علوم حديث 1 - صفحه 67

خط دهى در زمينه تحقيقات را نيز به عهده بگيرد، به محققان داخل و خارج كشور نقاط ضعف تحقيقات ارائه شده را بنماياند، تحقيق خوب را معرفى كند، و آنان را به بايسته هاى پژوهش و نشر حديث راهنمايى نمايد و نيز از كارهاى تكرارى جلوگيرى كند. در حال حاضر متأسفانه در كشور ما كارهاى تكرارى فراوان انجام مى شود و چه بسا محققانى كارهايى را انجام مى دهند كه در چند مركز علمى ديگر نيز همان كار و يا مشابه آن در حال انجام است؛ هم نيروهاى انسانى به هدر مى رود و هم چه بسا از امكانات بيت المال در اين زمينه مصرف مى شود كه اسراف است و خلاف شرع. مجلّه خواهد توانست حلقه اتصالى بين محققان باشد و اطلاع رسانى حديث را در تمامى زمينه ها از جمله كتابهايى كه به چاپ رسيده و آنچه در دست پژوهش است به عهده بگيرد.

علوم حديث: نكات مهم و جالبى كه جناب عالى در كارهاى تحقيقاتى خويش به آنها دست يافته ايد را بيان فرماييد؟

محمدى رى شهرى: پاسخگويى به اين سؤال، نياز به فرصت بيشتر و مجال ديگرى دارد و از آنجا كه اين موضوع (تجربيّات و يافته هاى محقّقان حديث) داراى اهميت فوق العاده اى است، تصور مى كنم براى آينده بايد واحدهايى را در برنامه درسى دانشكده، به اين مطلب اختصاص داد و بدين وسيله تجربه ها و يافته ها و روشهاى محققان را جمع آورى و از آنها براى آينده بهره بردارى كرد. در همين زمينه به چند نكته به طور خلاصه اشاره مى كنم:
نخستين نكته اى كه به نظر من، در تحقيق و جمع بندى احاديث اسلامى در زمينه هاى غير فقهى بسيار جالب بوده، هماهنگى احاديث در بسيارى زمينه هاست و همانگونه كه «القرآن يُصدّق بعضُه بعضا»، در احاديث اسلامى هم وقتى به احاديث وارد شده از پيامبر ـ ص ـ و ائمه معصومين ـ ع ـ كه در كتب شيعه و سنى آمده مى نگريم، درمى يابيم كه يك نوع هماهنگى بين آنها وجود دارد كه مكمّل يكديگرند و شهادت به صدق مطالب بيان شده در حديث ديگر مى دهند كه خود، قرينه گويا و شاهدى بر صحت احاديث است.
نكته دوم، تحريف احاديث اسلامى به دست سياستمداران در زمانهاى گوناگون گذشته است. روش اين مركز در تهيه شناسنامه احاديث، به سادگى احاديث ساختگى را آشكار نموده، دستكاريها و تحريفها را روشن مى سازد.

صفحه از 188