225
فرهنگ نامه تجارت و داد و ستد

فصل هفتم: بازار

۷ / ۱

روايت‏هايى در نكوهش بازار

۳۵۳.پيامبر خدا صلى‏الله‏عليه‏و‏آله: بدترين مكان‏ها، بازارهايند.۱

۳۵۴.پيامبر خدا صلى‏الله‏عليه‏و‏آله: محبوب‏ترين جاها نزد خدا، مساجدند و منفورترين جاها نزد خدا، بازارهايند.۲

۳۵۵.امام باقر عليه‏السلام ـ از پدرانش عليهم‏السلام ـ: پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله به جبرئيل فرمود: «اى جبرئيل ! كدام مكان‏ها نزد خداوند عز و جل محبوب‏تر است ؟».
گفت: مساجد، و دوست داشتنى‏ترين مسجديان در پيشگاه خدا، كسى است كه پيش از همه وارد مسجد مى‏شود و پس از همه بيرون مى‏رود.
پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله فرمود: «پس منفورترين مكان‏ها نزد خداوند متعال كدام‏اند ؟».

1.. شَرُّ البِقاعِ الأَسواقُ (المستدرك على الصحيحين : ج ۱ ص ۱۶۸ ح ۳۰۶ ، صحيح ابن حبّان :ج ۴ ص ۴۷۶ ح ۱۵۹۹) .

2.. أحَبُّ البِلادِ إلَى اللّه‏ِ مَساجِدُها ، وأَبغَضُ البِلادِ إلَى اللّه‏ِ أسواقُها صحيح مسلم : ج ۱ص ۴۶۴ ح ۲۸۸ ، صحيح ابن حبّان : ج ۴ ص ۴۷۷ ح ۱۶۰۰ .


فرهنگ نامه تجارت و داد و ستد
224

است كه افراد در مكان‏هاى مقدس كفن خويش را خريدارى كرده و حتى براى ديگران به سوغات مى‏برند. يعنى ارتباط فروش كفن با فراوانى مرگ و مير قطع شده و در نتيجه معيار كراهت در زمان حال وجود ندارد. همچنان كه فروشندگان كفن همراه با كفن فروشى اجناس فراوان ديگرى را نيز به فروش مى‏رسانند و معاش آنها به كفن فروشىِ تنها وابسته نيست.
در مقابل، ارتباط افراد حاضر در مراسم عزا، همچون قارى قرآن و مداح و سخنران، با مرگ و مير افرادِ هم دوره و هم محلى خويش، بيشتر شده و ويژگى سُرور و شادى از مرگ بيشتر افراد در اين شغل‏ها نيز مصداق مى‏يابد.
هم چنان كه برخى شغل‏هاى نو پديد، همانند فروش لوازم آرايش، يا لوازم خاص زنان، به سبب احتمال خطر و انحراف، نكوهيده تلقى مى‏شود.

۴.در برخى احاديث، فروش برخى اشيا همچون زمين و خانه ناپسند شمرده شده است، ولى اين ناپسندى ارتباطى با كسب و شغل ندارد. بلكه تنها درباره شى‏ء مورد معامله است.
براى مثال، فروش زمين زراعى، مزرعه، خانه و بنا تنها در صورتى شايسته است كه به جاى آن، زمين، باغ و خانه ديگرى خريدارى شود و الاّ فروش سرمايه و مصرف آن در كارهاى روزمره و گذرا، ناپسند است. دليل اين سخن نيز مشخص است ؛ زيرا تبديل كردن سرمايه مولّد به سرمايه غير مولد و مصرفى، شايسته نيست. بدين سبب امام صادق عليه‏السلام فروش زمين زراعى را هدر رفته مى‏شمارد، مگر آن كه به جاى آن زمين زراعى ديگر خريدارى شود. آن حضرت مى‏فرمايد: «اى ابو سيار ! آيا نمى‏دانى كه هر كس آب و گِلى را بفروشد مالش برباد رفته است؟» گفتم: فدايت شوم، آن را به بهاى بسيار مى‏فروشم و زمينى بزرگ‏تر از آن را كه فروخته‏ام مى‏خرم. امام فرمود: «[در اين صورت] عيبى ندارد».۱

1.. ر .ك : ح ۳۴۶ .

  • نام منبع :
    فرهنگ نامه تجارت و داد و ستد
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری شهری؛ سيّدمجتبي غيوري
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 20133
صفحه از 296
پرینت  ارسال به