185
فرهنگ نامه توبه

نمى‏گذرانند، درست نيست. آنان حتى در حالات زندگى اجتماعى و اشتغال به امور دنيا، در ذكر خدا هستند. اما اگر مقصود ذكر زبانى باشد، آنگاه اين وجه به توبه براى فاصله با ساحت قدس ربوبى۱ باز مى‏گردد و وجهى متفاوت نيست.

۱۰. توبه به سبب خوف

معصومان با ديدن عظمت و جلال خدا دچار خوفى شديد مى‏شوند كه آنان را به توبه و استغفار وامى‏دارد.

اين سخن تبيين كننده توبه و استغفار نيست، مگر به جهت برخى لوازم خوف. يعنى لازمه ديدن عظمت خدا و مستولى شدن خوف بر انسان اين است كه كوچكى و ضعف‏هاى خود را دليلى بر استغفار و پوزش خواهى قرار دهد. دراين صورت اين سخن به بيان دوازدهم بازمى‏گردد.

۱۱. توبه از واردات نفسانى

معصومان نيز داراى وارداتى نفسانى از قبيل ملال، حديث نفس و خيالاتى هستند كه عارض بر دل‏هاى صاف آن‏هامى‏شود و موجب تشويش مى‏گردد. براى بازيابى آرامش و طمأنينه نيازمند توبه و بازگشت به سوى خدا هستند.

اين واردات قدرى ابهام دارد. معصومان به طور قطع وارداتى شيطانى ندارند. ساير واردات نيز اگر از چيزى از قبيل الهامات رحمانى يا زمزمه فرشتگان باشد، نياز به توبه ندارد، مگر به دليل بازداشتن آن‏ها از استغراق نسبت به حضرت حق. در اين صورت اين وجه به بيان دوازدهم بازمى‏گردد. اگر مقصود از واردات چيزهايى پايين‏تر باشد، شبيه خيالات و اوهامى كه به مردمان عادى دست مى‏دهد، اين از ساحت معصومان به دور است.

1.ر . ك : ادامه بحث سخن دوازدهم .


فرهنگ نامه توبه
184

يونس عليه‏السلام و ذكر يونسيه در دل ماهى آورده است.۱

اما بايد توجه داشت كه شكر يك حقيقت متفاوت با توبه و استغفار است. مى‏توان در مقام شكر، استغفار هم كرد. اما نمى‏توان گفت هر استغفار و توبه‏اى شكر است. برفرض در پى شكر و سپاس، پوزش خواهى نيز وجود داشته باشد، اما پوزش‏خواهى حقيقتى است و شكر حقيقتى ديگر. در هر حال اين سخن توجيه قانع كننده‏اى براى همه توبه‏ها و استغفارهاى معصومان نيست.

۹. توبه از غفلت

معصومان مى‏بايست دائم الذكر باشند، اما گاهى اوقات غفلت از ذكر پيدا مى‏كرده‏اند. لذا اين غفلت را گناه ناميده و از آن غفلت‏ها استغفار مى‏كرده‏اند. به عبارت بهتر، آنان مى‏بايست دائم الذكر و همواره در حال عبادت باشند. اما در حالات خواب و خوراك از عبادات برتر غافلند. به همين دليل استغفار مى‏كنند.۲ خواجه نصير طوسى توبه اخص را از دو چيز مى‏داند: «يكى از التفات سالك به غير مطلوب...».۳

اين بيان دو معنا مى‏تواند داشته باشد. اگر مقصود از «ذكر»، ياد خدا باشد، اين وجه درست نيست ؛ زيرا نسبت دادن غفلت به اين بزرگانى كه مستغرق در ياد خدا هستند و هيچ لحظه‏اى از عمرشان را بدون ياد و ذكر خدا

1.همان ، ص ۹۶ وص ۱۰۰ .

2.عبارت ابن عاشور چنين است : «و ما يستغفر منه النبى‏ء صلى‏الله‏عليه‏و‏آله ليس من السيئات لعصمته منها ، و إنّما هو استغفار من الغفلات و نحوها؛ از چيزهايى كه پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله درخواست آمرزش مى‏كند ، گناه نيستند ، چون پيامبر معصوم از گناه است . استغفار او ، استغفار از غفلت‏ها و امثال آن است» بعد از اين عبارت توضيح بيشترى نيز آورده است التحرير و التنوير : ج ۲۶ ص ۸۹ .

3.اوصاف الاشراف ، ص ۲۹ .

  • نام منبع :
    فرهنگ نامه توبه
    سایر پدیدآورندگان :
    محمّد محمّدی ری شهری؛ رسول افقي
    تعداد جلد :
    1
    ناشر :
    انتشارات دارالحدیث
    محل نشر :
    قم
    تاریخ انتشار :
    1395
    نوبت چاپ :
    اول
تعداد بازدید : 8224
صفحه از 239
پرینت  ارسال به