شدن ماه به اعجاز ايشان ، و نيز ويژگىها و سنّتهاى ايشان مطرح مىشود.
فصل هفتم در باره مباحث قرآنى است و با سخنان امام عليه السلام در باره اعجاز قرآن و فضايل و خصايص اين كتاب آسمانى آغاز مىشود و با مسائلى مانند: حدوث قرآن، اوّلين و آخرين سورهاى كه بر پيامبر صلى اللّه عليه و آله نازل شد، و تحريم جدال در قرآن ادامه مىيابد . سپس تفسير ۷۸ آيه از آيات قرآن كه از امام رضا عليه السلام نقل شده ، ارائه مىگردد. پايانبخش اين فصل ، مطالبى در باره قرآنْدرمانى است. گفتنى است مباحث مرتبط با تلاوت قرآن در فصل ششم از بخش «حكمتهاى عبادى» خواهد آمد.
در فصل هشتم ، مباحثى در باره مرگ مطرح مىشود، مانند: فرشته مرگ، مرگ همه موجودات زنده حتّى ملك الموت، تأكيد بر آماده شدن براى مرگ، توصيف مرگ، سؤال قبر، و آنچه موجب پيشگيرى از عذاب قبر مىگردد.
فصل نهم به روز رستاخيز اختصاص دارد . محورهاى مطالب اين فصل عبارتاند از : استدلال عقلى امام عليه السلام براى كسانى كه منكر عالم آخرت هستند، نزديكى قيامت از نگاه پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله ، مهمترين پرسشها از انسان در روز قيامت، كسانى كه بدون حساب به دوزخ منتقل مىشوند، و گستره رحمت الهى در آن روز.
موضوع فصل دهم ، بهشت و دوزخ است . اين فصل با گزارش و تحليلى در باره آفرينش بهشت و دوزخ آغاز مىگردد و سپس نكاتى در باره انتخاب بهشت، و تأكيد بر اين كه انتخاب راه بهشت، بدون تحمّل سختىهاى اين راه امكانپذير نيست ارائه مىگردد . بيشترين گناهى كه موجب ورود به دوزخ مىشود، موانع دوزخى شدن، و گناهانى كه موجب تشديد عذاب دوزخ و يا خلود در آن مىگردند ، مطالب بعدى اين فصل اند .
بخش سوم : رهنمودهاى اعتقادى - سياسى
در اين بخش ، حكمتهايى كه آميزهاى از باورهاى دينى و سياسى اند ، در هشت فصل گزارش مىشوند :
فصل اوّل به مباحث كلّى امامت و رهبرى اختصاص دارد ، مانند: فرق ميان رسول و نبى و امام، حكمت امامت و رهبرى، خطر جهالت در باره امام و رهبر الهى، وظايف امام، حقوق متقابل امام و مردم. اين فصل با گزارشى از برخورد امام عليه السلام با غاليان، پايان مىيابد.
فصل دوم به جايگاه با عظمت خاندان رسالت در اسلام ، اشاره دارد. در اين فصل ، ابتدا توضيح داده مىشود كه مقصود از عنوان «اهل بيت» در قرآن و احاديث اسلامى چيست و چه كسانى مصاديق آن اند، و در ادامه مباحثى مانند: نقش اهل بيت در خداشناسى و يكتاپرستى، شمار امامان اهل بيت، دانش اهل بيت، ويژگىهاى اهل بيت، مكارم اخلاق و ولايت اهل بيت مطرح مىگردد. همچنين نسبت به غلو در باره مقام آنان هشدار داده مىشود. پايانبخش اين فصل ، احاديثى است در باره شيعيان اهل بيت و نيز كسانى است كه از اين خاندان محسوب مىشوند و يا از اين خاندان به شمار نمىآيند.
موضوع فصل سوم ، خلافت بلافصل امام على عليه السلام ، پس از پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله است. در اين فصل ، رواياتى كه با تعبيرهاى گوناگون ، اين مدّعا را اثبات مىكنند ، گزارش شده و پايانبخش آن، نهى از غلو در فضايل آن امام است.
فصل چهارم به فضايل همسر امير مؤمنان و مادر امامان ، فاطمه عليها السلام اختصاص دارد. گفتنى است آوردن اين فصل در ضمن حكمتهاى اعتقادى - سياسى، بِدان جهت است كه اصولاً جايگاه اعتقادى - سياسى خاندان رسالت، آميخته با جايگاه آن بزرگوار است. افزون بر اين، مواضع سياسى آن بانو پس از وفات پدر بزرگوارش پيامبر خدا، نقشى اساسى در تبيينِ اصل اعتقادى - سياسى امامت و رهبرى در اسلام داشته است.
در فصل پنجم به پارهاى از فضايل امام حسن عليه السلام و امام حسين عليه السلام اشاره شده است.
موضوع فصل ششم، امامت امام رضا عليه السلام است. در اين فصل با گزارشهايى در باره ادلّه امامت آن امام پس از پدر بزرگوارش آغاز مىشود، سپس با مباحث مختلفى