تحليل استنادي مقالات فصلنامه علوم حديث
از شماره ۲۵ تا شماره ۴۶
رضا کريمي ۱
راضيه سليماني ۲
چکيده
اين پژوهش با روش تحليل استنادي، مقالات منتشر شده در فصلنامه علوم حديث را مورد بررسي قرار داده است. از ۱۹۰ مقاله بررسي شده شامل ۱۸۱ مقاله تأليفي و ۹مقاله ترجمهاي، ۱۲۳۶۷ استناد استخراج و تحليل شده است. ميانگين استنادها براي هر مقاله ۵/۹ استناد بوده و بالاترين ميزان استناد، به کتابها (به ميزان ۹۲ درصد) تعلق دارد و۷/۸۲ درصد از استنادها به زبان عربي بوده است. همچنين، علم حديث بيشترين ارتباط موضوعي، به ترتيب، با موضوعات فقه، سرگذشتنامه، علم الرجال، تفاسير و علوم قرآني دارد. مواردي ديگر مانند پر استنادترين عناوين، نويسندگان، محققان، تلخيصکنندهها، مترجمان در دو بخش زنان و مردان بررسي شده است ميزان مشاركت نويسندگان و مترجمان، و فعالترين نويسندگان و مترجمان نيز بررسي شده است.
کليد واژهها: تحليل استنادي، فصلنامه علوم حديث.
درآمد
با پيدايش روش علمي تحليل استنادي از يک سو و انتشار مستمر ابزارهاي کتابشناختي همانند نمايه استنادي علوم و نمايه استنادي علوم اجتماعي از سوي ديگر ـ که کار شناسايي و گردآوري مقالات و منابع را راحت کرده است ـ مسير کشف و تشخيص رفتارهاي استفاده از منابع هموار شده است و امروزه تحليل استنادي يکي از روشهاي پذيرفتهشده در اين گونه بررسيها به شمار ميآيد. ۳
1.عضو هيأت علمي دانشگاه قم.
2.( دانشجوي کارشناسي کتابداري و اطلاع رساني دانشگاه قم.
3.. «تحليل استنادي مقالات سه نشريه علوم كشاورزي واحد علوم و تحقيقات دانشگاه آزاد اسلامي، دانشكده كشاورزي دانشگاه تبريز، و تحقيقات كشاورزي».