فرهنگ نامه زیارت عتبات بر پایه منابع معتبر صفحه 7

پيش‏گفتار

اهل بيت عصمت و طهارت عليهم‏السلام، مشعلِ فروزانِ هدايت الهى هستند كه در پرتو نور آنان، بشريت مى‏تواند از تاريكى‏هاى عقايد، اخلاق و اعمالِ جاهلانه رهايى يابد، و در مسير صحيح زندگىِ انسانى قرار گيرد، و در دنيا و آخرت، سعادتمند و كامياب شود.

از امام صادق عليه‏السلام روايت شده كه در تفسير آيه نور۱ مى‏فرمايد:

هُوَ مَثَلٌ ضَرَبَهُ اللّهُ لَنا، فَالنَّبِيُّ صلى‏الله‏عليه‏و‏آله و الأْئِمَّةُ ـ صَلَوات اللّه‏ عَلَيْهِم أجْمَعين ـ مِن دَلالاتِ اللّهِ وَ آياتِهِ الَّتي يُهتَدى بِهَا إلَى التَّوحِيدِ وَ مَصالِحِ الدِّينِ وَ شَرائِعِ الإْسلامِ وَ الفَرائِضِ وَ السُّنَنِ.۲

اين (آيه)، مَثَلى است كه خداوند، در باره ما زده است. بنا بر اين، پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله و ائمّه ـ كه درودهاى خداوند بر آنان باد ـ، از نشانه‏ها و علايم وجود خدا هستند كه به واسطه آنها، به توحيد و مصالح دين و شرايع اسلام و فرايض و سنن، راه بُرده مى‏شود.

روشنايى روز با پرتوافشانى خورشيد، استمرار دارد و خورشيد، براى راه‏نمايى

1.. «اللَّهُ نُورُ السَّمَـوَ تِ وَالْأَرْضِ مَثَلُ نُورِهِ كمِشْكوةٍ فِيهَا مِصْبَاحٌ الْمِصْبَاحُ فِى زُجَاجَةٍ الزُّجَاجَةُ كأَنَّهَا كوْكبٌ دُرِّىٌّ يُوقَدُ مِنشَجَرَةٍ مُّبَـرَكةٍ زَيْتُونَةٍ لاَّ شَرْقِيَّةٍ وَ لاَ غَرْبِيَّةٍ يَكادُ زَيْتُهَا يُضِىءُ وَ لَوْ لَمْ تَمْسَسْهُ نَارٌ نُّورٌ عَلَى نُورٍ يَهْدِى اللَّهُ لِنُورِهِ مَن يَشَآءُ وَ يَضْرِبُ اللَّهُ الْأَمْثَـلَ لِلنَّاسِ وَ اللَّهُ بِكلِّ شَىْ‏ءٍ عَلِيمٌ ؛ خداوند ، نور آسمان‏ها و زمين است. داستان نورش ، همچون چراغدانى است كه در آن ، چراغى قرار دارد . آن چراغ ، در آبگينه‏اى است كه آبگينه ، گويى ستاره‏اى درخشان است كه از درخت مبارك زيتون ـ كه نه شرقى است ، نه غربى ـ ، افروخته مى‏شود. نزديك است كه روغنش ، با آن كه آتشى به آن نرسيده است، فروزان گردد . نور در نور است . خداوند ، به نور خويش ، هر كسى را كه بخواهد ، هدايت مى‏كند ، و خداوند ، براى مردم ، مَثَل‏ها مى‏زند ، و خداوند به هر چيزى ، داناست» نور : آيه ۳۵ .

2.. التوحيد : ص ۱۵۷ ح ۲ .

فرهنگ نامه زیارت عتبات بر پایه منابع معتبر صفحه 8

عالَم مادّه، نورافشانى مى‏كند تا جانداران، راه خود را گم نكنند. اهل بيت عليهم‏السلام نيز خورشيد هدايتِ مردمان، و بهترين راه‏نمايانِ جهان هستى اند كه مردم را با توحيد، مصالح دين و برنامه‏هاى زندگى، آشنا مى‏كنند و بى‏توجّهى به سفارش‏هاى ايشان، دورى از برنامه صحيح زندگى است.

اصلى‏ترين جايگاه نور الهى

در ادامه «آيه نور»، به جايگاهى اشاره مى‏شود كه نور الهى را در آن جا بايد جُست:

«فِى بُيُوتٍ أَذِنَ اللَّهُ أَن تُرْفَعَ وَ يُذْكَرَ فِيهَا اسْمُهُ يُسَبِّحُ لَهُ فِيهَا بِالْغُدُوِّ وَ الْأَصَالِ.۱

[آن چراغ] در خانه‏هايى است كه خداوند، رخصت داده است كه بالا برده شوند و نام وى در آنها، ياد شود و او را در آن جا، بامدادان و شبانگاهان، به پاكى بستايند».

واژه «بيوت» در آيه ياد شده، جمع «بيت» است. واژه «بيت»، چنانچه به اشخاص و افراد حقيقى اضافه شود، معمولاً خانه مسكونى ايشان، اراده مى‏شود و در صورتى كه به شخصيتى حقوقى و يا معانى ديگرى افزوده شود، حقيقت مضافٌ اليه را بيان مى‏كند ؛ مانند: «بيت علم»، كه به معناى خاندانى است كه به گونه‏اى با دانش، در ارتباط هستند و يا «بيت مرجعيّت»، يعنى خاندانى كه با مرجع دينى مسلمانان، به نوعى ارتباط دارند. در اين جا «بيت نبوّت»، به كسانى اطلاق مى‏شود كه با حقيقت نبوّت، يعنى جايگاه تجلّى اسما و صفات الهى، مرتبط هستند و ارتباط زمينيان با آسمانيان را فراهم مى‏كنند.۲

از امام باقر عليه‏السلام روايت شده كه در تبيين آيه «فِى بُيُوتٍ أَذِنَ اللَّهُ أَن تُرْفَعَ... [آن چراغ] در خانه‏هايى است كه خداوند، رخصت داده است كه بالا برده شوند»، مى‏فرمايد:

هِىَ بُيُوتاتُ الأنبِياءِ والرُّسُلِ وَ الحُكَماءِ و أئِمَّةِ الهُدى.۳

1.. نور : آيه ۳۶ .

2.. براى توضيح بيشتر ، ر . ك : شرح زيارت جامعه كبيره : ص ۴۶ .

3.. الكافى : ج ۸ ص ۱۱۹ ح ۹۲ .