در باره اين فرهنگنامه
فرهنگنامه تجارت و داد و ستد، با هدف تصحيح ارزشهاى رفتارى نگارش يافته است.
درآمد اين فرهنگنامه، توضيحى كوتاه در باره واژهشناسى تجارت، معناى آن در علم حقوق، پيشينه نظريّههاى تجارى مدرن، و كاربرد واژه تجارت در قرآن و حديث در تجارت مادّى و معنوى است.
در ادامه كتاب، متن رهنمودهاى پيشوايان اسلام در باره انواع داد و ستد، بازرگانى، احكام، آداب و آسيبهاى خريد و فروش، همچنين توصيههايى در باره شغلها و معاملات نكوهيده، و مباحثى مرتبط با بازار، قيمتگذارى اجناس، گرانى و ارزانى، با نظمى نو و به طور نسبى، جامع، همراه با تحليلهاى مورد نياز، در هشت فصل آورده مىشوند:
در فصل اوّل، به جايگاه تاجر و كاسب درستكار، اهمّيت تجارت و بركات مادّى و معنوى آن، آثار زيانبار مادّى و معنوىِ بيكارى، و تبيين سهم تجارت در توسعه اقتصادى، پرداخته شده است.
در فصل دوم، معيارهاى كلّى در صحّت و بطلان معاملات و داد و ستدها تبيين شدهاند.
فصل سوم، در باره مهمترين احكام تجارت، مانند: رضايت طرفين معامله، كتمان نكردن عيب كالا، كامل دادن حقّ مشترى، رعايت حق و عدل و دورى كردن از حرامخوارى است.
فصل چهارم به تبيين آداب تجارت اختصاص دارد، از جمله: آموختن احكام تجارت، ياد خدا، دعا و طلب خير كردن از خداوند سبحان، صداقت و راستگويى، رعايت احتياط در توزين از سوى دو طرف معامله، انتخاب جنس مرغوب و باكيفيت، انتخاب نخستين قيمت پيشنهادى، گذشت و آساننگيرى در معامله، فسخ كردن معامله فرد پشيمان، اعتدال در طلب