149
الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)

دسته سوم، آیات و احادیثی که مرحله پیش‏رفته (نطفه) را بیان کرده‏اند؛۱

دسته چهارم، آیات و احادیثی که به مراحل تکاملی جنبه مُلکی انسان از خاک تا وصول به بُعد ملکوتی، اشاره کرده‏اند.۲

قرآن کریم، در باره آفرینش ملکوتی انسان در مورد آدمعلیه السلام پس از ذکر تسویه ـ‏ که ناظر به بُعد مُلکی اوست ـ‏، تعبیر «نَفَخْتُ فِیهِ مِن رُّوحِ» به کار می‏بَرَد و در باره نسل وی، پس از بیان مراحل آفرینش مُلکی (نطفه، عَلَقه، مُضْغه و...)، لحن خود را از خَلق به انشا تغییر می‏دهد و مرحله جدیدی را که با مراحل پیشین، متفاوت است، یادآور می‏شود؛ مرحله‏ای که در آن، سخن از حیات، علم و قدرت انسان است. مراحل پیشین، هر چند در اوصاف، ویژگی‏ها، رنگ، طعم و شکل با یکدیگر متفاوت بوده‏اند، امّا همجنس یکدیگر به شمار می‏رفته‏اند، در حالی که این مرحله، همجنس مراحل پیشین به شمار نمی‏آید. خداوند در این مرحله، چیزی را به انسان عطا کرد که در مراحل پیشین نبخشیده بود.۳

بر این اساس، انسان، موجودی دوبُعدی است و به همین جهت، امور مربوط به او نیز دوبُعدی خواهد بود، مانند: سعادت، نیازها، امکانات لازم برای سعادت و.... توجّه به این حقیقت، دیدگاه ما را نسبت به شادکامی تغییر خواهد داد.

دو. هدفمندی

شادکامی، ارتباط مستقیمی با هدف انسان دارد. هدف هر چه باشد، شادکامی، متناسب با

1.. (إِنَّا خَلَقْنَا الْاءِنسَنَ مِن نُّطْفَة أَمْشَاجٍ نَّبْتَلِیهِ فَجَعَلْنَهُ سَمِیعَا بَصِیرًا) (سورۀ انسان، آیۀ ۲).
(قُتِلَ الْاءِنسَنُ مَا أَکفَرَهُ * مِنْ أَىِّ شَىْ ءٍ خَلَقَهُ * مِن نُّطْفَة خَلَقَهُ فَقَدَّرَهُ) (سورۀ عبس، آیۀ ۱۷ ـ ۱۹).

2.. (مَّا لَکمْ لَا تَرْجُونَ للهِ وَقَارًا * وَ قَدْ خَلَقَکمْ أَطْوَارًا) (سورۀ نوح، آیۀ ۱۳ و ۱۴).
(هُوَ الَّذِى خَلَقَکم مِّن تُرَابٍ ثُمَّ مِن نُّطْفَة ثُمَّ مِنْ عَلَقَة ثُمَّ یخْرِجُکمْ طِفْلاً ثُمَّ لِتَبْلُغُواْ أَشُدَّکمْ ثُمَّ لِتَکونُواْ شُیوخًا وَ مِنکم مَّن یتَوَفَّى مِن قَبْلُ وَ لِتَبْلُغُواْ أَجَلاً مُّسَمًّى وَ لَعَلَّکمْ تَعْقِلُونَ) (سورۀ غافر، آیۀ ۶۷). نیز، ر.ک: سورۀ حج، آیۀ۵.

3.. بحث آفرینش مُلکی و ملکوتی از: دائرة المعارف قرآن کریم، ج۴، ص۴۸۸.


الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
148

یک. ماهیت ترکیبی

شادکامی در باره انسان است و ماهیت انسان هر چه باشد، تأثیر مستقیمی بر شادکامی و ابعاد و عوامل آن دارد. انسان، از نگاه قرآن کریم، موجودی است مرکب از جسم ـ‏ که ریشه در خاک دارد ـ‏ و روح ـ‏ که مبدأ آن، امر الهی است ـ‏.۱ بر این اساس، انسان، موجودی است دو بُعدی و مرکب از جسم و روح الهی، یا ترکیبی است از عقل و صورت، یا عقل و شهوت، و یا عالم بالا و عالم پایین.۲ جسم، صورت، شهوت و عالَم پایین، به بُعد مُلکی انسان، و روح الهی، عقل و عالم بالا، اشاره به جنبه ملکوتی اوست. آیات و احادیثی که به آفرینش بُعد مُلکی انسان اشاره دارند، به چهار دسته تقسیم می‏شوند:

دسته اوّل، آیات و احادیثی که به بیان آفرینش انسان از خاک پرداخته‏اند؛۳

دسته دوم، آیات و احادیثی که به آفرینش انسان از آب، اشاره دارند؛۴

1.. (وَ لَقَدْ خَلَقْنَا الْاءِنسَنَ مِن سُلَلَة مِّن طِینٍ * ثُمَّ جَعَلْنَهُ نُطْفَة فِى قَرَارٍ مَّکینٍ * ثُمَّ خَلَقْنَا النُّطْفَة عَلَقَة فَخَلَقْنَا الْعَلَقَة مُضْغَة فَخَلَقْنَا الْمُضْغَة عِظَمًا فَکسَوْنَا الْعِظَمَ لَحْمًا ثُمَّ أَنشَأْنَهُ خَلْقًا ءَاخَرَ فَتَبَارَک اللَّهُ أَحْسَنُ الْخَلِقِینَ) (سورۀ مؤمنون، آیۀ ۱۲ ـ ۱۴).
(وَ بَدَأَ خَلْقَ الْاءِنسَنِ مِن طِینٍ * ثُمَّ جَعَلَ نَسْلَهُ مِن سُلَلَة مِّن مَّاءٍ مَّهِینٍ * ثُمَّ سَوَّلهُ وَ نَفَخَ فِیهِ مِن رُّوحِهِ وَ جَعَلَ لَکمُ السَّمْعَ وَالْأَبْصَرَ وَ الْأَفْئدَة قَلِیلاً مَّا تَشْکرُونَ) (سورۀ سجده، آیۀ ۷ ـ ۹).

2.. در روایات اهل بیت علیهم السلام گاه انسان به ترکیبی از عقل و صورت، و گاه به ترکیبی از عقل و شهوت، و گاه به ترکیبی از عالم بالا و پایین، تفسیر شده که این تعاریف نیز در واقع، تعابیر دیگری از تفسیر انسان به جسم و روح الهی است.
همچنین در برخی از روایات، انسان، به موجودی که میان خدا و شیطان در حرکت است، تفسیر شده که گاه به سوی خدا می‏رود و گاه به طرف شیطان، تا این که در نهایت، در زمرۀ دوستان خدا قرار گیرد یا در شمارِ دشمنان او.
در برخی دیگر از روایات، انسان، به ترازویی تشبیه شده که گاه به وسیلۀ جهل (نادانی)، از آن، کاسته می‏گردد و گاه به وسیلۀ علم و معرفت، به سوی کمال، گرایش پیدا می‏کند (ر.ک: دانش‏نامۀ قرآن و حدیث، ج۹، ص۱۲). گفتنی است که همۀ این تعاریف، در واقع، تفسیر اجمالی انسان و دورنمایی از حقیقت این موجود پیچیده است، نه تعریف تفصیلی آن.

3.. (وَمِنْ ءَایتِهِ أَنْ خَلَقَکم مِّن تُرَابٍ ثُمَّ إِذَا أَنتُم بَشَرٌ تَنتَشِرُونَ) (سورۀ روم، آیۀ ۲۰).
(وَ اللَّهُ أَنبَتَکم مِّنَ الْأَرْضِ نَبَاتًا) (سورۀ نوح، آیۀ ۱۷).
(إِنَّا خَلَقْنَهُم مِّن طِینٍ لَازِب) (سورۀ صافات، آیۀ ۱۱).
(خَلَقَ الْاءِنسَنَ مِن صَلْصَلٍ کالْفَخَّارِ) (سورۀ الرحمن، آیۀ ۱۴).
برای مطالعۀ بیشتر، ر.ک: سورۀ کهف، آیۀ ۳۷؛ سورۀ هود، آیۀ ۶۱؛ سورۀ نجم، آیۀ ۳۲؛ سورۀ طه، آیۀ ۵۳ ـ ۵۵؛ سورۀ روم، آیۀ ۲۰؛ سورۀ مؤمنون، آیۀ ۱۲ ـ ۱۴؛ سورۀ انعام، آیۀ ۲.

4.. (وَ هُوَ الَّذِى خَلَقَ مِنَ الْمَاءِ بَشَرًا فَجَعَلَهُ نَسَبًا وَ صِهْرًا وَ کانَ رَبُّک قَدِیرًا) (سورۀ فرقان، آیۀ ۵۴). ←
→ (أَلَمْ نَخْلُقکم مِّن مَّاءٍ مَّهِینٍ * فَجَعَلْنَهُ فِى قَرَارٍ مَّکینٍ * إِلَى قَدَرٍ مَّعْلُومٍ * فَقَدَرْنَا فَنِعْمَ الْقَدِرُونَ) (سورۀ مرسلات، آیۀ ۲۰ ـ ۲۳).
(فَلْینظُرِ الْاءِنسَنُ مِمَّ خُلِقَ * خُلِقَ مِن مَّاءٍ دَافِقٍ * یخْرُجُ مِن بَینِ الصُّلْبِ وَالتَّرَآئِبِ) (سورۀ طارق، آیۀ ۵ ـ ۷).

  • نام منبع :
    الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
    سایر پدیدآورندگان :
    عبّاس پسنديده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    سوم
تعداد بازدید : 68774
صفحه از 839
پرینت  ارسال به