15
فرهنگ نامه تجارت و داد و ستد

زندگى در آن سرا نيز نيازمند تجارت و كسب درآمد است، گرچه جنس آن تجارت و درآمدهاى آن، با تجارت دنيوى متفاوت است، چنان كه امام على عليه‏السلام مى‏فرمايد:

لا تِجارَةَ كَالعَمَلِ الصّالِحِ.۱

هيچ تجارتى مانند عمل صالح نيست.

آرى، تجارت معنوى، پُرسودترينِ تجارت‏هاست ؛ زيرا نه تنها نيازهاى سراى آخرت را تأمين مى‏كند، بلكه سود آن به سراى دنيا نيز سرازير مى‏شود و قرآن كريم، چه زيبا اين واقعيت را به تصوير كشيده است:

«يَا أَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُوا هَلْ أَدُلُّكُمْ عَلَى تِجَارَةٍ تُنجِيكُم مِّنْ عَذَابٍ أَلِيمٍ * تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَ رَسُولِهِ‏وَتُجَاهِدُونَ فِى سَبِيلِ اللَّهِ بِأَمْوَالِكُمْ وَ أَنفُسِكُمْ ذَلِكُمْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ * يَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَ يُدْخِلْكُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِى مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ وَ مَسَاكِنَ طَيِّبَةً فِى جَنَّاتِ عَدْنٍ ذَلِكَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ.۲

اى كسانى كه ايمان آورده‏ايد! آيا شما را به تجارتى راه‏نمايى كنم كه شما را از عذاب دردناك، رهايى مى‏بخشد؟! به خدا و رسولش ايمان بياوريد و با اموال و جان‏هايتان در راه خدا جهاد كنيد. اين براى شما [از هر چيز] بهتر است، اگر بدانيد! [اگر چنين كنيد] گناهانتان را مى‏بخشد و شما را در باغ‏هايى از بهشت كه نهرها از زير درختانش جارى اند و در مسكن‏هاى پاكيزه در بهشت جاويدان، جاى مى‏دهد و اين، سعادت بزرگ است».

1.. نهج البلاغة : حكمت ۱۱۳ ، مشكـاة الأنـوار : ص ۲۰۷ ح ۵۶۳ ، روضـة الـواعظين :ص ۴۷۵ ، بحار الأنوار : ج ۶۹ ص ۴۰۹ ح ۱۲۲ ؛ الفصول المهمّة ، ابن صبّاغ : ص ۱۱۵ ، مطالب السؤول : ج ۱ ص ۲۳۶ .

2.. صف : آيه ۱۰ ـ ۱۲ .


فرهنگ نامه تجارت و داد و ستد
14

مِنْكُم ؛۱ اموال يكديگر را به باطل [و از طرق نامشروع] نخوريد، مگر اين كه تجارتى با رضايت شما انجام گيرد» و سه بار در مورد مسائل معنوى، مانند «يَرْجُونَ تِجَرَةً لَّن تَبُورَ ؛۲ تجارتى [پرسود و] بى‏زيان و خالى از كساد را اميد دارند».

همچنين واژه «بيع»، هفت بار در قرآن به كار رفته است: شش بار در داد و ستد مادّى و دنيوى و يك بار در داد و ستد معنوى در آيه «فَاسْتَبْشِرُوا بِبَيْعِكُمُ الَّذِى بَايَعْتُم بِه ؛۳ بشارت باد بر شما، به داد و ستدى كه با خدا كرده‏ايد!».

همچنين واژه «شرى» و مشتقّات آن، ۲۵ بار در قرآن به كار رفته كه در بيشتر موارد، مراد، تجارت معنوى است، مانند: «فَلْيُقَاتِلْ فِى سَبِيلِ اللَّهِ الَّذِينَ يَشْرُونَ الْحَيَوةَ الدُّنْيَا بِالْأَخِرَةِ ؛۴ كسانى كه زندگى دنيا را به آخرت فروخته‏اند، بايد در راه خدا پيكار كنند».

در احاديث اهل بيت عليهم‏السلام نيز واژه‏هاى «تجارت»، «بيع» و «شراء»، بارها در داد و ستدهاى اُخروى و معنوى به كار رفته‏اند.۵

با توجّه به اين كه واژه‏هاى ياد شده در مكالمات روزمرّه، در مسائل مادّى به كار مى‏روند، استعمال آنها در قرآن و حديث در مسائل معنوى، اين پيام مهمّ فرهنگى را به مخاطب منتقل مى‏كند كه مبادا تأمين نيازهاى مادّى، او را از تأمين نيازهاى معنوى غافل كند.

كاربرد تجارت در داد و ستدهاى معنوى، اشاره به اين حقيقت است كه زندگى انسان، منحصر به زندگى كوتاه دنيوى نيست ؛ بلكه در نظام هستى، سراى ديگرى براى زندگى او در نظر گرفته شده كه ابدى است و انسان براى

1.. نساء : آيه ۲۹ . نيز ، ر . ك : بقره : آيه ۲۸۲ ، توبه : آيه ۲۴ ، نور : آيه ۳۷ ، جمعه : آيه ۱۱ .

2.. فاطر : آيه ۲۹ . نيز ، ر . ك : صف : آيه ۱۰ ، بقره : آيه ۱۶ .

3.. توبه : آيه ۱۱۱ .

4.. نساء : آيه ۷۴ .

5.. ر . ك : دانش‏نامه قرآن و حديث : ج ۱ ص ۴۵۱ فصل پنجم : سوداى آخرت .

  • نام منبع :
    فرهنگ نامه تجارت و داد و ستد
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری شهری؛ سيّدمجتبي غيوري
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 20456
صفحه از 296
پرینت  ارسال به