43
فرهنگ نامه تجارت و داد و ستد

است: ممكن است مراد از عقل، مطلق باشد.۱ يعنى ترك تجارت سبب ضعف عقل فطرى انسان نيز بشود.

احتمال ديگر در رواياتِ ارتباط داشتن تجارت و عقل آن است كه مراد از عقل در اين روايات، كار خردمندانه، يعنى عمل به مقتضاى قوه عاقله باشد.۲

بر اساس اين معنا، تجارت و كسب براى تأمين هزينه زندگى، عملى خردمندانه و برآمده از قوه عاقله انسانى است و ارتباطى مستقيم با فزونى يا كاهش عقل دارد؛ زيرا «از كوزه همان برون تراود كه در اوست». فزونى عقل، عمل خردمندانه را افزون مى‏كند كه يكى از آنها كار و تلاش و تجارت است و ترك تجارت، نشانگر كاهش مبدأ آن، يعنى عقل است.

و احتمال آخر آنكه تأمين هزينه‏هاى زندگى، تأثير مستقيم و مهم بر آرامش روحى و عزت نفس افراد دارد و سبب افزايش عزت اجتماعى او نيز مى‏شود.

همچنان كه بيكارى و عاطل بودن، سبب كاستن آرامش روحى و عزت فرد مى‏شود آرامش روحى و عزت نفس نيز سبب افزايش قوه ادراكى انسان مى‏شود ؛ از اين رو انجام دادن تجارت و ترك آن، به گونه غير مستقيم سبب افزايش يا كاهش عقل خواهد شد.

1.. مرآة العقول: ج ۱۹ ص ۱۲۹.

2.. واژه عقل در روايات، گاه در معناى «مبدأ ادراكات» به كار مى‏رود و گاه در معناى «كارخردمندانه» و «عمل به مقتضاى قوه عاقله». از جمله نمونه‏هاى كاربرد عقل در معناى دوم ، اين روايات هستند: العقل العمل بطاعة اللّه‏ و ان العمال بطاعة اللّه‏ هم العقلاء روضة الواعظين: ج ۱ ص۴ يا : العقل ان تقول ما تعرف و تعمل بما تنطق به (غرر الحكم: ج ۲ ص ۱۵۰ ح ۲۱۴۱) در اين روايات، مراد از عقل، قوه عاقله انسانى نيست ، بلكه آثار برآمده از قوه عاقله انسان و عمل كردن مطابق با آنها است.


فرهنگ نامه تجارت و داد و ستد
42

از حوادث و رويكرد مردم در انتخاب و اقبال به اجناس است تا سودآورى لازم از معاملات را در پى داشته باشد. از اين منظر تجارت با كارگرى، يا زراعت تفاوتى اساسى دارد.

اين رويكرد و كاركرد در برابر تجارت، سبب افزايش عقل تجربى و اكتسابى انسان مى‏شود و در مقابل، تجارت نكردن كاهلى خرد و خاموشى نور تفكر و تعقل را در پى دارد.

بنابراين، احاديث ياد شده كه ترك تجارت را سبب كاستى خرد برشمرده‏اند، مرادشان عقل تجربى و اكتسابى است.

مرحوم فيض كاشانى نيز اين معنا را بيان كرده و نوشته است:

منظور از عقل در اينجا، عقل اكتسابى، يعنى همان عقل معاش است.۱

علامه محمد تقى مجلسى رحمه‏الله نيز افزون بر اين معنا، احتمال ديگرى را مطرح كرده و نوشته است:

كسى كه تجارت نكند همواره در غم رزق و روزى است و از آخرت غافل مى‏شود، پس عقل اخروى او نيز ناقص مى‏شود.۲

به نظر مى‏رسد احتمال اين معنا بعيد است ؛ زيرا مراد از عقل دنيوى، عقل تجربى در مقابل عقل فطرى و طبيعى است و عقل اخروى معنايى ندارد. افزون بر آن، ترك تجارت به معناى فقر و نادارى نيست ؛ زيرا ممكن است فردى ثروتمند باشد، يا از راهى ديگر درآمد كسب كند و هيچ‏گاه غم رزق و روزى نداشته باشد؛ در حالى كه همين فرد نيز با ترك تجارت، دچار كاستى عقل اكتسابى مى‏شود.

علامه محمدباقر مجلسى رحمه‏الله نيز ضمن تأييد احتمال عقل اكتسابى نوشته

1.. الوافى: ج ۱۷ ص ۱۲۱.

2.. روضة المتقين: ج ۷ ص ۶.

  • نام منبع :
    فرهنگ نامه تجارت و داد و ستد
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری شهری؛ سيّدمجتبي غيوري
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 20405
صفحه از 296
پرینت  ارسال به