13
فرهنگ نامه تجارت و داد و ستد

در عصر حاضر، به تجارت در ابعاد گوناگون اقتصادى و اجتماعى، توجّه شده و مباحث گوناگونى در باره آنها و نيز درآمدزايى و حوزه‏هاى مختلف آن، انجام گرفته است. تجارت سنّتى و تجارت مدرن، تجارت كالا و تجارت خدمات، تجارت داخلى، منطقه‏اى و بين المللى، كالاهاى تجارى قانونى و غير قانونى (قاچاق، مواد مخدّر، اسلحه و انسان)، تعرفه‏هاى تجارى، بورس، سازمان‏هاى تجارى، ديپلماسى تجارى و...، از جمله مباحث مطرح در دوره معاصر هستند و نظريّه‏هاى تجارى و مبانى متفاوتى همچون مزيّت مطلق (نظريّه آدام اسميت)، مزيّت نسبى (نظريّه ريكاردو)، مزيّت‏هاى رقابتى (نظريّه مايكل پورتر)، مزيّت‏هاى برخوردارى از عوامل (نظريّه هكشر) در كتاب‏هاى تفصيلى آمده‏اند.

امّا كتاب حاضر، به تجارت و مباحث تجارى از منظر ارزشى و اخلاقى پرداخته است ؛ زيرا آيات و احاديث، ناظر به يك نظام ارزشىِ اقتصادى هستند كه مى‏تواند حدود و مرزهاى شرعى در نظام‏هاى متفاوت اقتصادى را تبيين كند. از اين رو، اين مجموعه نظريّه اقتصادى خاصّى را در مقابل نظريّه‏هاى اقتصادى رايج، ارائه نمى‏دهد ؛ بلكه بر مبانى و معيارهاى ناظر به نظام ارزشى در اقتصاد تأكيد مى‏ورزد.

۲. تجارت مادّى و معنوى

نخستين نكته شايان توجّه در باره تجارت، اين است كه در قرآن و احاديث اسلامى، اين واژه و برخى واژه‏هاى مرتبط با آن، گاه در مورد مسائل مادّى و گاه در مورد مسائل معنوى به كار رفته‏اند.

در قرآن، واژه «تجارت»، نُه بار به كار رفته است: شش بار در مورد مسائل مادّى، مانند «لاَ تَأْكُلُوا أَمْوَ لَكُم بَيْنَكُم بِالْبَطِلِ إِلاَّ أَن تَكُونَ تِجَرَةً عَن تَرَاضٍ


فرهنگ نامه تجارت و داد و ستد
12

فروش، عقد اجاره، هر نوع عمليات واسطه‏گرى يا حقّ العمل كارى و تسهيل معاملات مانند تأسيس و به راه انداختن عمل حرّاجى، برپايى نمايشگاه‏هاى عمومى، عمليات صرّافى و بانكى و عمليات بيمه و كشتى‏سازى.۱

شيخ كلينى رحمه‏الله از محمّد بن فضيل از ابو الحسن عليه‏السلام ۲ نقل كرده كه ايشان در تعريف تجارت مى‏فرمايد:

كُلُّ مَا افتَتَحَ بِهِ الرَّجُلُ رِزقَهُ فَهُوَ تِجارَةٌ.۳

هر كارى كه انسان با آن روزى‏اش را به دست آورد، تجارت است.

بنا بر اين، بر خلاف آنچه در عرف امروز رايج است كه تجارت به داد و ستدهاى كلان اطلاق مى‏شود، اين واژه لغتا، اصطلاحا و شرعا، شامل انواع تلاش‏ها جهت كسب درآمد و روزى است و مقصود از تجارت در اين بخش نيز همين معناست.

تجارت، در قرآن و حديث

در قرآن و احاديث اهل بيت عليهم‏السلام، ره‏نمودهايى بسيار مهم و ارزنده در باره تصحيح فرهنگ تجارت و به دست آوردن درآمدهاى مشروع، بيان گرديده كه متن آنها در هشت فصل مى‏آيد ؛ ولى پيش‏تر بايد به اين چند نكته توجّه داشت:

۱. پيشينه نظريّه‏هاى تجارىِ مدرن

نظريّات اقتصادى و تجارى مدرن در جهان، پيشينه‏اى كمتر از شش قرن دارند. در اين نظريّه‏ها، بر تجارت، تنها از منظر اقتصادى توجّه شده است و نگاه ارزشى به تجارت و ديگر مقولات اقتصادى، جايگاهى ندارد.

1.. ر . ك : حقوق تجارت : ص ۱۸ ـ ۲۸ ، قانون تجارت در نظم حقوقى كنونى : ص ۱۲۰۶ .

2.. اين كنيه ميان امام كاظم عليه‏السلام و امام رضا عليه‏السلام مشترك است .

3.. الكافى : ج ۵ ص ۳۰۵ ح ۷ .

  • نام منبع :
    فرهنگ نامه تجارت و داد و ستد
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری شهری؛ سيّدمجتبي غيوري
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 20114
صفحه از 296
پرینت  ارسال به