۵۴۹.الاختصاصـ به نقل از بُرَيد عجلى ـ :از امام باقر عليه السلام در باره «رسول» و «نبى» و «محدَّث» پرسش كردم . فرمود : «رسول ، كسى است كه فرشتگان نزد او مى آيند و او آنها را مى بيند و آنها پيام خداى متعال را به او ابلاغ مى كنند و نبى، كسى است كه در خواب مى بيند و هر آنچه در خواب ديده ، در بيدارى براى او محقّق مى شود و محدَّث، كسى است كه سخن فرشتگان را مى شنود و در گوشَش نجوا و به دلش الهام مى شود» .
۵۵۰.الاختصاصـ به نقل از حارث بن مغيره ـ :به امام صادق عليه السلام گفتم : علم عالِم شما چگونه است؟ آيا جمله اى است كه در قلبش افكنده مى شود يا در گوشش الهام مى شود؟
فرمود : «وحيى است همچون وحى مادر موسى» .
۵۵۱.امام كاظم عليه السلام :دانش ما به سه گونه : گذشته ، آينده و پديد شونده است . گذشته ، كه تفسير شده است و آينده ، كه در «جامعه» و «مصحف» نوشته شده است و پديد شونده ، كه از راه الهام به دل و تأثيرِ در گوش است و اين، بهترين دانش ماست و پس از پيامبر ما، ديگر پيامبرى نيست .
۵۵۲.الكافىـ به نقل از مفضّل بن عمر ـ :به امام كاظم عليه السلام گفتم : به ما گفته اند كه امام صادق عليه السلام فرموده : «علم ما ، يا به گذشته است ، يا نوشته شده است و يا به الهام به دل و يا نجواى در گوش است» .
فرمود : «گذشته ، همان علم آشكار شده ماست و نوشته شده ، آن است كه مى آيد و الهام ، كه به دل مى نشيند و نجواى در گوش ، كه دستور فرشتگان است» .