107
فرهنگ نامه تجارت و داد و ستد

مى‏گيرى ؟ شايد اگر ببينند كه آنها از آنِ توست، از آنها دست بردارند.
فرمود: «از كجا مى‏دانيد، شايد آنان، جز مرا قصد نكنند و شما با اين كار، مرا در معرض تلف شدن قرار ندهيد ؟».
پرسيدند: پس چه كنيم ؟ آنها را زير خاك كنيم ؟
فرمود: «اين كار، اموال را بيشتر تلف مى‏كند ؛ زيرا شايد كسى به آنها بر بخورد و آنها را بردارد يا شايد هم بعد از آن، ديگر اموال را پيدا نكنيد».
گفتند: چه كنيم ؟ ما را راه‏نمايى كن.
فرمود: «آنها را نزد كسى به امانت بسپاريد كه هم نگهشان مى‏دارد، هم از آنها دفاع مى‏كند و هم آنها را افزايش مى‏دهد و هر يك از آنها را بزرگ‏تر از دنيا و آنچه در آن است، قرار مى‏دهد. سپس آن را به صورت افزايش يافته، در زمانى كه بيشترين نياز را به آنها داريد، به شما بر مى‏گردانَد».
گفتند: او كيست ؟
فرمود: «آن پروردگار جهانيان است».
گفتند: چگونه به او امانت بسپاريم ؟
فرمود: «آنها را به مسلمانان مستمند، صدقه دهيد».
گفتند: اين جا مستمندان را از كجا پيدا كنيم ؟
فرمود: «شما تصميم بگيريد كه يكْ سوم آنها را صدقه دهيد تا خداوند، بقيّه آنها را از [غارت] كسانى كه بيم داريد، نگه دارد».
گفتند: تصميم گرفتيم.
فرمود: «پس شما در امان خداييد. راه بيفتيد».
به راه افتادند و رهزنان، آشكار شدند و آنان ترسيدند. امام عليه‏السلام فرمود: «شما در امان خداييد. چگونه است كه مى‏ترسيد ؟».
رهزنان، پياده شدند و دست امام صادق عليه‏السلام را بوسيدند و گفتند: ديشب، پيامبر خدا صلى‏الله‏عليه‏و‏آله را در خواب ديديم كه به ما دستور مى‏داد خود را به تو برسانيم.


فرهنگ نامه تجارت و داد و ستد
106

۱۴۷.سنن ابن ماجةـ به نقل از قيس بن ابى غرزه ـ: در روزگار پيامبر خدا صلى‏الله‏عليه‏و‏آله، به ما سمسار مى‏گفتند. روزى پيامبر خدا صلى‏الله‏عليه‏و‏آله بر ما گذشت و ما را به نامى نيكوتر از آن خواند و فرمود: «اى گروه تاجران ! در خريد و فروش، سوگند و دروغ راه مى‏يابد. پس، آن را با صدقه بياميزيد».۱

۱۴۸.پيامبر خدا صلى‏الله‏عليه‏و‏آله: اى گروه تاجران ! از اموال خود با صدقه دادن، محافظت كنيد. صدقه دادن هم كفّاره گناهان و سوگندهاى شماست كه در داد و ستدهايتان مى‏خوريد و هم درآمدتان براى شما حلال مى‏شود.۲

۱۴۹.امام حسين عليه‏السلام: على عليه‏السلام بر بازار گذشت و با صداى بلند فرياد زد: «در اين بازارهاى شما، سوگند، رايج است. پس سوگندهايتان را با صدقه بياميزيد ؛ زيرا خداوند متعال، كسى را كه به نام او سوگند دروغ بخورد، پاك نمى‏كند».۳

۱۵۰.امام كاظم عليه‏السلام: امام صادق عليه‏السلام در سفرى، همراه گروهى بود كه اموالى همراه داشتند. به آنان گفته شد كه رهزنان در راه‏اند و مردم را غارت مى‏كنند. آنان به ترس و لرز افتادند. امام صادق عليه‏السلام به آنان فرمود: «چه شده است ؟».
گفتند: اموالى نزد ماست كه مى‏ترسيم از ما بگيرند. آيا آنها را از ما تحويل

1.. كُنّا نُسَمّى في عَهدِ رَسولِ اللّه‏ِ السَّماسِرَةَ ، فَمَرَّ بِنا رَسولُ اللّه‏ِ صلى‏الله‏عليه‏و‏آله فَسَمّانا بِاسمٍ هُوَأحسَنُ مِنهُ فَقالَ : يا مَعشَرَ التُّجّارِ ، إنَّ البَيعَ يَحضُرُهُ الحِلفُ وَاللَّغوُ ، فَشوبوهُ بِالصَّدَقَةِ سنن ابن ماجة : ج ۲ ص ۷۲۵ ح ۲۱۴۵ ، سنن أبى داود : ج ۳ ص ۲۴۲ ح ۳۳۲۶ .

2.. يا مَعشَرَ التُّجّارِ ، صونوا أموالَكُم بِالصَّدَقَةِ ؛ تُكَفَّر عَنكُم ذُنوبُكُم وأَيمانُكُمُ الَّتيتَحلِفونَ فيها ، تُطَيَّب لَكُم تِجارَتُكُم (كتاب من لا يحضره الفقيه : ج ۳ ص ۱۹۴ ح ۳۷۳۰ ، وسائل الشيعة : ج ۱۲ ص ۲۸۵ ح ۲۲۸۰۲) .

3.. إنَّ عَلِيّا عليه‏السلام مَرَّ بِالسّوقِ ، فَنادى بِأَعلى صَوتِهِ : إنَّ أسواقَكُم هذِهِ يَحضُرُها أيمانٌ ،فَشوبوا أيمانَكُم بِالصَّدَقَةِ ؛ فَإِنَّ اللّه‏َ تَعالى لا يُقَدِّسُ مَن حَلَفَ بِاسمِهِ كاذِبا الجعفريّات : ص ۵۸ ، دعائم الإسلام : ج ۲ ص ۹۴ ح ۲۹۳ .

  • نام منبع :
    فرهنگ نامه تجارت و داد و ستد
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری شهری؛ سيّدمجتبي غيوري
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 20373
صفحه از 296
پرینت  ارسال به