دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد چهارم
صفحه 7
فصل چهارم: مدّعيان دروغين
۴ / ۱
مدّعيان دروغين مهدويت
يكى از مباحث بسيار مهم و قابل بررسى در باره مهدويت ، بهرههاى ناصواب يا سوء استفادههايى است كه در طول تاريخ اسلام از اين باور اصيل ، صورت گرفته است .
نگاهى گذرا به كثرت مدّعيان دروغين مهدويت در دورههاى مختلف تاريخ اسلام ، و پذيرفته شدن ادّعاهاى آنان از سوى افراد ناآگاه ، نشان مىدهد كه اطّلاعرسانى در اين باره ، بويژه در دانشنامه امام مهدى عليه السلام بسيار مهم و ضرور است ؛ امّا پيش از ارائه گزارشى در باره تاريخچه «مهديان دروغين» ،۱ بايد به چند مطلب توجّه نمود :
۱ . سوء استفاده از مفاهيم اصيل
سوء استفاده از مفاهيم و باورهاى اصيل و پُرطرفدار، از دورههاى كهن وجود داشته است و رهزنان دين با تقلّب و ظاهرنمايى، منافع خويش را از اين طريق پيگيرى مىكردهاند.
بىترديد ، عقيده به ظهور منجى ، و بشارت به قيام امام مهدى عليه السلام در آخر الزمان ، يكى از مفاهيم اصيل اسلامى است كه ريشه در كتاب و سنّت متواتر و قطعى دارد ، و سوء استفاده از آن ، نه تنها به معناى سستى اين عقيده و باور نيست ، بلكه به عكس ، نشانه روشنى بر اصالت آن شمرده مىشود ؛ زيرا باطل ، تا با حقْ آميخته نگردد ، هوادار پيدا نمىكند . از اين رو ، گمراهان ، همواره از مفاهيم اصيل براى گمراه كردن ديگران استفاده مىكنند .
1.گزيده متن مفصّل پژوهشگر ارجمند، حجة الاسلام و المسلمين رسول جعفريان كه مقدّمه آن توسط مؤلّف دانشنامه ، تكميل شده است .
دانشنامه امام مهدی عجّل الله فرجه بر پایه قرآن ، حدیث و تاریخ جلد چهارم
صفحه 8
موضوع منجى و مهدويت نيز از اين اصل كلّى ، مستثنا نيست و سوء استفاده از اين مفهوم ريشهدار ، شبيه سوء استفاده از اصل نبوّت است ، چنان كه مدّعيان دروغين نبوّت با بهرهگيرى از اين مفهوم اصيل ، توانستهاند عدّهاى را گمراه كنند و آيينهاى جديدى را پديد آورند .
۱ / ۱. سوء استفاده از عنوان «منجى موعود» در ساير اديان
سوء استفاده از عنوان «منجى موعود» ، به مسلمانان اختصاص ندارد ؛ بلكه در ميان همه ملل بزرگ جهان و اديان برجسته، جارى و سارى بوده است و از ديرباز تا كنون ، منشأ تحوّلات ، مهاجرتها ، قيامها و بيم و اميدها براى تغيير و تحوّل بوده و هست . شايد در تاريخ ، بيش از همه ، يهوديان و مسيحيان با اين آرمان و انديشه زيسته و چشم به آينده دوختهاند .۱
در تاريخ اهل كتاب ، ظهور منجىها يا وعده نزديكى ظهور آنها ، حتّى تا اين اواخر ، منشأ برخى جابهجايىهاى سياسى هم بوده است . براى مثال ، وقتى در حوالى سال ۱۸۸۲م ، ميان يهوديان شبه جزيره شايع شد كه مسيح در كوه سينا ظهور خواهد كرد ، يكصد خانوار يهودى يمن و شبه جزيره عربستان را پشت سرگذاشتند
1.در اين باره ، ر . ك : انتظار مسيحا در آيين يهود .