169
الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)

دستیابی به شادکامی را مشخّص می‏سازد. بنا بر این، قانون خداوند متعال، تنها قانونی است که می‏تواند شادکامی اصیل را تحقّق بخشد. هر قانونی جز این، بی‏تردید ناکام خواهد بود. نقشه راه شادکامی را باید در قوانین الهی جست. قوانین الهی، هدفی جز تأمین سعادت و شادکامی اصیل انسان را ندارند.

به دیگر بیان، شادکامی، برنامه و نقشه راه می‏خواهد. کسی می‏تواند برنامه ارائه کند که از ماهیت انسان و شادکامی، باخبر باشد و از هوس پاک باشد، و این کسی جز خداوند آگاه و سبحان نیست. شناخت معارف فقهی، اخلاقی و اعتقادی‏ای که خداوند متعال به بشر معرفی کرده، تنها راه سعادت و شادکامی است و هر برنامه‏ای جز آن، به سعادت اصیل و پایدار نمی‏انجامد. بنا بر این، بشر، هنگامی می‏تواند به شادکامی دست یابد که این برنامه و نقشه راه را به درستی بشناسد و به آن عمل کند.

دو. فلسفه تشریع

این که فلسفه تشریع چیست، نقش مهمّی در رضامندی می‏تواند داشته باشد. آشنایی با آثار و فواید دین، سختیِ تکلیف را از بین می‏بَرَد و نشاط و شادکامی را به ارمغان می‏آورد. به همین جهت، بخشی از متون دینی، به معرّفی فلسفه تشریع پرداخته‏اند که در ادامه، به مهم‏ترین آنها اشاره خواهیم کرد.

‏ تأمین حیات انسانی

قرآن کریم، هدف اساسی تشریع را حیات و زنده ساختن انسانْ معرّفی نموده است. خداوند متعال، پس از آن که مردم را به اطاعت از خود و فرستاده‏اش فراخوانده و از روی‏گردانی از آن باز داشته،۱ برای دومین بار، آن را تأکید نموده و مؤمنان را به استجابت خدا و فرستاده‏اش در پذیرفتن دعوت پیغمبر سفارش می‏کند، و این تأکید را به‏وسیله بیان حقیقت امر و آن رکن واقعی ـ‏ که تکیه‏گاه این دعوت است ـ‏ انجام می‏دهد و می‏فرماید: حقیقت امر و رکن واقعی این دعوت، چیزی است که انسان را از پرتگاه فنا و هلاکت، رهایی می‏دهد و زنده‏اش می‏کند:

1.. (یأَیهُّا الَّذِینَ ءَامَنُواْ أَطِیعُواْ اللّه وَ رَسُولَهُ وَ لَا تَوَلَّوْاْ عَنْهُ وَ أَنتُمْ تَسْمَعُونَ * وَ لَا تَکونُواْ کاَلَّذِینَ قَالُواْ سَمِعْنَا وَ هُمْ لَا یسْمَعُونَ * إِنَّ شَرَّ الدَّوَابِّ عِندَ اللّه الصُّمُّ الْبُکمُ الَّذِینَ لَا یعْقِلُونَ * وَ لَوْ عَلِمَ اللّه فِیهِمْ خَیْرًا لَّأَسْمَعَهُمْ وَ لَوْ أَسْمَعَهُمْ لَتَوَلَّواْ وَّ هُم مُّعْرِضُونَ) (سورۀ انفال، آیۀ ۲۰ ـ ۲۳).


الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
168

که بیش از دیگران، انسان و نیازها و اصول تکامل او را بشناسد. هیچ کس جز خداوند متعال، دارای این خصوصیات به طور کامل نیست. او به دلیل این که انسان را آفریده، با همه استعدادها و نیازهای او آشناست و به این دلیل که علمِ مطلق است، اصول تکامل او را می‏داند.

بر این اساس، قرآن کریم، خدا را با ویژگی‏های «بهترینِ حاکمان»۱ و «حکمران‏ترینِ حاکمان»۲ و «بهترینِ جداکنندگان»۳ توصیف می‏نماید و قانون‏گذاری را در انحصار او۴ می‏داند.۵

از این رو، یکی از صفات خداوند متعال، «حاکم» است. صفت «حاکم» در لغت، اسم فاعل از مادّه «حکم»، به معنای باز داشتن است و به کسی گفته می‏شود که اختلافات مردم را فیصله می‏دهد و مردم به سخن او گردن می‏نهند و بدین سان، حکمِ حاکم، در حقیقتْ مانع ستم و ستیزه می‏گردد.

حکم خداوند، از یک جهت، به دو قسمْ بخش‏پذیر است: تشریعی و تکوینی. حکم تشریعی، عبارت است از اوامر و نواهی خداوند سبحان که پیامبران و پیشوایان معصومعلیهم السلام، آنها را در قالب احکام تکلیفی پنج‏گانه به مردم رسانده‏اند. حکم تکوینی خداوند، عبارت است از: اراده و قضا و قَدَر الهی، که در جهان جاری است.

حقّ قانون‏گذاری و امر و نهی، از آنِ آفریدگار و مالک مردمان است و بایسته است که احکام دیگران، به حکم خدا برگردد و بر طبق قانون خدا باشد. احادیث، ویژگی‏هایی را به حکم خداوند نسبت داده‏اند، مانند: عدالت، انصاف، خیر و حُسن.۶

بر این اساس، حکم تکوینی شادکامی را خداوند متعال صادر می‏کند که موجب پیدایش شادکامی و تنظیم قواعد و عوامل تکوینی آن می‏گردد و حکم تشریعی خداوند، برنامه

1.. (وَهُوَ خَیرُ الْحَکمِینَ) (سورۀ أعراف، آیۀ ۸۷؛ سورۀ یونس، آیۀ ۱۰۹؛ سورۀ یوسف، آیۀ ۸۰).

2.. (وَ أَنتَ أَحْکمُ الْحَکمِینَ) (سورۀ هود، آیۀ ۴۵). نیز، ر.ک: سورۀ تین، آیۀ ۸.

3.. (إِنِ الْحُکمُ إلّا لله یقُصُّ الْحَقَّ وَهُوَ خَیرُ الْفَصِلِینَ) (سورۀ أنعام، آیۀ ۵۷). نیز، ر.ک: سورۀ یوسف، آیۀ ۶۷.

4.. (إِنِ الْحُکمُ إلّا لله أَمَرَ إلّا تَعْبُدُواْ إلّا إِیاهُ ذَ لِک الدِّینُ الْقَیمُ وَ لَکنَّ أَکثَرَ النَّاسِ لاَ یعْلَمُونَ) (سورۀ یوسف، آیۀ ۴۰).
(مَا لَهُم مِّن دُونِهِ مِن وَلِىٍّ وَ لاَ یشْرِک فِى حُکمِهِ أَحَدًا) (سورۀ کهف، آیۀ ۲۶).

5.. ر.ک: دانش‏نامۀ عقاید اسلامی، ج۵، ص۱۰۷.

6.. همان، ص۴۴۷.

  • نام منبع :
    الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
    سایر پدیدآورندگان :
    عبّاس پسنديده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    سوم
تعداد بازدید : 68853
صفحه از 839
پرینت  ارسال به