11
فرهنگ‌نامه اعتکاف

توسعه فرهنگ اعتکاف در ماه رمضان

اگرچه عموم مسلمانان عملاً نمى‏توانند مسجدهای یاد شده را برای اعتکاف انتخاب کنند، ولی مى‏توانند بهترین زمان‌ها را برای این عبادت انتخاب نمایند. از این رو برنامه‏ریزی جدّی و گسترده تبلیغی و اجرایی برای فرهنگ شدن اعتکاف در دهه پایانی ماه ضیافت الهى، ضروری است تا مهمانان خداوند سبحان بتوانند در پُربرکت‏ترین ماه و بهترین شب‏ آن ـ یعنی شب بیست و سوم که «شب قدر» است ـ از بالاترین برکات اعتکاف بهره‏مند شوند.

تقویت فرهنگ اعتکاف در ماه رجب

توجّه به این نکته نیز ضروری است که تلاش برای توسعه فرهنگ اعتکاف در ماه رمضان، نباید موجب تضعیف فرهنگ اعتکاف در ماه رجب شود؛ زیرا با توجّه به فضیلت‏هایی که در احادیث برای ماه رجب و روزه‏داری در این ماه آمده،۱ تقویت این فرهنگ نیز نیکو، بلکه لازم و ضروری است.

فرهنگ‏نامه اعتکاف در یک نگاه

این فرهنگ‌نامه، به پیشنهاد «ستاد اعتکاف و شورای علمی جشنواره‌های بین المللی اعتکاف»۲ و به منظور توسعه و تعمیق فرهنگ اعتکاف نگارش یافته است. در این کتاب، ره‌نمودهای اهل بیت علیهم السّلام در باره این عبادت و نکات شایان توجّه برای معتکفان، با نظمی نوین و نسبتاً جامع در شش فصل، آورده شده است.

درآمدِ فرهنگ‌نامه، جمع‏بندی مطالب همه فصل‏های این کتاب است و محورهای اصلی درآمد، عبارت اند از: واژه‏شناسی اعتکاف، کاربردهای آن در قرآن و حدیث، تبیینِ فضیلت، واجبات، آداب و برکات اعتکاف.

و اینک اشاره‏ای کوتاه به محتوای فصل‌های این فرهنگ‌نامه:

1.. ر.ک: ص۹۱.

2.. این پیشنهاد در دیداری که اعضای ستاد اعتکاف کشور با این جانب داشتند، از سوی حجة الإسلام و المسلمین آقای سیّد علیرضا تکیه‌ای، رئیس ستاد، مطرح گردید.


فرهنگ‌نامه اعتکاف
10

شناخت آسیب‏های اعتکاف، نخستین گام در جهت آسیب‌زدایی از این عبادت است و برداشتن این گام، نیازمند بررسی‌های دقیق و پژوهش‌های میدانی است تا برنامه‏ریزان و معتکفان بتوانند از نتایج بررسی‌ها و پژوهش‌ها بهره‌برداری نمایند؛ ولی به طور کلّی می‏توان آسیب‏های اعتکاف را به دو دسته تقسیم کرد:

دسته اوّل: آسیب‏هایی که از ناحیه برنامه‏ریزی نهادهای مرتبط، این عبادت را تهدید مى‏کنند. این آسیب‏ها به سبب وجود عواملی هستند که با حال و هوای اعتکاف ناسازگارند و مانع خلوت کردن معتکف با خداوند ـ که حکمت اعتکاف است ـ مى‏شوند، مانند: رویکردهای سیاسى، ضعف محتوا یا تکراری بودن سخنرانى‏ها و بى‏توجّهی به نیازهای معتکفان.

دسته دوم: آسیب‏هایی که از ناحیه شخص معتکف، متوجّه برکات اعتکاف می‏گردند و محرّمات یا مکروهات اعتکاف نامیده مى‏شوند.۱

به طور کلّی، هر اقدامی که مانع خلوت و اُنس معتکف با خداوند سبحان گردد و لذّت و شیرینی این عبادت را از بین ببرد ـ از جمله افراط و تفریط در عبادت ـ آسیب اعتکاف شمرده مى‏شود.

بهترین مکان و زمان برای اعتکاف

بهترین مکان برای اعتکاف، مسجدهای جامعی است که پیامبر صلّی الله علیه و آله یا اهل بیت علیهم السّلام در آنها اقامه جماعت کرده‏اند، مانند مسجد الحرام، مسجد النبی صلّی الله علیه و آله، مسجد جامع کوفه و مسجد جامع بصره.۲ بهترین زمان برای اعتکاف نیز ماه مبارک رمضان بویژه دهه سوم آن است که پیامبر صلّی الله علیه و آله تا آخر عمر بر آن مداومت ‏نمود.۳

1.. ر.ک: ص۲۱ ـ ۲۵.

2.. ر.ک: ص۴۳.

  • نام منبع :
    فرهنگ‌نامه اعتکاف
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری شهری محمّدحسين صالح آبادي عبدالهادي مسعودي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 13259
صفحه از 351
پرینت  ارسال به