259
فرهنگ‌نامه اعتکاف

۳۶۶.امام زین العابدین علیه السّلام: به نام خداوند مهرگستر مهربان. معبود من! زبان‌ها از ادای ثنایت، آن چنان که شایسته عظمت توست، کوتاه اند و خِردها از درک ژرفای جمالت، ناتوان اند و دیده‏ها از تماشای تجلّیات ذاتت، درمانده اند و برای آفریدگان، راهی به معرفتت جز با ناتوانی از معرفتت ننهادی.
معبود من! ما را از کسانی قرار ده که شاخسارهای اشتیاق به سویت، در بوستان سینه‏هایشان آویخته و سوز عشقت، سراسر دل‏هایشان را فرا گرفته است؛ آنان [که] به آشیانه اندیشه‌هاشان پناه می‏برند و در گلستان قرب و مکاشفه‏ات می‌گردند و از حوض‌های محبّتت با جام ملاطفت می‏نوشند و به آبشخورهای صفا وارد می‏شوند، در حالی که پرده از دیدگانشان برداشته شده
و تاریکی دودلی، از باورهای درونی‏شان زدوده گشته و خلجان شک، از دل‌ها و نهانشان بیرون رفته و سینه‏هایشان با تحقّق معرفت، گشایش یافته و همّتشان به زهد و بی‌رغبتی به دنیا برای پیشی جستن به سوی سعادت، اوج گرفته، و نوشیدنشان در چشمه زلال تعامل، گوارا گشته و باطنشان در مجلس اُنس، خوش گشته و راهشان در جای ترسناک، ایمنی یافته و جانشان با باز گشت به ربّ الأرباب، اطمینان یافته و ارواحشان به کامیابی و رستگارى، یقین یافته و دیدگانشان با نظر به محبوبشان، روشنی گرفته و آرامششان با رسیدن به خواسته و نیل به آرزویشان، قرار یافته و تجارتشان در فروش دنیا به آخرت، سود کرده است.
معبود من! چه لذّتبخش است خاطرات الهام گرفته از یادت در دل‌ها، و چه شیرین است سیر به سوی تو با مَرکب اندیشه‏ها در راه‌های نادیده، و چه خوش است طعم عشقت، و چه گواراست بهره شراب قربت! پس ما را از راندن و دور کردنت پناه ده و از خاص‏ترین عارفانت و شایسته‏ترین بندگانت و پایدارترین فرمانبرانت و ناب‏ترین پرستندگانت قرار ده، ای بزرگ، ای باشُکوه، ای گرامى، ای رساننده! به مهربانی و بخششت، ای مهربان‏ترینِ مهربانان!


فرهنگ‌نامه اعتکاف
258

۳۶۶.الإمام زين العابدين علیه السّلام:
بِسمِ اللّه‏ الرَّحمٰنِ الرَّحيمِ، إلٰهي! قَصُرَتِ الأَلسُنُ عَن بُلوغِ ثَنائِكَ كَما يَليقُ بِجَلالِكَ، وعَجَزَتِ العُقولُ عَن إدراكِ كُنهِ جَمالِكَ، وَانحَسَرَتِ الأَبصارُ دونَ النَّظَرِ إلیٰ سُبُحاتِ وَجهِكَ، ولَم تَجعَل لِلخَلقِ طَريقاً إلیٰ مَعرِفَتِكَ إلّا بِالعَجزِ عَن مَعرِفَتِكَ.
إلٰهي! فَاجعَلنا مِنَ الَّذينَ تَوَشَّحَت أشجارُ الشَّوقِ إلَيكَ في حَدائِقِ صُدورِهِم، وأَخَذَت لَوعَةُ مَحَبَّتِكَ بِمَجامِعِ قُلوبِهِم، فَهُم إلیٰ أوكارِ الأَفكارِ يَأوونَ، وفي رِياضِ القُربِ وَالمُكاشَفَةِ يَرتَعونَ، ومِن حِياضِ المَحَبَّةِ بِكَأسِ المُلاطَفَةِ يَكرَعونَ، وشَرايِعَ المُصافاةِ يَرِدونَ، قَد كُشِفَ الغِطاءُ عَن أبصارِهِم، وَانجَلَت ظُلمَةُ
الرَّيبِ عَن عَقائِدِهِم مِن ضَمائِرِهِم، وَانتَفَت مُخالَجَةُ الشَّكِّ عَن قُلوبِهِم وسَرائِرِهِم، وَانشَرَحَت بِتَحقيقِ المَعرِفَةِ صُدورُهُم، وعَلَت لِسَبقِ السَّعادَةِ فِي الزَّهادَةِ هِمَمُهُم، وعَذُبَ في مَعينِ المُعامَلَةِ شِربُهُم، وطابَ في مَجلِسِ الاُنسِ سِرُّهُم، وأَمِنَ في مَوطِنِ المَخافَةِ سِربُهُم، وَاطمَأَنَّت بِالرُّجوعِ إلیٰ رَبِّ الأَربابِ أنفُسُهُم، وتَيَقَّنَت بِالفَوزِ وَالفَلاحِ أرواحُهُم، وقَرَّت بِالنَّظَرِ إلیٰ مَحبوبِهِم أعيُنُهُم، وَاستَقَرَّ بِإِدراكِ السُّؤلِ ونَيلِ المَأمولِ قَرارُهُم، ورَبِحَت في بَيعِ الدُّنيا بِالآخِرَةِ تِجارَتُهُم.
إلٰهي! ما ألَذَّ خَواطِرَ الإِلهامِ بِذِكرِكَ عَلَى القُلوبِ، وما أحلَى المَسيرَ إلَيكَ بِالأَوهامِ في مَسالِكِ الغُيوبِ، وما أطيَبَ طَعمَ حُبِّكَ، وما أعذَبَ شِربَ قُربِكَ! فَأَعِذنا مِن طَردِكَ وإبعادِكَ، وَاجعَلنا مِن أخَصِّ عارِفيكَ، وأَصلَحِ عِبادِكَ، وأَصدَقِ طائِعيكَ، وأَخلَصِ عُبّادِكَ، يا عَظيمُ يا جَليلُ، يا كَريمُ يا مُنيلُ، بِرَحمَتِكَ ومَنِّكَ يا أرحَمَ الرّاحِمينَ.۱

1.. بحار الأنوار: ج ۹۴ ص ۱۵۰ نقلاً عن بعض كتب الأصحاب.

  • نام منبع :
    فرهنگ‌نامه اعتکاف
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری شهری محمّدحسين صالح آبادي عبدالهادي مسعودي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 13331
صفحه از 351
پرینت  ارسال به