149
فرهنگ نامه تجارت و داد و ستد

آنها ممكن است به حرام‏خوارى و هلاكت بيانجامد.

از اين رو، خرد انسانى، حكم مى‏كند كه تاجر و كاسب با احكام شرعى حاكم برمعاملات آشنايى كامل داشته باشند تا در ورطه هلاكت نيفتند.

سفارش معصومان عليهم‏السلام بر يادگيرى احكام داد و ستد نيز ناظر به همين آسيب محتمل است. تأكيد ورزيدن امير المؤمنين عليه‏السلام در سخنرانى عمومى براى مردم به يادگيرى احكام شرعى با عبارت: «الفقه ثمّ المتجر»۱ و تكرار سه باره اين جمله، ضرورت اين يادگيرى را آشكار مى‏سازد.

با بهره گيرى از روايات اهل بيت عليهم‏السلام و فتاواى فقها، احكام كسب و تجارت در چندمحور قابل تبيين اند:

الف ـ احكام شغل و كسب

از منظر فقهى، اصل كلى و حاكم بر كسب و پيشه، روا بودن آن است كه در اصطلاح فقهى، بدان جواز يا اباحه به معناى عام۲ گفته مى‏شود. اگر چه در برخى موارد، گونه‏اى خاص از كسب يا شى‏ء مورد معامله عنوانى خاص مى‏يابد و يكى از احكام تكليفى ديگر ملاك ارزش گذارى آن خواهد بود.

۱.وجوب: هر كس موظف است زندگى مطابق با شأن براى خود و خانواده‏اش آماده سازد. از اين رو، گاه انتخاب شغل براى حصول اين هدف بر او واجب مى‏شود كه آن را وجوب شخصى مى‏گويند. همچنان كه گاه براى تأمين نيازهاى لازم و ضرورى اجتماع، برخى مشاغل وجوب كفائى خواهند داشت تا نظام اجتماعى مسلمانان مختل نشود.۳

1.. ر . ك : ح ۸۰ .

2.. مراد از اباحه به معناى عام ، جايز بودن شغل است . يعنى انتخاب آن حرام نيست ، جواز به اين معنا ، شامل كسب و كار واجب ، مستحب ، مكروه و مباح به معناى خاص مى‏شود .

3.. ر . ك : مفتاح الكرامة : ج ۱۲ ص ۱۵ .


فرهنگ نامه تجارت و داد و ستد
148

هستند كه بنيان حاكم بر تجارت، يعنى معنويت در تجارت و بازار را افزايش مى‏دهند.

تأكيد بر كسب حلال و تلاش در حلال خوارى خود و خانواده و آثار برآمده از آن در نسل پاك و پاكيزه نيز نگاه خاص اسلام به تجارت و اصول حاكم بر آن را تبيين مى‏كند.۱

نتيجه آنكه، مجموعه مطالب ياد شده، به روشنى اصول و مبانى حاكم بر وضع قوانين، احكام و آداب تجارت را معلوم مى‏كنند كه نگاه جامع و آخرت گرايانه بر داد و ستد، نه تنها باعث آسايش و رفاه دنيوى مى‏شود، بلكه ثواب اخروى و جنّت الهى را نيز در پى دارد ؛ آن گونه كه تاجر امين، بدون حسابرسى به بهشت رهنمون مى‏شود.۲

احكام كسب و تجارت

لزوم تدوين قوانين داد و ستد در همه جوامع كارى ضرورى، پذيرفته و مقبول است ؛ زيرا همه گونه‏هاى شغلى، خواه توليدى يا خدماتى،نيازمند معيارها و ضوابطى هستند كه در قوانين فقهى و حقوقى هر نظام اجتماعى تبيين مى‏شوند. جواز يا عدم جواز شغل يا معامله (معاملات روا و ناروا)، قواعد و معيارهاى ضرورى و لازم در شغل و معامله، ويژگى‏هاى طرفين معامله و...، از جمله اين قوانين هستند.

آگاهى از احكام كسب و تجارت براى فروشنده و حتى براى خريدار، امرى لازم و ضرورى است ؛ زيرا تمايل به كسب درآمد بيشتر و از دست ندادن مال از هر طريق، در نهاد آدمى وجود دارد و او را به بيراهه مى‏كشد.

ظرافت‏ها و ضوابط حاكم بر داد و ستد نيز اهميّت دارند كه رعايت نكردن

1.. ر . ك : ح ۷۸ .

2.. ر . ك : ص ۲۷ فضيلت تاجر درستكار .

  • نام منبع :
    فرهنگ نامه تجارت و داد و ستد
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری شهری؛ سيّدمجتبي غيوري
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 20276
صفحه از 296
پرینت  ارسال به