مِنْكُم ؛۱ اموال يكديگر را به باطل [و از طرق نامشروع] نخوريد، مگر اين كه تجارتى با رضايت شما انجام گيرد» و سه بار در مورد مسائل معنوى، مانند «يَرْجُونَ تِجَرَةً لَّن تَبُورَ ؛۲ تجارتى [پرسود و] بىزيان و خالى از كساد را اميد دارند».
همچنين واژه «بيع»، هفت بار در قرآن به كار رفته است: شش بار در داد و ستد مادّى و دنيوى و يك بار در داد و ستد معنوى در آيه «فَاسْتَبْشِرُوا بِبَيْعِكُمُ الَّذِى بَايَعْتُم بِه ؛۳ بشارت باد بر شما، به داد و ستدى كه با خدا كردهايد!».
همچنين واژه «شرى» و مشتقّات آن، ۲۵ بار در قرآن به كار رفته كه در بيشتر موارد، مراد، تجارت معنوى است، مانند: «فَلْيُقَاتِلْ فِى سَبِيلِ اللَّهِ الَّذِينَ يَشْرُونَ الْحَيَوةَ الدُّنْيَا بِالْأَخِرَةِ ؛۴ كسانى كه زندگى دنيا را به آخرت فروختهاند، بايد در راه خدا پيكار كنند».
در احاديث اهل بيت عليهمالسلام نيز واژههاى «تجارت»، «بيع» و «شراء»، بارها در داد و ستدهاى اُخروى و معنوى به كار رفتهاند.۵
با توجّه به اين كه واژههاى ياد شده در مكالمات روزمرّه، در مسائل مادّى به كار مىروند، استعمال آنها در قرآن و حديث در مسائل معنوى، اين پيام مهمّ فرهنگى را به مخاطب منتقل مىكند كه مبادا تأمين نيازهاى مادّى، او را از تأمين نيازهاى معنوى غافل كند.
كاربرد تجارت در داد و ستدهاى معنوى، اشاره به اين حقيقت است كه زندگى انسان، منحصر به زندگى كوتاه دنيوى نيست ؛ بلكه در نظام هستى، سراى ديگرى براى زندگى او در نظر گرفته شده كه ابدى است و انسان براى