صحيحه جميل بن دراج به نقل از امام صادق عليهالسلام به اين سخن اشاره دارد:
إِنَّهُ سَأَلَهُ عَن شَيءٍ مِنَ الحَلالِ وَالحَرامِ. فَقالَ: إنَّهُ لَم يُجعَل شَيءٌ إلاّ لِشَيءٍ.۱
او از امام عليهالسلام در باره حلال و حرامها پرسش كرده و امام عليهالسلام فرمود: هيچ چيزى [حلال يا حرام] قرار داده نشده، مگر اينكه چيزى [مصلحت يا مفسدهاى]داشته باشد.
امام رضا عليهالسلام در پاسخ به نامه محمّد بن سنان به وى نوشت:
نامهات به من رسيد كه در آن نوشتهاى برخى اهل قبله مىپندارند خداوند متعال، هيچ چيز را به علتى بيش از تعبد بندگان به آن احكام حلال يا حرام نكرده است. هر كس چنين گفته سخت گمراه است و آشكارا در زيان، زيرا اگر چنين بود [عكس آنچه هست نيز درست بود، يعنى]درست بود كه مردمان را به تعبّد فراخواند با حلال قراردادن حرامها و حرام قرار دادن حلالها، يعنى [براى مثال] عبادت را در اين قرار دهد كه مردمان نماز نخوانند، روزه نگيرند، هيچ كارى از كارهاى نيك انجام ندهند، و خدا و پيامبران و كتابهاى آسمانى را انكار كنند و حرمت زنا و سرقت و تحريم نكاح محارم و مانند اينها را از امورى كه فساد تدبير و نابودى خلق است، انكار كنند چرا كه به نظر آنان احكام حلال و حرام همه فقط براى تعبّد بندگان هستند نه چيز ديگر.
دليل نادرستىاش اين است كه خداوند سخن اين افراد را ابطال كرده است ؛ زيرا ما اين را دريافتهايم كه آنچه خداوند متعال حلال كرده به صلاح و بقاى بندگان مربوط است و آنان (براى زندگى مادّى و تكامل