129
الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)

این که واقعیت‏ها، ثابت و تغییرناپذیرند. لذا انسان موفّق، کسی است که با شناخت و پذیرش این واقعیت‏ها، خود را با آنها هماهنگ سازد.

بر این اساس می‏توان گفت که شادکامی انسان، یک «حقیقت موجود» است که هر چند جِرم مادی ندارد و قابل رؤیت نیست، امّا دارای ماهیتی است که آفریده شده و وجود دارد. از این رو، همانند دیگر آفریده‏ها، حقیقتی است که قوانین خاص خود را دارد. بی‏تردید، شادکامی، ماهیتی دارد که اندازه‏گیری می‏شود و از برنامه‏ای مشخّص پیروی می‏کند. همچنین برخی امور هستی، مانند ماهیت انسان، دنیا و آخرت و اموری از این دست نیز که با شادکامی ارتباط پیدا می‏کنند، قوانین خاص خود را دارند. همه این مجموعه بر شادکامی مؤثّر است و مراد از قوانین حاکم بر شادکامی، کلّ این مجموعه است.

اصل دوم: مربوط به «بُعد تشریعی شادکامی» است و رویکرد «قانون‏شناسانه» دارد. بر اساس «هست و نیست»های شادکامی ـ‏ که از آن به واقعیت‏ها یاد کردیم ـ‏، «باید و نباید»های آن به وجود می‏آیند. بر اساس واقعیت‏های حاکم بر ماهیت شادکامی، اموری را باید انجام داد تا شادکامی تحقّق یابد و اموری را باید ترک کرد تا شادکامی آسیب نبیند. این، بُعد تشریعی شادکامی را تشکیل می‏دهد. در این جا مراد از تشریع، صرفاً احکام فقهی نیست؛ بلکه شامل کلیه توصیه‏ها و راه‏کارهایی می‏گردد که به تحقّق شادکامی کمک می‏کنند. این امور، می‏توانند به احکام، اخلاق و یا عقاید مربوط باشند. مهم این است که این قوانین، در حقیقت، نقشه راه شادکامی را ترسیم می‏کنند و کسی که بخواهد به آن هدف دست یابد، باید از این مسیر حرکت کند. این، یک اصل است و در همه امور صدق می‏کند. هر مسئله‏ای، ماهیتی دارد و بر اساس آن، بایدها و نبایدهای آن شکل می‏گیرند و راه تحقّق آن را ترسیم می‏کنند. شادکامی نیز تابع همین قاعده است.

از آنچه گذشت، روشن شد که شادکامی، همانند هر موضوع دیگری، ماهیتی دارد (بُعد تکوین) که برای تحقّق آن باید اموری را رعایت نمود (بُعد تشریع). در ادامه، آن دسته از مبانی‏ای را که تبیین کننده‏ بُعد تکوینی و تشریعیِ شادکامی‏اند، بیان خواهیم کرد و سپس در فصل بعد، عواملی را که مبتنی بر این مبانی‏اند، بررسی خواهیم نمود.


الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
128

از آنچه گذشت، معلوم شد که بر اساس منابع اسلامی، باور به توحید، عامل اساسی شادکامی است. این، ترسیم کلّی‏ای بود که در بخشی از متون، وارد، شده بود و به صورت کلّی، نقش ایمان را در شادکامی بیان می‏کردند. اکنون باید دید این توحیدباوری، در «مؤلّفه‏ها»ی شادکامی چگونه تجلّی می‏یابد و با چه ساز و کاری شادکامی را محقّق می‏سازد.

۴. مبانی شادکامی

تا کنون، ابعاد اصلی الگوی اسلامی شادکامی را بیان کردیم؛ این که شادکامی، ساختاری دو بُعدی دارد (خیر و سرور) و احساس شادکامی، دو مؤلفه‏ای اساسی است (رضامندی و نشاط) که یکی مربوط به ابعاد و حوزه‏های زندگی (تقدیر الهی، معیشت، روابط و سیاست) و دیگری مربوط به بُعد هیجانی آن است (لذّت مادی و معنوی). همچنین گفتیم که زندگی موحّدانه، الگوی شادکامی از دیدگاه اسلام است. این الگو، بر اساس ساختار شادکامی، مبتنی بر دو اصل اساسی است: «خیرباوری» که رضامندی را و «لذّت‏بری» که نشاط را به ارمغان می‏آورند. اکنون نوبت آن است که به بررسی مبانی آن بپردازیم. در این بحث، سؤال این است که مبانی این الگو چیست و ابعاد گوناگون آن ریشه در چه چیزهایی دارند؟

پیش از بیان مبانی باید توجه نمود که شادکامی، همانند هر امر دیگری، یک حقیقت وجودی است و از یک منظر، دارای دو بعد تکوینی و تشریعی است. بر همین اساس باید به دو اصل اساسی توجّه کرد:

اصل اوّل: مربوط به «بُعد تکوینی شادکامی» است و رویکرد «هستی‏شناختی» دارد. هستی به طور کلّی و از جمله انسان و زندگیِ او، پیرو یک سری سنن و قوانین خاص است که از آن به «واقعیت‏های هستی‏شناختی» یاد می‏کنیم. آنچه به بحث ما مربوط می‏شود، واقعیت‏های خداشناختی، انسان‏شناختی، دنیاشناختی و دین‏شناختی است. قوانین و سنن حاکم بر هستی، فقط شامل امور تکوینی و سخت‏افزاری (طبیعت) نمی‏شود. امور نرم‏افزاری (مانند شادکامی) نیز حقیقتی طراحی شده‏اند و قوانین و سنن خاص خود را دارند. هدف این قوانین نیز تأمین سعادت واقعی و شادکامیِ پایدار آدمی است. آنچه مهم است،

  • نام منبع :
    الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
    سایر پدیدآورندگان :
    عبّاس پسنديده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    سوم
تعداد بازدید : 68941
صفحه از 839
پرینت  ارسال به