241
فرهنگ‌نامه اعتکاف

۶ / ۱۱ ـ ۸

مناجات فرمان‌برداران

۳۵۸.امام زین العابدین علیه السّلام: به نام خداوند مهرگستر مهربان. معبود من! طاعتت را به ما الهام کن و ما را از نافرمانی‏هایت دور کن و راه رسیدن به آنچه را آرزومندیم یعنی کسب خشنودى‏ات، برای ما آسان بگردان و ما را در وسط بهشتت جای ده و ابرهای شک و شبهه را از پیش دیدگان ما پراکنده ساز و پرده‌های دو دلی و موانع را از دل‌های ما بزدای و باطل را از نهاد ما بیرون کن و حق را در درون ما استوار بدار، که شک‏ها و گمان‌ها، بارور کننده فتنه‏ها و تیره ‏کننده صفای عطاها و بخشش‌ها هستند.
خدایا! ما را در کشتى‌های نجاتت جای ده و از لذّت مناجاتت بهره‌مند ساز و بر لب برکه‏های محبّتت در آور و شیرینی دوستی و نزدیکی‏ات را به ما بچشان و تلاش مجدّانه ما را در راه خودت و همّتمان را در اطاعت خودت قرار ده و نیّت‌های ما را در کار با خودت، خالص کن که ما از تو و برای تو هستیم و وسیله‌ای جز خودت برای رسیدن به تو نداریم.
معبود من! مرا از برگزیدگان نیکوکارت قرار ده و به شایستگان نیک‌رفتار، ملحق کن؛ آنان که به بزرگواری‏ها پیشی جسته و به سوی کارهای خیر، شتابان اند و برای چیزهای ماندنی و شایسته کار مى‌کنند و برای درجات والا می‏کوشند. تو بر هر کار، توانایی و به اجابت خواسته‏ام، سزاواری، به رحمتت، ای مهربان‌ترینِ مهربانان!

۶ / ۱۱ ـ ۹

مناجات ارادتمندان

۳۵۹.امام زین العابدین علیه السّلام: به نام خداوند مهرگستر مهربان. منزّهی تو! چه اندازه
تنگ است راه‌ها بر کسی که تو راه‌نمایش نبوده‌ای و چه اندازه حقیقت روشن است نزد کسی که به راهش ره نموده‌ای. خدایا! ما را به راه‌های رسیدن به درگاهت در آور و ما را از نزدیک‌ترین راه درآمدن بر تو بِبَر. دور را بر ما نزدیک گردان و [راه] سخت و دشوار را بر ما هموار ساز و ما را به آن بندگانت ملحق کن که در پیشی جستن به سویت شتاب می‏کنند و درِ خانه‏ات را هماره مى‌کوبند و تو را در شب و روز می‏پرستند و از هیبتت می‏هراسند؛ بندگانی که سرچشمه‌[ی معرفتشان] را صاف و زلال نمودی و به خواسته‏هایشان رساندی و در آنچه جویایش بودند، کام‌رواشان ساختی و حاجت‌هاشان را در رسیدن به خودت برآوردی و دل‌هاشان را سرشار از محبّت خویش کردی و از آب زلال [معرفتت]، سیرابشان نمودى. پس به وسیله تو به لذّت مناجاتت رسیدند و از سوی تو دورترین مقصودهایشان را به دست آوردند. ای کسی که به روی آورندگانت روی می‌آوری و با توجّهی نعمت‌بخش به سوی آنها باز می‏گردی و با غافلان از یادت، رئوف و مهربانی و با جذبشان به درگاهت، مهرورز و پُرتوجّهی. از تو می‏خواهم مرا از برخوردارترین ایشان از [نعمت‌های] تو و دارای والاترین منزلت نزد خودت و دارنده بزرگ‌ترین سهم از محبّت تو و برترین شناخت به تو قرار دهی که همّتم از همه بریده و به تو متوجّه گشته و رغبتم به سوی تو چرخیده است.
تویی مراد من و نه دیگری، و شب‌زنده‌داری و بى‌خوابی‏ام، برای توست و نه دیگران. دیدارت،چشم‌روشنی من است و وصل تو، آرزوی جانم. اشتیاقم به سوی توست و در وادی محبّت تو سرگشته‌ام، و دل‌دادگی‏ام، در هوای توست و خواسته‏ام، خشنودی توست، و حاجتم دیدار توست و مطلوبم، مجاورت با توست و نهایت خواسته‏‏ام، نزدیکی به توست و اُنس و آسودگی‏ام در مناجات با توست، و دوای دردم و شفای بیماری‏ام و تسکین اندوهم و برطرف شدن گرفتاری‏ام نزد توست. پس، تو مونسم در تنهایی‏ام باش و درگذرنده از خطایم و پوشاننده لغزشم و پذیرنده توبه‏ام و اجابت کننده دعایم و مسئول نگهداری‏ام و بی‌نیاز کننده‏ در ناداری‏ام. مرا از خود جدا مکن و از خویش دورم مران، ای نعمت جاوید و بهشت من و ای دنیا و آخرت من!


فرهنگ‌نامه اعتکاف
240

۶ / ۱۱ ـ ۸

مُناجاةُ المُطيعينَ

۳۵۸.الإمام زين العابدين علیه السّلام:
بِسمِ اللّهِ الرَّحمٰنِ الرَّحيمِ، إلٰهي! ألهِمنا طاعَتَكَ، وجَنِّبنا مَعاصِيَكَ، ويَسِّر لَنا بُلوغَ ما نَتَمَنّیٰ مِنِ ابتِغاءِ رِضوانِكَ، وأَحلِلنا بُحبوبَةَ جِنانِكَ، وَاقشَع عَن بَصائِرِنا سَحابَ الاِرتِيابِ، وَاكشِف عَن قُلوبِنا أغشِيَةَ المِريَةِ وَالحِجابِ، وأَزهِقِ الباطِلَ عَن ضَمائِرِنا، وأَثبِتِ الحَقَّ في سَرائِرِنا، فَإِنَّ الشُّكوكَ وَالظُّنونَ لَواقِحُ الفِتَنِ، ومُكَدِّرَةٌ لِصَفوِ المَنائِحِ وَالمِنَنِ.
اللّٰهُمَّ احمِلنا في سُفُنِ نَجاتِكَ، ومَتِّعنا بِلَذيذِ مُناجاتِكَ، وأَورِدنا حِياضَ حُبِّكَ، وأَذِقنا حَلاوَةَ وُدِّكَ وقُربِكَ، وَاجعَل جِهادَنا فيكَ، وهَمَّنا في طاعَتِكَ، وأَخلِص نِيّاتِنا في مُعامَلَتِكَ، فَإِنّا بِكَ ولَكَ، ولا وَسيلَةَ لَنا إلَيكَ إلّا بِكَ.
إلٰهِي! اجعَلني مِنَ المُصطَفَينَ الأَخيارِ، وأَلحِقني بِالصّالِحينَ الأَبرارِ، السّابِقينَ إلَى المَكرُماتِ، المُسارِعينَ إلَى الخَيراتِ، العامِلينَ لِلباقِياتِ الصّالِحاتِ، السّاعِينَ إلیٰ رَفيعِ الدَّرَجاتِ، إنَّكَ عَلیٰ كُلِّ شَيءٍ قَديرٌ، وبِالإِجابَةِ جَديرٌ، بِرَحمَتِكَ يا أرحَمَ الرّاحِمينَ.۱

۶ / ۱۱ ـ ۹

مُناجاةُ المُريدينَ

۳۵۹.الإمام زين العابدين علیه السّلام:
بِسمِ اللّهِ الرَّحمٰنِ الرَّحيمِ، سُبحانَكَ ما أضيَقَ الطُّرُقَ عَلیٰ مَن لَم تَكُن دَليلَهُ، وما أوضَحَ الحَقَّ عِندَ مَن هَدَيتَهُ سَبيلَهُ، إلٰهي! فَاسلُك بِنا سُبُلَ الوُصولِ إلَيكَ، وسَيِّرنا في أقرَبِ الطُّرُقِ لِلوُفودِ عَلَيكَ، قَرِّب عَلَينَا البَعيدَ، وسَهِّل عَلَينَا العَسيرَ الشَّديدَ، وأَلحِقنا بِالعِبادِ الَّذينَ هُم بِالبِدارِ إلَيكَ يُسارِعونَ، وبابَكَ عَلَى الدَّوامِ يَطرُقونَ، وإيّاكَ فِي اللَّيلِ يَعبُدونَ، وهُم مِن هَيبَتِكَ مُشفِقونَ.
الَّذينَ صَفَّيتَ لَهُمُ المَشارِبَ، وبَلَّغتَهُمُ الرَّغائِبَ، وأَنجَحتَ لَهُمُ المَطالِبَ، وقَضَيتَ لَهُم مِن وَصلِكَ المَآرِبَ، ومَلَأتَ لَهُم ضَمائِرَهُم مِن حُبِّكَ، ورَوَّيتَهُم مِن صافي شِربِكَ، فَبِكَ إلیٰ لَذيذِ مُناجاتِكَ وَصَلوا، ومِنكَ أقصیٰ مَقاصِدِهِم حَصَّلوا، فَيا مَن هُوَ عَلَى المُقبِلينَ عَلَيهِ مُقبِلٌ، وبِالعَطفِ عَلَيهِم عائِدٌ مُفضِلٌ، وبِالغافِلينَ عَن ذِكرِهِ رَحيمٌ رَؤُوفٌ، وبِجَذبِهِم إلیٰ بابِهِ وَدودٌ عَطوفٌ، أسأَ لُكَ أن تَجعَلَني مِن أوفَرِهِم مِنكَ حَظّاً، وأَعلاهُم عِندَكَ مَنزِلاً، وأَجزَلِهِم مِن وُدِّكَ قِسماً، وأَفضَلِهِم في مَعرِفَتِكَ نَصيباً، فَقَدِ انقَطَعَت إلَيكَ هِمَّتي، وَانصَرَفَت نَحوَكَ رَغبَتي.
فَأَنتَ لا غَيرُكَ مُرادي، ولَكَ لا لِسِواكَ سَهَري وسُهادي، ولِقاؤُكَ قُرَّةُ عَيني، ووَصلُكَ مُنیٰ نَفسي، وإلَيكَ شَوقي، وفي مَحَبَّتِكَ وَلَهي، وإلیٰ هَواكَ صَبابَتي، ورِضاكَ بُغيَتي، ورُؤيَتُكَ حاجَتي، وجِوارُكَ طَلِبَتي، وقُربُكَ غايَةُ سُؤلي، وفي مُناجاتِكَ اُنسي وراحَتي، وعِندَكَ دَواءُ عِلَّتي وشِفاءُ غُلَّتي، وبَردُ لَوعَتي وكَشفُ كُربَتي، فَكُن أنيسي في وَحشَتي، ومُقيلَ عَثرَتي، وغافِرَ زَلَّتي، وقابِلَ تَوبَتي، ومُجيبَ دَعوَتي، ووَلِيَّ عِصمَتي، ومُغنِيَ فاقَتي، ولا تَقطَعني عَنكَ، ولا تُبعِدني مِنكَ، يا نَعيمي وجَنَّتي، ويا دُنيايَ وآخِرَتي.۲

1.. بحار الأنوار: ج ۹۴ ص ۱۴۷ نقلاً عن بعض كتب الأصحاب.

2.. بحار الأنوار: ج ۹۴ ص ۱۴۷ نقلاً عن بعض كتب الأصحاب.

  • نام منبع :
    فرهنگ‌نامه اعتکاف
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری شهری محمّدحسين صالح آبادي عبدالهادي مسعودي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 13343
صفحه از 351
پرینت  ارسال به