211
فرهنگ نامه توبه

همچنين علماى اخلاق توبه كنندگان را از حيث دارا بودن شرايط توبه به چهار گروه تقسيم كرده‏اند: گروه اول، از همه معاصى توبه مى‏كنند و بر آن استقامت مى‏ورزند، سعى در توبه دارند و با كارهاى خير براى پاك كردن گناه مى‏كوشند، اينان داراى نفس مطمئنه‏اند ؛ گروه دوم در ترك گناهان كبيره استقامت دارند ولى گاه سهواً گناهانى انجام مى‏دهند و به همين دليل خود را ملامت مى‏كنند، صاحب چنين توبه‏اى، نفس لوامه دارد ؛ گروه سوم كسانى هستند كه مدتى بر توبه استقامت مى‏ورزند ولى دوباره ميل گناه بر آنان غلبه مى‏كند و به آن اقدام مى‏كنند و سپس پشيمان مى‏شوند اما نفس، آنها را به تأخير در توبه مى‏كشاند، اين نفس را مُسوَّله گويند ؛ و گروه چهارم، آنان كه توبه مى‏كنند و مدتى استقامت مى‏ورزند و بعد مرتكب گناه مى‏شوند، بى آنكه پشيمان شوند. آنان داراى نفس «امّاره به سوء» هستند و در صورتى كه شر آنان بيش از خير باشد، عاقبت بدى خواهند داشت.۱

گفتنى است مفهوم توبه انبيا و أوصيا به صورت ويژه در پژوهشى ديگر توضيح داده شده است.۲

۲. گونه‏هاى توبه بر حسب عمل

گناه را مى‏توان به گناه متعارف و غير متعارف تقسيم نمود. مقصود از گناه غير متعارف، اشتغالات مباح روزانه است كه عارف و محب خدا را از محبت ورزى به او در لحظه‏هايى هر چند كوتاه جدا مى‏كند. توبه از اين جدايى و

1.ر . ك : دانش‏نامه جهان اسلام : ج ۸ ص ۳۷۹ .

2.ر . ك : ص ۱۷۱ (تبيين توبه انبيا و أوصيا عليهم‏السلام) .


فرهنگ نامه توبه
210

ممكن است سبب شود كه آنها گناه خود را به خدا نسبت دهند و سرانجام سركشى كنند ؛ پس، اوساط بايد از كوچك شمردن گناه توبه كنند.

۳. توبه خاصه از تضييع وقت است. در اين مرتبه رؤيت غير خدا سبب از بين رفتن حال مراقبه و ذكر، و در نتيجه موجب تفرقه (جدايى از حق) است ؛ پس، سالك بايد از ضايع كردن وقت، توبه كند. در رساله صد ميدان، منسوب به خواجه عبداللّه‏ انصارى، اين سه مرتبه بترتيب توبه مطيع، عاصى و عارف ناميده شده است.

توبه را از حيث موضوعى كه از آن توبه مى‏شود، به چهار دسته تقسيم كرده‏اند: توبه كفار از كفر، توبه فاسقان از فسق و فجور، توبه ابرار از اخلاق زشت و اوصاف قبيح، و توبه كاملان و انبيا از غير حق. علماى اخلاق نيز براى توبه مراتب و انواعى شبيه به همين مضامين آورده‏اند.

غزالى توبه مردم را به اين پنج گروه تقسيم كرده است: توبه عوام از گناهان، توبه صالحان از اخلاق زشت، توبه پرهيزگاران از شك و ترديدى كه گاهى به آن مبتلا مى‏شوند، توبه عاشقان از غفلتى كه عارض مى‏شود، و توبه عارفان از توقف در مقامى كه بالاتر از آن وجود دارد و از اين رو، توبه عارفان نهايت ندارد.

خواجه نصيرالدين طوسى توبه را به سه نوع تقسيم كرده: توبه عام از معاصى ؛ توبه خاص براى معصومان كه مربوط به ترك اولى است، مانند توبه آدم۷ و ساير انبيا ؛ و توبه اخص كه توبه از التفات به غير خدا يا توبه از التفات و بازگشت فرد به مرتبه‏اى است كه از آن بالاتر رفته است.

  • نام منبع :
    فرهنگ نامه توبه
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری شهری؛ رسول افقي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 8148
صفحه از 239
پرینت  ارسال به