آیین مهرورزی
صفحه 5
پيش گفتار
اسلام، دينى است كه فلسفه وجودى خود را به كمال رساندن انسان و بر پا كردن جامعه آرمانى اعلام مىكند، و عشق و مهرورزى را مناسبترين وسيله رسيدن به آن هدف والا مىخواند، تا جايى كه آيين خود را چيزى جز محبّت نمىداند و اين پرسش را از زبان امام باقر عليهالسلام مطرح مىكند كه:
هَلِ الدّينُ إلاَّ الحُبُّ؟۱
آيا دين، جز محبّت است؟
خدايى كه قرآن به مردم معرّفى مىكند، خدايى است مهربان و دوستدار مردم و خواستار افزايش مهربانى و محبّت انسانها به يكديگر.
خطر دشمنى و عداوت
نقطه مقابل دوستى و محبّت، دشمنى و عداوت است؛ پديدهاى ناميمون و خطرناك كه مىتواند همه پيروزىها را به شكست، مبدّل سازد و جامعه را تا مرز انحطاط و سقوط به پيش برد. بر اين اساس است كه اسلام، عداوت را ضدّ دين۲ معرّفى كرده است.
1.. بحار الأنوار: ج۲۲ ص۸۷ ح۴۱.
2.. دوستى در قرآن و حديث : ص۶۱ ح۱۰۳و ۱۰۴.
آیین مهرورزی
صفحه 6
آيين مهرورزى
اسلام، براى برخوردار شدن جامعه از آثار سازنده محبّت و در امان ماندن از آفتهاى عداوت، توصيهها و مقرّرات دقيق و كارآمدى وضع كرده است. همچنين هر چه را كه موجب دوستىِ مردم با يكديگر مىشود، تأييد نموده و آن چه را مايه بغض و عداوت نسبت به ديگران گردد، ممنوع خوانده است.
براى ارائه نظاممند اين آموزههاى حياتبخش، در سال ۱۳۷۹، با همكارى پژوهشگران پژوهشكده علوم و معارف حديث، كتابى با عنوان دوستى در قرآن و حديث، تأليف و منتشر گرديد. اكنون با هدف هر چه عمومىتر كردن اين معارف بلند، چكيده بخش نخست آن كتاب، پس از بازبينىهاى لازم به صورت كتاب همراه در اختيار علاقهمندان قرار مىگيرد. اين كار توسّط فاضل ارجمند، جناب آقاى مرتضى خوشنصيب صورت پذيرفت تا كتاب حاضر با نام آيين مهرورزى آماده انتشار گردد. از زحمات ايشان و نيز از تمامى همكارانى كه در شكلگيرى و سامانبخشى اصل كتاب مرا يارى دادهاند، بويژه حجج اسلام آقايان محمّد تقديرى و سيّد حسن اسلامى سپاسگزارى مىكنم. از خداوند متعال، براى آنان، پاداشى در خور فضلش مسئلت دارم.
محمّد محمّدى رىشهرى
۱۵ / ۱ / ۱۳۹۴