اطلس غدير و عاشورا
صفحه 3
فهرست
اطلس غدير و عاشورا
صفحه 4
پيشگفتار
غدير و عاشورا ، دو حادثه بزرگ و برجسته در تاريخ اسلام اند در حادثه نخست ، تداوم رسالت اعلام مىگردد و دومين حادثه ، جهادى است عليه رجعت و انحرافى كه در سيره و سنّت پيامبر صلى اللَّه عليه وآله رخ داد. در ميان اين دو حادثه ، واقعهاى ديگر به وقوع پيوست و آن ، خلافت چهار و اندى ساله امير المؤمنين عليه السلام بود . دورانى كه مردى الهى ، با پايبندى به همه ارزشهاى الهى و انسانى ، بر مسند حكومت نشست و تجربهاى عالى از حكومت دينى ارائه داد.
مطالعه و تحليل اين سه حادثه درسآموز، هميشه دغدغه عالمان شيعى بوده است و آثار فراوانى در باره آنها نشر يافته است.
پژوهشكده علوم و معارف حديث ، بخشى از كارهاى پژوهشى خود را طى ده سال گذشته ، به تتبّع و تجزيه و تحليل زندگىنامه امام على عليه السلام و امام حسين عليه السلام اختصاص داده كه ثمره آن ، چاپ و نشر دو مجموعه با عنوان دانشنامه امير المؤمنين عليه السلام و دانشنامه امام حسين عليه السلام بوده است. در اين دو مجموعه ، ابعاد زندگى اين دو امام ، با استناد به كهنترين مصادر و همراه با تحليلهاى عميق و نو ، معرّفى شده است. يكى از نوآورىهاى اين دو اثر ، طراحى و تدوين نقشههايى براى رخدادهاى زندگى امام على عليه السلام و امام حسين عليه السلام است ؛ نقشههايى مربوط به واقعه غدير، دوران خلافت امير المؤمنين عليه السلام و حادثه عاشورا .
نقشه در فهم هر چه بهتر حوادث تاريخى ، نقش به سزايى دارد و همانند بازسازى صحنه حوادث براى تحليلگران مسائل اجتماعى و امنيتى ، با اهمّيت است .
از آن جا كه چاپ و نشر مستقلّ اين نقشهها (جدا از آن دو مجموعه) مىتوانست براى پژوهشگران و نيز مسافران و زائران اين سرزمينها مفيد باشد ، تصميم گرفته شد كه تمام نقشههاى دو دانشنامه پيش گفته ، همراه با توضيحات اجمالى ، به صورت كتاب حاضر ، در اختيار علاقهمندان قرار گيرد.
پيشينه تحقيق
گفتنى است كه پيش از اين نيز تلاشهايى براى ترسيم نقشههاى تاريخى و به كارگيرى آنها در شناختِ بهتر وقايع صدر اسلام يا تبيين دقيقتر تحوّلات تاريخ اسلام ، صورت گرفته است ، از جمله :
- محمّد حميد اللَّه حيدرآبادى (م۲۰۰۲م) ، پس از حدود چهارده سال پژوهش تاريخى ، جغرافيايى ، باستانشناختى و نيز مطالعه ميدانى ، كتاب رسول اكرم صلى اللَّه عليه وآله در ميدان جنگ را كه در بر دارنده نقشهها و توصيفات دقيقى از جنگها و موضعگيرىهاى نظامى - دفاعى پيامبر صلى اللَّه عليه وآله است ، در سال ۱۹۵۳ م ، منتشر نمود . وى در سالهاى بعد نيز در چند نوبت ، اين كتاب را تصحيح و تكميل كرد . اين كتاب ، الگويى براى برخى پژوهشهاى ديگر در زمينه جنگها و سياست دفاعى پيامبر صلى اللَّه عليه وآله در پژوهشكدههاى تاريخ جنگ در : پاكستان ، سوريه ، ايران و . . . گرديد كه از آن ميان مىتوان به كتاب مصطفى طلّاس با عنوان پيامبر صلى اللَّه عليه وآله و آيين نبرد ، اشاره كرد . كار تدوين و نشر نقشههاى تاريخى حجاز ، از جمله توسّط