183
الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)

یک. تکامل‏ انسان

یکی از مهم‏ترین فایده بلاها، خاصیت «تکاملی» آنهاست. انسان، موجودی است که به رشد و تکامل نیاز دارد و جز این، ارزش و اهمیتی نخواهد داشت. این مهم، توسط بلاها امکان‏پذیر است. در حالت آسایش و راحتی، قابلیت‏های نهفته انسان، پرورش نمی‏یابند. شهید مطهّری در این باره می‏گوید:

۰.زشتی‏ها مقدّمه وجود زیبایی‏ها و آفریننده و پدیدآورنده آنها هستند. در شکمِ گرفتاری‏ها و مصیبت‏ها، نیک‏بختی‏ها و سعادت‏ها نهفته است.۱

انسان، موجودی است با قابلیت‏ها و استعدادهای فراوان که برای سعادت و بهْ‏روزی باید پرورش یابند و از قوّه، به فعل تبدیل شوند و در این میان، آنچه زمینه این مهم را فراهم می‏سازد، «سختی»ها و «مصیبت»هاست و کارگاهی که چنین فعل و انفعالی در آن صورت می‏گیرد، «دنیا» است. اساساً فلسفه وجود دنیا، پرورش استعدادهای نهفته انسان است.‏ این که دنیا مقدّمه آخرت است، به همین معناست. آخرت (چه بهشت و چه جهنّم آن)، محلّ بروز «قابلیت‏های پرورش‏یافته» است. در آخرت، جایی برای «قابلیت‏های نهفته» نیست. لذا دنیا خلق شده تا کارگاهی برای پرورش استعدادها و نمایان شدن قابلیت‏ها باشد و ابزار آن نیز امتحانات و ابتلائات است. قرآن کریم در این باره می‏فرماید:

(وَ نَفْسٍ وَ مَا سَوَّاهَا * فَأَلْهَمَها فُجُورَها وَ تَقْواها.۲

۰.سوگند به نَفْس و آن کس که آن را درست کرد. سپس پلیدکاری و پرهیزگاری‏اش را به آن الهام کرد).

دیو شدن یا فرشته شدن انسان، به این است که چگونه خود را بسازد.۳ آنچه زمینه این مهم را فراهم می‏آورد، موقعیت‏های تلخ و شیرینی هستند که بشر را به واکنش می‏کشانند. به همین جهت، خداوند متعال، انسان را در رنج آفرینش داده است: (لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَنَ فِی کبَدٍ).۴ شهید مطهّری معتقد است:

1.. مجموعه آثار شهید مطهری، ج‏۱، ص‏۱۷۴.

2.. سورۀ شمس‏، آیۀ ۷ ـ ۸.

3.. (قَدْ أَفْلَحَ مَن زَکاهَا * وَ قَدْ خَابَ مَن دَسَّاهَا) (سورۀ شمس‏، آیۀ ۹ ـ ۱۰).

4.. سورۀ بلد‏، آیۀ ۴.


الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
182

ناخوشایندی، ظاهری تلخ، امّا باطنی شیرین دارد. اگر به ظاهر آن نگاه شود، نباید رضایت‏آور باشد؛ امّا نگاه به باطن آن، مایه بردباری است و رضایت‏آور خواهد بود. همه امور ناخوشایند، اهداف و فلسفه‏ای دارند که برای انسان مؤمن، مایه خیر و صلاح‏اند و از آنها با عنوان «معنا» یاد می‏شود. اگر معنای واقعی امور ناخوشایند درک شوند، تلخیِ ظاهر آنها از بین می‏رود و یا قابل تحمّل می‏گردند. از این رو، توجّه به این بُعد از امور ناخوشایند زندگی، موجب رضامندی می‏شود و توان صبر انسان را افزایش می‏دهد. به همین جهت، یکی از اموری که در آیات و روایات اسلامی فراوان دیده می‏شود، توجّه‏دهی به آثار بلاها و مصیبت‏هاست.

به بیان دیگر، مصیبت‏ها و بلاها، هر چند ظاهری تلخ و ناخوشایند دارند، امّا پر از خیر و برکت اند و در حقیقت، برآورنده بخشی از نیازهای زندگی اند.۱ بنا بر این، بودن در ناخوشایندی، به معنای محرومیت و نابرخورداری نیست. چنین تصوّری، مایه ناامیدی است.۲ به همین دلیل است که صابران، در بلاها خداوند را شکر می‏کنند.۳ امام زین العابدینعلیه السلام در دعای خود از خداوند متعال می‏خواهد که توفیق شکر به خاطر نداشته‏ها را به وی عنایت کند:

۰.وَاجعَل شُکرِی لَکَ عَلَی مازَوَیتَ عَنِّی أوفَرَ مِن شُکری إیّاکَ عَلَی ماخَوَّلتَنی.۴

۰.و سپاس من از تو را به خاطر آنچه از من گرفته‏ای، بیشتر از سپاس من از تو به خاطر آنچه به من داده‏ای، قرار ده.

ابعاد مثبت ناخوشایندها شامل چند امر می‏شود: تکامل انسان؛ تقویت ارتباط با خداوند متعال؛ حفظ دین و ایمان؛ تطهیر گناهان؛ ترفیع درجه؛ پاداش اُخروی.

1.. پیامبر خدا صلی الله علیه و آله در این باره تصریح می‏فرماید: مَن یرِدِ اللّهُ بِهِ خَیراً یصِب مِنهُ (صحیح البخاری، ج۵، ص۲۱۳۸، ح۵۳۲۱؛ مسند ابن حنبل، ج۳، ص۲۳، ح۷۲۳۹).

2.. امام علی علیه السلام: مَن ضُیقَ عَلَیهِ فی ذاتِ یدِهِ فَلَم یظُنَّ أنَّ ذلِک حُسنُ نَظَرٍ مِنَ اللّهِ (لَهُ) فَقَد ضَیعَ مَأمولاً، ومَن وُسِّعَ عَلَیهِ فی ذاتِ یدِهِ فَلَم یظُنَّ أنَّ ذلِک استِدراجٌ مِنَ اللّه ِ فَقَد أمِنَ مَخوفا (تحف العقول، ص۲۰۶؛ الزهد، حسین بن سعید، ص۴۸، ح۷۵).

3.. اللَّهُمَ لَک الحَمدُ حَمدَ الشّاکرینَ لَک عَلی‏ مُصابِهِم (زیارت عاشورا).

4.. الصحیفة السجادیة، ص۱۸۰، دعای ۱.

  • نام منبع :
    الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
    سایر پدیدآورندگان :
    عبّاس پسنديده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    سوم
تعداد بازدید : 68693
صفحه از 839
پرینت  ارسال به