مهمی در شادکامی حقیقی خواهد داشت. بخشی از این نقش، مربوط به آخرت است و بخشی از آن، احساس خوشایندی است که در این دنیا ـ به خاطر آخرت ـ به وجود میآید.
سه. پوشاندن عیوب
برخورداری از مال، موجب استفاده بیشتر از امکانات میشود و عیوب انسان را میپوشاند.۱ این مسئله، زندگی اجتماعی انسان را هدف قرار میدهد و مانع کاهش اعتبار و آبروی فرد میگردد. لذا از طریق تضمین رابطهای صحیح، احساس خوشبختی به وجود میآید.
چهار. ظهور فضایل انسانی
ظهور برخی فضایل انسانی، وابسته به مال است. اموری همچون: انفاق، صدقه، سخاوت، مروّت،۲ کمک به همنوع و... از فضایل انسانیِ وابسته به مال اند. جالب این که بخشی از شادکامی نیز با برخورداری از فضایل انسانی ـ در کنار برخورداریهای مالی ـ تأمین میشود. از این رو، مال از این جهت نیز در شادکامی تأثیر دارد.
پنج. آسایش روانی
از دیگر آثار و برکات مال، آسایش روانی است. برخورداری از مال، موجب تهیه امکانات بیشتر برای زندگی میگردد. به همین جهت، نگرانی از فقدان و محرومیت از بین میرود و همچنین تنگناهای زندگی نیز تا حدود زیادی مرتفع میشود. پیامبر خداصلی الله علیه و آله تأمین بودن روزی را مایه آرامش نفس به شمار میآورد.۳ بنا بر این، یکی دیگر از برکات مال، آرامش روانی فرد است.۴
ج ـ خیر بودن تکلیف
این که «فلسفه تشریع چیست؟» نقش مهمّی در رضامندی میتواند داشته باشد. آشنایی با
1.. ر.ک: همان جا (ستر العیوب).
2.. بخش مهمی از مروّت، به برخورداری از مال نیازمند است. از این رو، برخورداری از مال، زمینۀ بروز مروّت را آشکار میسازد (ر.ک: همان جا «ظهور المروءة»).
3.. پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: إنَّ النَّفسَ إذا أحرَزَت قوتَهَا استَقَرَّت (الکافی، ج۵، ص۸۹، ح۲؛ کتاب من لا یحضره الفقیه، ج۳، ص۱۶۶، ح۳۶۱۹).
4.. ر.ک: توسعۀ اقتصادی بر پایۀ قرآن و حدیث، ج۱، ص۸۲ (راحة النفس).