ولا خِصبَ (غرر الحکم، ج۴، ص۱۶۵، ح۵۶۸۴؛ عیون الحکم و المواعظ، ص۲۹۴، ح۵۲۵۳).