79
الگوي شادي از نگاه قرآن و حديث

افسردگى ، اخيراً از نظر علمى نيز به اثبات رسيده است .

۲ - ۶ - ۲ . رعايت امور بهداشتى‏

در شمارى از روايات ، رعايت برخى از امور بهداشتى ، مانند : پاكيزگى جامه ،۱شستن دست بعد از خوردن غذا ،۲ و شستن سر ، خصوصاً با سدر ،۳موجب از بين رفتن اندوه معرفى شده است .

۲ - ۶ - ۳ . رعايت امور آرايشى‏

شانه كردن موهاى سر و تراشيدن موهاى پشت گردن نيز در برخى از روايات ، موجب رفع نگرانى شمرده شده‏اند . در خصوص آنچه در روايات اسلامى در باره درمان طبيعى نگرانى آمده ، چند نكته قابل توجّه است :
۱ . آنچه در اين روايات مطرح شده‏اند ، قطعاً همه موارد نيستند ؛ زيرا علاوه بر اين كه همه ره‏نمودهاى اهل بيت عليهم السلام در زمينه‏هاى مختلف ، به دست ما نرسيد اند ، اصولاً ورود در اين گونه مباحث ، از وظايف اصلى پيشوايان الهى نيست ؛ بلكه آنان به دلايل گوناگونى ، احياناً به بيان اين گونه مسائل پرداخته‏اند . بنا بر اين ، براى دستيابى به همه عوامل درمان‏هاى طبيعى نگرانى ، تحقيقات علمى ضرورى است .
۲ . عوامل طبيعى شادى را - كه شرح آن خواهد آمد - به عوامل درمان اندوه نيز بايد افزود .

1.ر.ك: ص ۲۹۹.

2.ر.ك: ص ۲۹۷.


الگوي شادي از نگاه قرآن و حديث
78

۲ - ۶ - ۱ . غذادرمانى‏

برپايه شمارى از روايات ، خوردن برخى از ميوه‏ها و غذاها در زدودن غم و اندوه مؤثّر است ، مانند : خوردن انگور سياه ،۱ مويز ،۲ كشمش ، بِه ،۳گوشت كبكنجير ،۴ روغن زيتون ،۵ و كندر .۶
گفتنى است كه تأثير مصرف شمارى از اين خوراكى‏ها كه بدان‏ها اشاره شد (مانند : انگور سرخ و يا سياه ،۷كشمش ،۸ روغن زيتون‏۹) در درمان نگرانى و

1.ر.ك: ص ۲۹۱ .

2.ر.ك: ص ۲۹۳ .

3.ر.ك: ص ۲۹۵ .

4.ر.ك: ص ۲۹۷ .

5.انگور سياه يا قرمز (Vitis vinifera) داراى تركيبى شيميايى به نام Resveratrol است كه به عنوان مهار كننده آنزيم مونور آميزنو اكسيداز عمل كرده و به عنوان يك تركيب ضد افسردگى طبيعى شناخته مى‏شود . اثرات پيشگيرى از بروز انواع سرطان با مكانيسم‏هاى متنوّع و نيز اثر ضد التهابى اين تركيب موجود در انگور در مجله معتبر (science ۷۹۹۱) به چاپ رسيده است .

6.كشمش اضافه شده به رژيم غذايى داوطلبين سالم ، به كاهش اسيدهاى صفراوى مدفوع ، كاهش زمان گذار غذا و افزايش حجم مدفوع منجر مى‏شود (۲۰۰۳ Keshmesdh) . همه اين موارد به جلوگيرى از يبوست و بيمارى‏هاى روده‏اى ناشى از آن منتهى مى‏شود . اين اثر كشمش ، حتّى از تارتاريك اسيد هم قوى‏تر است (۲۰۰۳، ۳ Keshmesh) . از سوى ديگر ، مواد مغذّى متعددى از جمله ويتامين B۶(پيريدوكسين) در كشمش موجود است (۲۰۱۰، ۲ Kwshmesh) . با توجّه به پتانسيل اثر ضدّ افسردگى ويتامين B۶(۲۰۰۸ Keshmesh)، اثرات ضدّ افسردگى كشمش را مى‏توان به ويتامين B۶ بالاى آن و اثراتى كه در بهبود عملكرد دستگاه گوارش مى‏گذارد ، ربط داد .

7.مطالعه‏اى كه روى بيش از دوازده هزار نفر اسپانيايى انجام پذيرفته ، رابطه معكوس بين مصرف روغن زيتون و بروز افسردگى و بيمارهاى قلبى - عروقى را به نمايش گذارده است (۲۰۱۱ Zeytun afsordegi) . عصاره آبى و الكلى تخم كدو تنبل (Curcurbita pepo) در موش‏هاى بزرگ آزمايشگاهى‏اى كه در آنها افسردگى القاء شده بود ، به طور مؤثّر و از نظر آمارى معنى دار ، اثرات ضد افسردگى را به نمايش گذارد (۲۰۱۱ Kedo afsordegi) .

  • نام منبع :
    الگوي شادي از نگاه قرآن و حديث
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری شهری؛ سيدرسول موسوي؛ عبّاس پسنديده؛ ترجمه: مرتضی خوش‌نصیب
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    فم
    تاریخ انتشار :
    1391
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 35480
صفحه از 496
پرینت  ارسال به