۲ / ۳
استدلال امام حسين عليه السلام
۱۹.كتابُ سُلَيم بن قيس :يك سال پيش از مرگ معاويه ، حسين بن على ـ كه درودهاى خدا بر او باد ـ به همراه عبد اللّه بن عبّاس و عبد اللّه بن جعفر به حج رفت و بنى هاشم را ، از مرد و زن و دوستاران و پيروان آنها كه به حج آمده بودند ، و از انصار كه حسين عليه السلام و اهل بيت او را مى شناختند ، گرد آورد . سپس فرستادگانى روانه كرد و به آنان فرمود : «تمام ياران پيامبر خدا صلى الله عليه و آله را كه به پاكى و زهد معروف اند و امسال به حج آمده اند، برايم گرد آوريد» .
پس ، بيش از هفتصد مرد كه عموماً از تابعيان بودند و حدود دويست مرد از صحابيان پيامبر صلى الله عليه و آله و غير آنان ، در مِنا در سراپرده او جمع شدند . حسين عليه السلام در ميان آنان به سخنرانى ايستاد و حمد و ثناى الهى را به جا آورد و سپس فرمود : «... شما را به خدا سوگند، آيا مى دانيد [و قبول داريد] كه پيامبر خدا صلى الله عليه و آله وقتى نصاراى اهل نجران را به مباهله فرا خواند ، كسى جز او (على) و همسر او و دو پسر او را نياورد ؟».
همگى گفتند : آرى، به خدا .
۲ / ۴
استدلال امام كاظم عليه السلام
۲۰.امام كاظم عليه السلامـ در احتجاجش با هارون الرشيد ـ :رشيد گفت : چگونه مى گوييد : ما ذريّه پيامبر صلى الله عليه و آله هستيم، در حالى كه پيامبر صلى الله عليه و آله نسلى از خود بر جاى نگذاشت ؟ نسل انسان از فرزند پسر است نه دختر ، و شما فرزند دختر هستيد و دختر، نسل ندارد .
گفتم : ... به خدا پناه مى برم از شيطانِ رانده شده . به نام خداى مهرگستر مهربان. «و از ذريّه اوست داوود و سليمان و ايّوب و يوسف و موسى و هارون ، و اين گونه ، نيكو كاران را پاداش مى دهيم ، و نيز زكريّا و يحيى و عيسى و الياس» . پدر عيسى كيست، اى امير مؤمنان ؟
هارون گفت : عيسى پدرى ندارد !
گفتم : ما او را از طريق مريم عليهاالسلام به فرزندان پيامبران، ملحق كرده ايم . به همين ترتيب، ما نيز از طريق مادرمان فاطمه عليهاالسلام به ذريّه پيامبر صلى الله عليه و آله ، ملحق شده ايم . باز هم دليل بياورم، اى امير مؤمنان ؟
هارون گفت : بياور .
گفتم : اين سخن خداى عز و جل كه : «پس هر كه در اين باره ، پس از دانشى كه تو را حاصل آمده ، با تو محاجّه كرد، بگو : بياييد پسرانمان و پسرانتان را و زنانمان و زنانتان را و خودمان و خودتان را فرا بخوانيم ، سپس مباهله كنيم و لعنت خدا را بر دروغگويان قرار دهيم» . هيچ كس ادّعا نكرده است كه پيامبر صلى الله عليه و آله در هنگام مباهله با نصارا، كسى جز على بن ابى طالب و فاطمه و حسن و حسين را به زير ردا برد . پس مراد از «پسرانمان» در اين آيه، حسن و حسين اند ، و مراد از «زنانمان»، فاطمه و مراد از «خودمان»، على بن ابى طالب عليه السلام است .