یک. تکامل انسان
یکی از مهمترین فایده بلاها، خاصیت «تکاملی» آنهاست. انسان، موجودی است که به رشد و تکامل نیاز دارد و جز این، ارزش و اهمیتی نخواهد داشت. این مهم، توسط بلاها امکانپذیر است. در حالت آسایش و راحتی، قابلیتهای نهفته انسان، پرورش نمییابند. شهید مطهّری در این باره میگوید:
۰.زشتیها مقدّمه وجود زیباییها و آفریننده و پدیدآورنده آنها هستند. در شکمِ گرفتاریها و مصیبتها، نیکبختیها و سعادتها نهفته است.۱
انسان، موجودی است با قابلیتها و استعدادهای فراوان که برای سعادت و بهْروزی باید پرورش یابند و از قوّه، به فعل تبدیل شوند و در این میان، آنچه زمینه این مهم را فراهم میسازد، «سختی»ها و «مصیبت»هاست و کارگاهی که چنین فعل و انفعالی در آن صورت میگیرد، «دنیا» است. اساساً فلسفه وجود دنیا، پرورش استعدادهای نهفته انسان است. این که دنیا مقدّمه آخرت است، به همین معناست. آخرت (چه بهشت و چه جهنّم آن)، محلّ بروز «قابلیتهای پرورشیافته» است. در آخرت، جایی برای «قابلیتهای نهفته» نیست. لذا دنیا خلق شده تا کارگاهی برای پرورش استعدادها و نمایان شدن قابلیتها باشد و ابزار آن نیز امتحانات و ابتلائات است. قرآن کریم در این باره میفرماید:
(وَ نَفْسٍ وَ مَا سَوَّاهَا * فَأَلْهَمَها فُجُورَها وَ تَقْواها.۲
۰.سوگند به نَفْس و آن کس که آن را درست کرد. سپس پلیدکاری و پرهیزگاریاش را به آن الهام کرد).
دیو شدن یا فرشته شدن انسان، به این است که چگونه خود را بسازد.۳ آنچه زمینه این مهم را فراهم میآورد، موقعیتهای تلخ و شیرینی هستند که بشر را به واکنش میکشانند. به همین جهت، خداوند متعال، انسان را در رنج آفرینش داده است: (لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَنَ فِی کبَدٍ).۴ شهید مطهّری معتقد است: