فرهنگ نامه توبه
صفحه 7
پيشگفتار
فرهنگ، مجموعهاى است از: باورها، آداب و رسوم، انديشهها، ادبيّات، هنرها، ارزشها، دانشها و نيز شيوه زندگى كه در طىّ تجربه تاريخى جوامع، شكل مىگيرد و از نسلى به نسل ديگر منتقل مىشود.
بى ترديد، بخش اصلى و بنيادين فرهنگ و هويّت جوامع اسلامى برگرفته از قرآن كريم و گفتار و رفتار پيامبر اكرم صلىاللهعليهوآله و اهل بيت مطهّر اوست. بر اين پايه، فراهم ساختن زمينه آگاهى از مفاهيم مهم و پركاربُرد دين، موجب گسترش و تعميق فرهنگ دينى در امّت اسلامى فراهم مىآورد و بدين سان مىتوان كتابهاى دربردارنده اين مفاهيم بنيادين و مؤثّر را كه با ذكر نمونه و در جامهاى نو و امروزين اند، «فرهنگنامه»۱ ناميد.
كتاب پيش رو، يكى از فرهنگنامههايى است كه از دانشنامه قرآن و حديث۲ بر گرفته شده و با هدف استوارسازى فرهنگ دينى، اصلاح فرهنگ عمومى و ترويج معارف اصيل اسلام منتشر مىشود.
1.ر . ك : فرهنگ بزرگ سخن : ج ۶ ص ۵۳۴۸ .
2.دانشنامه قرآن و حديث ، مهمترين اثر پژوهشىِ «مؤسّسه علمى ـ فرهنگى دار الحديث» ، در زمينه قرآن و احاديث اسلامى است كه مفاهيم دينى را از منظر قرآن و احاديث اهل بيت عليهمالسلام مىكاود و آنها را به ترتيب الفبا ذيل عناوينى ناظر به مسائل و نيازهاى روز ، ارائه مىنمايد . گفتنى است كه چاپ مجلّدات ديگر اين دانشنامه ، به تدريج انجام خواهد شد .
فرهنگ نامه توبه
صفحه 8
در باره اين فرهنگنامه
فرهنگنامه توبه، از جمله فرهنگنامههايى است كه با هدف تصحيح فرهنگ و تقويت ارزشهاى رفتارى، نگارش يافته است. با توجّه به اين كه قرآن، همه اهل ايمان را به توبه دعوت كرده،۱ اين فرهنگنامه از اهمّيت ويژهاى برخوردار است ؛ زيرا همگان نياز به توبه دارند، هر چند توبه از گناهان مختلف، متفاوت است.۲
در درآمد اين فرهنگنامه، توضيحى كوتاه در باره واژهشناسى «توبه» آمده و به كاربرد واژه «توبه» براى خداوند سبحان و انسان در فرهنگ قرآن و حديث، اشاره گرديده و حقيقت توبه، نياز همگان به توبه و مقصود از «توبه نصوح» تبيين شده است.
در متن كتاب نيز برجستهترين رهنمودهاى قرآن و احاديث اسلامى در باره «توبه» در هفت فصل آورده شده است:
در فصل اوّل، معانى متعدّدى براى توبه بيان شده است، مانند: پافشارى نكردن بر انجام گناه، پشيمانى از گناه، اعتراف به گناه، تصميمگيرى جدّى براى تكرار نكردن گناه. در پايان فصل نيز معناى «توبه نصوح» تبيين شده است.
فصل دوم، به تبيين وجوب توبه و فضيلت آن، خرسندى خداوند سبحان از توبه بندگان، ارزش توبه كنندگان، ضرورت شتاب كردن در توبه و توبه دوباره، هشدار در باره امروز و فردا كردن و به تأخير انداختن توبه، و بر حذر داشتن از توبه دروغين، اختصاص دارد.
فصل سوم در باره پذيرفته شدن توبه است. مباحث مهمّ اين فصل،
1.ر . ك : ص ۱۸ (نياز همگان به توبه) .
2.ر . ك : ص ۲۰۷ پژوهشى درباره گونههاى توبه .