125
الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)

که چنین کرده‏اند، سرزنش می‏کند.۱

گفته‏اند که آیه نخست، در باره کسانی نازل شد که تصمیم گرفته بودند همه لذّت‏های دنیا را بر خود حرام کنند و خداوند متعال، آنان را از این کار باز داشت.۲ این همان چیزی است که در ادبیات دین، با عنوان «رهبانیت» شناخته می‏شود. با ظهور اسلام در سرزمین جاهلیت و ورود دین به صحنه زندگی مردم، الگوی جدیدی از دینداری تحت تأثیر مسیحیت، شکل گرفت که ازدواج را امری پست و ایمان را به معنای پرهیز از هرگونه لذّت می‏دانست و التذاذ را نقصی در دین و ایمان به شمار می‏آورد. همین تفکّر، سبب شد که از هرگونه لذّت، مانند: خوردنی‏ها و نوشیدنی‏های خوب، بوی خوش و حتی ازدواج، خودداری کنند و انواع سختی‏ها را به جان بخرند.

در ماجرایی چنین آمده است که روزی سه زن نزد پیامبر صلی الله علیه و آله آمدند. یکی از آنها گفت: همسرم گوشت نمی‏خورَد. دیگری گفت: شوهرم بوی خوش استشمام نمی‏کند. سومی گفت: همسرم با من همبستر نمی‏شود. پیامبر صلی الله علیه و آله در حالی‏ که ردایش به زمین کشیده می‏شد، (با عصبانیت) خارج شد و بالای منبر رفت. پس از حمد و ثنای خداوند فرمود: «گروهی از اصحابم را چه شده است که گوشت نمی‏خورند، بوی خوش، استشمام نمی‏کنند و با زنان، همبستر نمی‏شوند؟! من گوشت می‏خورم و بوی خوش استشمام می‏کنم و با همسرم همبستر می‏شوم. پس هر کس از سنّت من روی گرداند، از من نیست».۳

1.. (قُلْ مَنْ حَرَّمَ زِينَةَ ٱللَّهِ ٱلَّتِى أَخْرَجَ لِعِبَادِهِ وَ ٱلطَّيِّبَاتِ مِنَ ٱلرِّزْقِ قُلْ هِىَ لِلَّذِينَ ءَامَنُوا فِى ٱلْحَيَوٰةِ ٱلدُّنْيَا خَالِصَةً يَوْمَ ٱلْقِيَامَةِ كَذَٰلِكَ نُفَصِّلُ ٱلْأَيَاتِ لِقَوْمٍ يَعْلَمُونَ * قُلْ إِنَّمَا حَرَّمَ رَبِّىَ ٱلْفَوَاحِشَ مَاظَهَرَ مِنْهَا وَمَابَطَنَ وَٱلْإِثْمَ وَ ٱلْبَغْىَ بِغَيْرِ ٱلْحَقِّ وَأَن تُشْرِكُوا بِاللَّهِ مَا لَمْ يُنَزِّلْ بِهِ‏سُلْطَانًا وَأَن تَقُولُوا عَلَى ٱللَّهِ مَا لَا تَعْلَمُونَ) (سورۀ اعراف، آیۀ ۳۲ و ۳۳). نیز، ر.ک: دنیا و آخرت از نگاه قرآن و حدیث، ص۱۷.

2.. تفسیر الطبری عن ابن عبّاس ـ فی قَولِهِ تَعالی: (یأَیهَا الَّذِینَ ءَامَنُواْ لاَ تُحَرِّمُواْ طَیبَتِ مَا أَحَلَّ اللّه لَکمْ) ـ : هُم رَهطٌ مِن أصحابِ النَّبِی صلی الله علیه و آله قالوا: نَقطَعُ مَذاکیرَنا ونَترُک شَهَواتِ الدُّنیا ونَسیحُ فِی الأَرضِ، کما تَفعَلُ الرُّهبانُ. فَبَلَغَ ذلِک النَّبِی صلی الله علیه و آله فَأَرسَلَ إلَیهِم فَذَکرَ ذلِک لَهُم، فَقالوا: نَعَم. فَقالَ النَّبِی صلی الله علیه و آله: لکنّی أصومُ واُفطِرُ واُصَلّی وأنامُ وأنکحُ النِّساءَ، فَمَن أخَذَ بِسُنَّتی فَهُوَ مِنّی، ومَن لَم یأخُذ بِسُنَّتی فَلَیسَ مِنّی (جامع البیان فی التفسیر القرآن، ج۵، جزء ۷، ص۱۰؛ الدرّ المنثور، ج۳، ص۱۳۹). نیز، ر.ک: تفسیر القمّی، ج۱، ص۱۷۹؛ بحار الأنوار، ج۷۰، ص۱۱۶، ح۴.

3.. إِنَّ ثَلَاثَ نِسْوَة أَتَینَ رسول اللّه صلی الله علیه و آله فَقَالَتْ إِحْدَاهُنَّ إِنَّ زَوْجِی لَا یأْکلُ اللَّحْمَ وَ قَالَتِ الْأُخْرَى إِنَّ زَوْجِی لَا یشَمُّ الطِّیبَ وَ قَالَتِ الْأُخْرَى إِنَّ زَوْجِی لَا یقْرَبُ النِّسَاءَ فَخَرَجَ رسول اللّه صلی الله علیه و آله یجُرُّ رِدَاءَهُ حَتَّى صَعِدَ الْمِنْبَرَ فَحَمِدَ اللّه ←→ وَأَثْنَى عَلَیهِ ثُمَّ قَالَ مَا بَالُ أَقْوَامٍ مِنْ أَصْحَابِی لَا یأْکلُونَ اللَّحْمَ وَلَا یشَمُّونَ الطِّیبَ وَلَا یأْتُونَ النِّسَاءَ أَمَا إِنِّی آکِلُ اللَّحْمَ وَأَشُمُّ الطِّیبَ وَآتِی النِّسَاءَ فَمَنْ رَغِبَ عَنْ سُنَّتِی فَلَیسَ مِنِّی (الکافی، ج۵، ص۴۹۶، ح۵؛ بحار الأنوار، ج۲۲، ص۱۲۴، ح۹۴).


الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
124

خداوند متعال جز به آنچه نیک است، امر نمی‏کند و جز از آنچه قبیح است، نهی نمی‏کند.۱ بشر به صورت فطری، از قبیح، متنفّر است و نسبت به آنچه نیک است، علاقه‏مندی نشان می‏دهد. آنچه مهم است این که انسان بداند چه چیزی نیک است و چه چیزی قبیح. از این رو، باور به این که خداوند، جز به حکمت و مصلحت حکم نمی‏کند، موجب رغبت به طاعت و کراهت از معصیت می‏شود.

خلاصه سخن این که بر اساس روایات اسلامی، ایمان، عاملی است که موجب رضامندی از قضا و قدر الهی می‏شود و به همین جهت، چنین شخصی در برابر بلاها، صبور و در برابر نعمت‏ها، شکور است و نسبت به طاعت، رغبت و نسبت به معصیت، کراهت دارد. اتفاقاً در روایتی از پیامبر خدا صلی الله علیه و آله به نوعی به هر چهار مؤلّفه، اشاره شده است.۲

ب ـ توحید و نشاط

بخشی از متون نیز به بیان نقش توحیدباوری و ایمان به خداوند در نشاط ـ‏ که بُعد دوم شادکامی است ـ‏ پرداخته‏اند. این متون، دو گونه اند: برخی به صورت کلّی، به معرّفی این نقش پرداخته‏اند و برخی به صورت جزئی، نقش این عنصر را در مؤلّفه‏های نشاط بیان نموده‏اند. در برخی از روایات، تصریح شده که ویژگی خداباوران آن است که کسالت و بی‏حالی از آنان دور است و پیوسته در حال نشاط اند: «تَراهُ بَعیداً کَسَلَهُ، دائِماً نَشاطُهُ».۳ این، نشان‏دهنده نقش ایمان در نشاط است. پیش‏تر گفتیم که نشاط به بُعد هیجانی شادکامی مربوط می‏شود و لذّت‏ها، تأمین کننده آن اند. همچنین بر اساس آنچه در آموزه‏های اسلام آمده است، مؤمن، موظّف است که لذّت نفس را تأمین کند. قرآن کریم، با صراحت از اهل ایمان می‏خواهد که لذّت‏های حلال را بر خود حرام نکنند۴ و کسانی را

1.. امامُ علی علیه السلام ـ فی وصیتِهِ لابنِهِ ـ : إنّه [یعنِی اللّهَ سبحانَهُ ] لَم یأمُرْک إلّا بِحَسَنٍ، و لَم ینهَک إلّا عن قَبِیحٍ (نهج البلاغة، نامۀ ۳۱).

2.. پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: إنَّ المُؤمِنَ إذا أحسَنَ استَبشَرَ، وإذا أساءَ استَغفَرَ، وإذَا ابتُلِی صَبَرَ، وإذا اُعطِی شَکرَ، وإذا اُسیءَ إلَیهِ غَفَرَ (عوالی اللآلی، ج۱، ص۴۳۷، ح۱۵۱؛ عیون أخبار الرضا علیه السلام، ج۲، ص۲۴، ح۲).

3.. الکافی، ج۲، ص۲۳۰.

4.. (یأَیهَا الَّذِینَ ءَامَنُواْ لاَ تُحَرِّمُواْ طَیبَتِ مَا أَحَلَّ اللّه لَکمْ ولاَ تَعْتَدُواْ إِنَّ اللّه لاَ یحِبُّ الْمُعْتَدِینَ) (سورۀ مائده، آیۀ ۸۷).

  • نام منبع :
    الگوی اسلامی شادکامی با رویکرد روان شناسی مثبت گرا (ویراست دوم)
    سایر پدیدآورندگان :
    عبّاس پسنديده
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    سوم
تعداد بازدید : 69119
صفحه از 839
پرینت  ارسال به