49
فرهنگ نامه تجارت و داد و ستد

روشن است ديگر دعاهاى اين افراد، از جمله براى فلاح و رستگارى، عاقبت بخيرى، يا شفاى بيماران امرى جداگانه است و فرار از مسئوليت تلقى نمى‏شود و به فضل الهى مستجاب خواهند شد. اين دسته از روايات بيشتر در صدد بيان اين مطلب هستند: در جايى كه انسان حق يا تكليف شرعى در برابر كار يا چيزى دارد، نبايد با كنار نهادن حق و تكليف خود تنها با دعا كردن، تحقق آن امر را خواستار شود.

مثل كسى كه به جاى مراجعه به قاضى، اقامه بينه و احقاق حق، تنها با دعا كردن درصدد به دست آوردن حقوق خويش است، يا با اينكه مى‏تواند همسر نااهل خود را طلاق دهد تنها از خدا مى‏خواهد تا او را از شر آن همسر راحت كند. روشن است دعاى اين افراد مستجاب نخواهد شد.


فرهنگ نامه تجارت و داد و ستد
48

۴۹.الكافىـ به نقل از عمر بن يزيد ـ: به امام صادق عليه‏السلام گفتم: مردى گفت: در خانه‏ام مى‏نشينم و به نماز و روزه و عبادت پروردگارم مى‏پردازم. روزى‏ام هم خودش مى‏رسد.
امام صادق عليه‏السلام فرمود: «اين، يكى از همان سه نفرى است كه دعايشان مستجاب نمى‏شود».۱

تبيين

در برخى روايات، ترك تجارت سبب مستجاب نشدن دعا دانسته شده است. مراد از مستجاب نشدن دعا در اين روايات، همه گونه‏هاى دعا نيست، بلكه دعا براى رزق و روزى مراد است؛ زيرا كسى كه قدرت بر انجام دادن كار و فعاليت اقتصادى دارد تا زندگى مناسبى براى خود و خانواده‏اش فراهم آورد، وظيفه دارد آن را به شايستگى انجام دهد، نه آنكه فعاليت اقتصادى را كنار نهاده و فقط با دعا كردن به طلب روزى از خدا بپردازد.

بر پايه روايات اهل بيت عليهم‏السلام، دعاى اين گروه درباره رزق و روزى مستجاب نمى‏شود.

1.. قُلتُ لِأَبي عَبدِ اللّه‏ِ عليه‏السلام : رَجُلٌ قالَ : لَأَقعُدَنَّ في بَيتي ، ولاَُصَلِّيَنَّ ، وَلَأَصومَنَّ ، ولَأَعبُدَنَّرَبّي ، فَأَمّا رِزقي فَسَيَأتيني .
فَقالَ أبو عَبدِ اللّه‏ِ عليه‏السلام : هذا أحَدُ الثَّلاثَةِ الَّذينَ لا يُستَجابُ لَهُم الكافى : ج ۵ ص ۷۷ ح ۱ ، تهذيب الأحكام : ج ۶ ص ۳۲۳ ح ۸۸۷ .

  • نام منبع :
    فرهنگ نامه تجارت و داد و ستد
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری شهری؛ سيّدمجتبي غيوري
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 20338
صفحه از 296
پرینت  ارسال به